Linkuri accesibilitate

O săptămînă a surprizelor bune pentru oamenii simpli


Despre ploile de toamnă și ieftinirea medicamentelor în plină campanie electorală.

Un punct de vedere săptămînal în dialog în studioul Europei Libere de la Chișinău:

Gheorghe Cojocaru: „Săptămâna aceasta electorală pare să fie una a surprizelor bune pentru oamenii simpli: mai întâi au venit ploile de la mijloc de toamnă, așteptate de lumea satelor, după care și reducerile de 40% la o listă impresionantă de medicamente, ca răspuns prompt al farmaciștilor la un apel al primului ministru Pavel Filip de săptămâna trecută de a revedea prețurile la o serie de medicamente de prim ajutor. Cert este că ploile nu întreabă pe nimeni când să se reverse peste plaiurile moldave, iar cât privește ieftinirea medicamentelor, o întrebare merită, totuși, să fie pusă.”

Europa Liberă: E întrebarea care stă pe limbă: de ce anume acum?

Gheorghe Cojocaru: „Exact, de ce anume acum, în plină campanie electorală, când toată lumea pricepe că nimic nu se întâmplă din senin. Fără niciun dubiu, decizia de a ieftini o serie de medicamente este una bună și necesară, de care vor beneficia zeci de mii de oameni, cei defavorizați social, înainte de toate, și ea trebuie apreciată și în acești termeni. Dar, pe de altă parte, privită în contextul competiției electorale, este limpede că prin această inițiativă, care, în fond, nu sfidează legea, guvernul marchează un punct care s-ar putea să aibă impactul scontat în bătălia pentru accederea liderului democrat Marian Lupu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Dacă liderul plutonului, socialistul Igor Dodon, rămâne neschimbat, marea luptă acum se dă pentru locul doi, cu șanse de promovare în finala bătăliei, și puterea actuală, pentru a ieși cu fața neșifonată din această confruntare, are mare nevoie să-și adjudece un loc doi.”

Europa Liberă: Judecând după încrederea pe care încearcă să o afișeze unii concurenți electorali, se pare că ei își doresc o victorie din primul tur.

Gheorghe Cojocaru: „Toate sondajele de până acum nu dau vreun câștigător din primul tur. Până și retorica lui Igor Dodon de învingător de la prima ieșire la urne a pierdut din gravitate, ceea ce sugerează că un al doilea tur este, practic, inevitabil.”

Europa Liberă: Cum credeți, de ce liderul socialist l-a preferat pe Andrei Năstase într-un tur doi, după cum a declarat într-un interviu recent?

Gheorghe Cojocaru: „O declarație politică, prin care se face publică o anumită preferință, nu este, totuși, o declarație de dragoste și nu ar trebui interpretată exact în sensul în care a fost rostită, aici ascunzându-se diverse subînțelesuri și calcule. Nu se știe, deocamdată, dacă formula unui asemenea tandem, Dodon – Năstase, în faza a doua a competiției ar fi una câștigătoare pentru liderul socialist. Ceea ce se știe însă sigur este că unui adevărat lider al competiției electorale ar trebui să-i fie, în fond, indiferent cu cine se va confrunta într-un tur doi. Dar, poate că, mai curând, liderul socialist are în vedere o variantă în care și o pierdere să-i asigure o anumită perspectivă politică: în situația în care viitorul mandat de președinte va fi disputat, eventual, de cei doi reprezentanți ai opoziției, chiar dacă unul din ei va pierde, opoziția oricum va câștiga o importantă redută împotriva actualei guvernări.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG