Linkuri accesibilitate

Guillermo CABRERA INFANTE. Nimfa nestatornică


O creație din tot mai lunga listă de romane de mare rafinament (y compris, erotic) începută cu Lolita lui Nabokov.

Publicat la trei ani după trecerea-i în nefiinţă, Nimfa nestatornică, de Guillermo Cabrera Infante (1929-2005), Curtea Veche, 2011, se înscrie în tot mai lunga listă de romane de mare rafinament (y compris, erotic) începută cu Lolita lui Nabokov, chit că e oarecum mai aproape de Povestea târfelor mele tristă a lui Marquez.

„Nu cred că e rău dacă povestea unei femei începe cu un bărbat (…). În plus, femeia era pe-atunci o fată tânără”, care-i iese în cale naratorului, un jurnalist însurat, iar ceea ce urmează – fuga de-acasă, şi în cazul fetei, şi în cel al capului de familie! – promite marea aventură („Îmi dădeam seama că putea să facă din mine orice-ar fi avut poftă, şi nu-mi doream altceva decât ca pofta ei să coincidă cu ceea ce mai rămăsese din voinţa mea”). Întâi, că fata-i minoră până pe la pag. 90 şi, se ştie, „şaisprezece ani este termenul la care femeile au dreptul să consimtă”; apoi, că-i virgo intacta; dar deja la p. 100 „Estelita era virgină când a intrat în motel şi a încetat să mai fie când a ieşit”.

Alte 120 de pagini până la sfârşitul romanului ar putea fi rezumate prin fraza Estelei („Fosta virgină şi amantă a ta este acum lesbiană”), dacă naraţiunea n-ar sta tocmai în frumuseţea stilului, demn de 1001 de nopţi („Avea ceva remarcabil Estelita: sexul literalmente la nivelul pielii. Pielea dulce. Sexul ei nu era doar între picioare, ci se extindea pe tot corpul, ca o a doua epidermă – adevărata ei epidermă, cea pe care rochiţa o lăsa la vedere, dar şi cea ascunsă”), la care contribuie şi livrescul infuzat cu generozitate, de la un capăt la altul („Oscar Wilde spusese cândva că diferenţa dintre o mare pasiune şi un capriciu este aceea că un capriciu durează mai mult. Estela a durat mult, încă durează”).

Voi încheia însă cu această frază care plasează cartea pe orbita marilor romane de dragoste: „Atunci am băgat de seamă că începusem să-mi pierd pofta de mâncare. Trebuie să fi fost iubirea, pentru că sexul face foame bărbatului…”

17 octombrie ’16

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG