Linkuri accesibilitate

Reglementarea transnistreană și speranțele președinției germane a OSCE


Cord Meier-Klodt
Cord Meier-Klodt

În timp ce Tiraspolul spune că protocolul de la Berlin nu e pus în aplicare, Chișinăul afirmă că anumite progrese, totuși, s-au realizat

Din prevederile protocolului negocierilor în formatul „5+2” pentru soluţionarea conflictului transnistrean, semnat în vara acestui an la Berlin de către reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, doar în subiectele ecologice s-a ajuns la un numitor comun. Anunţul a fost făcut de vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui briefing cu reprezentantul special al preşedinţiei germane a OSCE, Cord Meier-Klodt. Oficialul de la Berlin a avut luni seara o întrevedere şi cu negociatorul-şef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, care, între altele, s-a plâns că „a scăzut intensitatea” dialogului cu Chişinăul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Protocolul semnat în iunie la Berlin, după o pauză de aproape doi ani în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, fusese contestat de unii analişti de la Chişinău. Şi asta pentru că, în opinia lor, punerea în aplicare a documentului ar conduce la „recunoaşte tacită a statalităţii transnistrene”. Protocolul prevede, între altele, căutarea de soluţii pentru restabilirea legăturii telefonice, recunoaşterea diplomelor de studiu transnistrene şi a plăcuţelor de înmatriculare auto din stânga Nistrului.

Luni seara, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu reprezentantul special al președinției germane a OSCE, Cord Meier-Klodt, negociatorul de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a vorbit despre lipsa unui progres în tratativele cu Chișinăul:

Vitali Ignatiev
Vitali Ignatiev

„Întâlnirile la toate nivelurile au pierdut din consistență şi, pe deasupra, au apărut o serie de probleme suplimentare. A revenit în actualitate problema căilor ferate şi nu s-au găsit soluții pentru chestiunile incluse în Protocolul de la Berlin”.

Nemulţumirea negociatorului de la Tiraspol este exagerată, a lăsat să se înţeleagă vicepremierul Gheorghe Bălan. Şi asta pentru că prevederile ce se conţin în Protocolul de la Berlin, observă şeful Biroului pentru reintegrare, nu au o dată limită de rezolvare:

„Cu termen clar de executare era referinţa la subiectele pe ecologie şi ele au fost îndeplinite sută la sută de către Chişinău şi Tiraspol. În celelalte subiecte părţile şi-au asumat angajamentul să continue lucrul şi să identifice soluţii viabile. Respectiv, acest lucru continuă. El nu a fost stopat. Faţă de anul precedent putem spune că avem de două, trei ori mai multe întâlniri ale acestor grupuri de lucru. Când Dl Ignatiev spune că sunt anumite regrese: în cazul protocolului de la Berlin, el a fost semnat în vară. Din vară până în momentul de faţă a trecut destul de mult timp şi e normal că există careva schimbări a situaţiei şi unele momente ce nu ţin de Chişinău şi Tiraspol, chiar schimbări regionale. Pe această linie pot să spun că acţiuni negative din partea Chişinăului nu au fost întreprinse.”

Cord Meier-Klodt și Gheorghe Balan
Cord Meier-Klodt și Gheorghe Balan

În negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol, OSCE are rolul de mediator. Germania, care deţine acum preşedinţia prin rotaţie a organizaţiei, a reuşit să readucă la masa de negocieri reprezentanţii formatului „5+2” după o pauză de aproape doi ani. Cord Meier-Klodt, recunoaşte că a sperat la rezultate mai palpabile în reglementarea conflictului transnistrean:

„Desigur, ţinând cont de trecutul procesului de reglementare transnistreană, un an de zile este prea puţin. Da, în privinţa unor subiecte convenite anterior la Berlin, am sperat la rezultate imediate. Am ajuns la un numitor comun în privinţa ecologiei, am fost aproape de apostilarea diplomelor, dar, cum s-ar spune, într-un dans de tango e nevoie de doi, iar dacă unul nu este de acord, mai greu ajungi la un compromis. Unul poate fi nesatisfăcut, altul mai răbdător, contează însă abordarea. Vreau doar să scot în faţă lucrul care contează pentru mine: noi întreprindem paşi necesari pentru a facilita dialogul, ne focusăm pe proiecte concrete spre binele cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Vizita în Republica Moldova a reprezentantului special al președinției germane a OSCE a coincis cu vizita la Chişinău a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, responsabil de soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul guvernului de la Moscova. Ambasadorul Cord Meier-Klodt a spus că nu are planificată o întrevedere cu Dmitri Rogozin în cadrul acestei vizite.

Previous Next

XS
SM
MD
LG