Linkuri accesibilitate

Relațiile moldo-române și unirea „soft” (Bogdan Oprea/„22”)


Declarațiile președintelui Iohannis despre viitorul premier al României (ziare.com; hotnews.ro).

În revista 22, Bogdan Oprea semnează o pledoarie pentru unirea „soft” dintre Republica Moldova și România – un proces care ar fi deja în curs. Analistul, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, evocă mai multe domenii în care România nu mai consideră Prutul o graniță în vechiul sens al cuvântului: elicopterele SMURD vin în ajutorul românilor de pe ambele maluri ale Prutului; mai multe facultăți ale Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și-au deschis secții la Chișinău, unde studenții pot obține diplome recunoscute în Uniunea Europeană; sunt 5600 de burse de studii pentru tinerii moldoveni doar în acest an universitar; politica de acordare a cetățeniei române; prezența presei românești dincolo de Prut ș.a.m.d.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Bogdan Oprea consideră că și din partea Moldovei au fost gesturi care arată că lucrurile nu sunt văzute diferit. „Sunt, pro­ba­bil, singurele modalități prin care se pot contrabalansa astăzi efectele propagandei rusești atât din epoca sovietică, cât și din zi­lele noastre, scrie analistul. Dacă o unire cu forța, așa cum a făcut Rusia de atâtea ori, iese din discuție, o unire soft este tot ceea ce poa­te face statul român astăzi în numele unei reparații istorice. Dacă, la capătul acestor eforturi, va veni și unirea de facto, aceasta va fi, la momentul respectiv, doar în ur­ma deciziei cetățenilor moldoveni, în con­di­țiile unui context geopolitic favorabil”.

Eva Galambos analizează în Adevărul efectele referendumului de duminică din Ungaria privind primirea sau respingerea imigranților. Deși nevalidată, consultarea i-ar permite într-un anume fel premierului Viktor Orban să considere că poziția sa antiimigrație i-a fost confirmată de popor. Pe de altă parte, referendumul a cam îngropat această temă. Dacă vrea să-și păstreze și să-și crească susținerea, Orban va trebui să inventeze acum altceva.

Câteva declarații făcute în ultimele zile de președintele român Klaus Iohannis au făcut mare impresie printre analiști. Mai întâi, președintele a sugerat că actualul premier tehnocrat Dacian Cioloș ar fi dorit și după alegeri la cârma guvernului, cu condiția unei afilieri politice. O a doua declarație a precizat că niciun politician cu probleme penale nu va fi nominalizat să formeze guvernul. Liderul social-democrat Liviu Dragnea s-a simțit vizat și în iritarea lui au măsurat comentatorii impactul declarațiilor prezidențiale. Pe site-ul ziare.com, Emilian Isăilă arată cum îi șubrezește lui Dragnea poziția în PSD precizarea făcută de Iohannis. Dacă nu va ajunge premier, Dragnea nu va putea să-i ferească de arestări pe numeroșii lideri locali care se pare că se înghesuie pe liste, ca să se pună la adăpostul imunității parlamentare.

Dan Tapalagă atrage atenția, pe hotnews.ro, că președintele chiar a studiat prevederile Constituției. Nu au deci niciun rost zvonurile că prin culisele social-democrate s-ar pune la cale o încercare de suspendare. Președintele e liber să nominalizeze pe cine vrea ca să formeze guvernul. Acesta va exista doar dacă va fi votat în Parlament de o majoritate. „După doi ani de letargie, președintele și-a descoperit atribuțiile constituționale care îl obligă să joace un rol politic important”, constată analistul.

Singurul nemulțumit mai vocal din presa de azi rămâne Cristian Tudor Popescu. Pe site-ul republica.ro scrie că „Iohannis îl presează pe Cioloș să-și calce cuvântul dat” (că nu va candida la parlamentare). „Dacă vrei funcție, intră în partid”, i-ar fi spus implicit șeful statului. Or, în opinia jurnalistului, procedeul e un șantaj și „datează de pe vremea lui Ceaușescu”.

XS
SM
MD
LG