Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016. Cronică electorală (13). Despre noutățile campaniei prezidențiale


Interviu cu Victor Moşneag, redactor-şef adjunct la săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă”.

Victor Moşneag: „Până la această oră, s-au lansat în campanie cel puţin trei candidaţi electorali: Igor Dodon, Marian Lupu şi Dmitrii Ciubaşenco. Toţi au ales să se lanseze în campanie la Chişinău, deşi cunoaştem că cele mai mari probleme şi cei mai importanţi alegători sunt în satele Republicii Moldova. Toţi au avut discursuri populiste şi au înaintat anumite decrete. De exemplu, Dl Ciubaşenco a ales să prezinte un decret, în opinia mea foarte populist, că va dizolva Parlamentul. Mi se pare un lucru foarte dificil şi aproape imposibil să-l faci imediat ce ajungi în fruntea statului. Dlui a ales o cale prin care speră să atragă mai multe voturi, probabil de la oamenii supăraţi de felul în care evoluează lucrurile în ţară. Marian Lupu s-a lansat, spre surprinderea mea, la Universitate şi nu înţeleg de ce la Universitatea de Stat, care este o instituţie a statului, a acceptat să intre în acest joc electoral, mai ales că astăzi ei puteau sărbători ziua instituţiei fără să se implice în campanie electorală. Or, în percepţia mea, Universitatea a ajuns să-i facă campanie lui Marian Lupu. Nu ştiu dacă acest lucru este corect. La fel şi Igor Dodon a mers pe idei populiste. A spus că va încerca să aducă miliardul înapoi, la fel, o temă foarte sensibilă. Cred că toţi trei candidaţi au încercat chiar din prima zi să obţină cât mai multe voturi. Nu ştiu dacă le-a reuşit, dar, cel puţin au încercat acest lucru.”

Europa Liberă: Cum anticipaţi că va fi luna „electorală pentru alegători?

Victor Moşneag: „Şi până acum, chiar dacă nu a fost oficial campanie electorală, candidaţii şi-au făcut campanie, s-au atacat reciproc, direct sau indirect, prin intermediul persoanelor pe care le controlează. Cred că va fi o lună în care va domina manipularea. Ce se spune acum va fi dat uitării, probabil, după ce unul dintre candidaţi va deveni preşedinte. Cred că va fi o campanie dominată de analişti plătiţi, de troli, de candidaţi care au un scop clar: nu neapărat de a ajunge la preşedinţie, ci de a murdări pe un candidat sau altul şi de a lua procente de la un candidat sau altul. Nu cred că toţi candidaţii care şi-au manifestat dorinţa de a intra în campania electorală vor fi înregistraţi.”

Europa Liberă: Sunt cel puţin opt candidaţi şi alţii opt aşteaptă răspunsul. Va surprinde numărul mare al candidaţilor. Cum vă explicaţi aceasta “îmbulzeala”?

Victor Moşneag: „Până la urmă, trăim într-o ţară foarte divizată, în care fiecare crede că este cel mai bun, că poate face lucrurile să se mişte, în care oamenii nu prea au încredere unii în alţii şi, până la urmă, cred că este o cifră normală pentru o ţară care îşi caută încă identitatea şi caută să-şi rezolve foarte multe probleme. Numărul mare nu mă surprinde însă nu cred că vor fi înregistraţi toţi cei opt care aşteaptă. Unii au adus la CEC un număr practic la limită de semnături – 16 mii. Experienţa arată că pretendenţii care au fost deja înregistraţi au avut cel puţin două-trei mii de semnături declarate nule. În cazul lor ar putea să se întâmple acelaşi lucru, însă contează şi dacă se doreşte ca acei candidaţi să fie înregistraţi în cursa electorală. Dacă persoanele care deţin, practic, astăzi puterea au nevoie de aceşti candidaţi în cursa electorală, sigur că se va închide ochii şi vor fi înregistraţi.”

Europa Liberă: Candidatul „Partidului Nostru” la funcția de președinte, Dmitrii Ciubașenco, s-a obligat să dizolve Parlamentul dacă ajunge în fruntea statului. Câtă priză poate avea la alegători o asemenea promisiune?

Victor Moşneag: „Ar putea să aibă succes din moment ce foarte multă lume este nemulţumită de guvernarea din Republica Moldova. În opinia mea, nu aceasta este promisiunea cu care trebuia să se lanseze în campanie electorală un politician care îşi doreşte funcţia de preşedinte. Până la urmă, cred că pretendenţii ar trebui să vină cu lucruri concrete pentru a putea schimba situaţia economică din Republica Moldova, pentru a înlătura corupţia, or, dizolvarea Parlamentului sau aducerea miliardului, la figurat vorbind, nu cred că sunt promisiuni care pot fi realizate. Cu toţii pot face promisiuni, dar să vină cu soluţii concrete mai puţini.”

Europa Liberă: Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt citaţi spunând că se aşteaptă ca guvernarea să fraudeze scrutinul din 30 octombrie. Cât de motivată, din punctul Dvs de vedere, este această temere?

Victor Moşneag: „Faptul că trăim în Republica Moldova şi faptul că există oameni care nu vor să piardă aceste alegeri, adică acei care au foarte mare putere sau deţin, practic, controlul asupra instituţiilor cele mai importante, mă duce cu gândul că în Republica Moldova este posibil orice şi că fraudarea unor alegeri, chiar dacă cei de la CEC şi de la Registru ne asigură că nu se poate interveni, nu este imposibilă. Am văzut că sunt mai mulţi alegători decât cetăţeni în Republica Moldova, deci, lucrurile acestea sunt posibile.”

Europa Liberă: Reprezentaţi o instituţie de presă specializată pe investigaţii. Sunt deja câteva investigaţii apărute în presă despre candidaţii la funcţia de preşedinte. De exemplu, Maia Sandu a sesizat prin Facebook Comisia Electorală Centrală despre posibilele încălcări în cadrul campaniei electorale ce ar putea fi comise de către liderul socialiștilor Igor Dodon. Ea s-a referit la investigația publicată de colegii Dvs de la RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Dodon este finanțat de către o companie din Bahamas. În ce măsură vă aşteptaţi ca autorităţile să aplece urechea la investigaţiile jurnaliştilor?

Victor Moşneag: „Reacţia Maiei Sandu mi se pare normală. De fapt, cred că autorităţile ar fi trebuit să reacţioneze fără să fie sesizate de un concurent electoral. Sunt tentat să cred că la fel cum s-a reacţionat până acum la investigaţiile jurnalistice, la articolele de presă, autorităţile vor reacţiona doar dacă va fi nevoie şi doar dacă în acele articole va fi vizat un candidat care trebuie cumva exclus din cursa electorală sau trebuie să-i fie scăzut ratingul. Dar dacă va fi un candidat care este favorabil guvernării, nu cred că se va întâmpla mare lucru. Se va încerca muşamalizarea cazului sau i se va da o importanţă cât mai mică, părerea mea.”

XS
SM
MD
LG