Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Cine-l va numi pe noul procuror general din Republica Moldova și precondițiile FMI.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat după multe amânări un concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, vacantă din martie. O reformă adoptată între timp prevede că procurorul general nu mai este confirmat de Parlament, ci trebuie numit de șeful statului. Dar reforma nu a fost dusă până la capăt. Retrospectiva săptămânii, alcătuită astăzi de Diana Răileanu, începe tocmai cu întrebarea: cine-l va numi pe noul procuror general din Republica Moldova?

Noua lege prevede că procurorul general nu va fi numit de Parlament cum a fost până acum, ci de Preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Doar că această modificare nu a fost prevăzută şi în Constituţie. Dacă membrii Consiliului se pun de acord asupra unui candidat, iar între timp Legea Supremă nu va fi modificată, sunt toate şansele ca viitorul şef al Procurorilor să fie ales tot de Parlament, constată jurnalista Victoria Dodon, de la portalul Anticorupţie.md, după ce a stat de vorbă cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Procuraturii:

„În cazul în care nu se reușește modificarea Constituției, noua Lege cu privire la Procuratură permite alegerea procurorului general în baza noii proceduri, dar păstrează un singur element din fosta lege. Adică, Consiliul va organiza un concurs public, cu toate garanțiile și prevederile legale - doar că această candidatură nu va fi propusă președintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen. În continuare, urmează să vedem cât de transparent va fi acest concurs, cine vor fi candidații, dar și cât de integru va fi „alesul”. Concursul este unul important, pornind de la faptul că actorii politici, autoritățile, experții centrale au tot vorbit despre necesitatea de a depolitiza instituția”.

Candidaţii la funcţia de procuror general pot depune dosarele până pe 24 octombrie. Fostul procuror şef, Corneliu Gurin, şi-a dat demisie în februarie, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură în Parlament.

De altfel, Legislativul s-a întrunit vineri în prima şedinţă din sesiunea de toamnă-iarnă. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, anunţat că deputaţii vor adopta în regim de urgenţă legile ce se regăsesc în lista de precondiţii agreate cu Fondul Monetar Internaţional. Aceste precondiţii nu au fost făcute publice. Iată cum explică economistul Ion Tornea de la IDIS „Viitorul” secretomania guvernanţilor:

„Nu este o chestie normală, nu cred că este un secret de stat acolo. Pur şi simplu sunt chestiuni foarte sensibile pentru autorităţi, posibil dureroase pentru populaţie. Cu siguranţă se conţin prevederi la îngheţarea salariilor sau a locurilor de muncă. Deci, sunt chestiuni foarte sensibile şi acestea probabil să sunt ţinute în secret pentru că se apropie alegerile şi pot influenţa alegerile.”

După ce anul trecut Uniunea Europeană a înghețat finanțarea către Republica Moldova, ca urmare a crizelor politice de la Chișinău, dar și din sectorul financiar-bancar, autoritățile moldovene speră să semneze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internaţional în octombrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG