Linkuri accesibilitate

Thomas Melia: „Preşedintele Barack Obama şi guvernul Statelor Unite cred în succesul Republicii Moldova”


Thomas Melia
Thomas Melia

Congresul american va dubla anul viitor asistența financiară pentru R.Moldova, a declarat Europei Libere asistentul administratorului programului USAID

Thomas Melia, un experimentat diplomat american în vârstă de 59 de ani, este asistentul pentru Europa și Eurasia al administratorului agenţiei guvernamentale USAID, care coordonează asistența financiară a Statelor Unite pentru străinătate. Oficialul american se află în vizită la Chișinău într-o perioadă când autoritățile moldovene lucrează la relansarea asistenței occidentale după pauza cauzată de „furtul miliardului” și de instabilitatea politică de anul trecut. Diana Răileanu l-a întrebat pe Thomas Melia, într-un interviu în exclusivitate, câtă răbdare mai au partenerii de dezvoltare față de Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Melia, aţi venit în Republica Moldova într-o perioadă destul de dificilă pentru ţară: campanie electorală pentru prezidenţiale, asistenţă financiară suspendată de către UE şi Banca Mondială din cauza numitului „furt” al miliardului din sistemul bancar. USAID rămâne o organizaţie care pare să susţină necondiţionat Republica Moldova. Mulţi se întreabă câtă răbdare mai pot avea partenerii externi ai ţării. Dvs ce le-ati răspunde?

Thomas Melia: „Aş începe prin a spune că preşedintele Barack Obama şi guvernul Statelor Unite cred în succesul Republicii Moldova. Ne dorim ca acest stat să fie în siguranţă, prosper şi democratic. Avem destul de multă răbdare, însă această nu este fără sfârşit. Spre exemplu, eu, din partea Agenţiei pe care o reprezint, trebuie să revin în Congres şi să le explic că banii care sunt cheltuiţi aici au un impact pozitiv şi că au fost cheltuiţi cu bună credinţă. Asistenţa noastră pentru Republica Moldova va creşte în acest an, iată de ce vom urmări cu mai mare atenţie felul în care vor fi utilizate aceste surse financiare. De asemenea, ţineţi cont de faptul că noi nu oferim pur şi simplu bani guvernului moldovean. Banii pe care îi alocăm prin intermediul programelor noastre sunt utilizaţi pentru expertiză, pentru specialişti care oferă consultanţă şi informaţii de care ar urma să ţină cont decidenţii. Uneori e vorba de parlamentari, angajaţi ai guvernului sau din domeniul justiţiei. Alteori oferim asistenţă organizaţiilor neguvernamentale. Deci, oferim expertiză, nu dăm pur şi simplu cuiva bani în mână.”

Europa Liberă: În 2014 eraţi la Chişinău când a fost lansat grupul de lucru moldo-american pentru consolidarea democraţiei. La doi ani distanţă, cum a fost valorificată această colaborare?

Thomas Melia: „Da, am fost aici în urmă cu trei ani, când lucram în cadrul Departamentului de Stat şi eram responsabil de promovarea democraţiei şi drepturilor omului. Atunci, alături de colegii mei, am lansat o platformă diplomatică de comunicare. În Statele Unite obişnuim să avem asemenea dialoguri cu diverse guverne. E un fel de înţelegere că ne vom întâlni cu regularitate pentru a discuta diverse probleme. A fost un succes la început şi chiar am lansat discuţii pe domenii foarte serioase, cum ar fi reforma justiţiei, lupta cu corupţia etc. Nu au urmat, însă, întâlniri la nivel înalt, mai ales, pentru că s-au schimbat mai multe guverne la Chişinău. Pe de altă parte, nu putem afirma că dialogul nostru cu Republica Moldova a pierdut din intensitate. Contactăm frecvent cu reprezentanţi ai Guvernului şi societăţii civile când sunt în vizită la Washington şi deseori, aici, în ţară. Deci, dialogul între state continuă, parteneriatul este destul de puternic şi chiar vom majora bugetul pentru programele noastre de asistenţă. În continuare vom susţine Republica Moldova în calea sa spre democraţie, transparenţă şi prosperitate. Acesta este angajamentul nostru pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când spuneţi de majorarea bugetului, la ce sumă vă referiţi?

Thomas Melia: „Congresul american va oferi mai multă susţinere financiară pentru ţările din această regiune, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova. Deci, vorbim de un buget ce va ajunge până la 40 de milioane de dolari pentru următorul an. Practic, vorbim despre o dublare a sumei…”

Europa Liberă: Banii sunt oferiţi pentru regiune sau pentru Republica Moldova?

Thomas Melia: „Sunt doar pentru Republica Moldova. Vor fi cheltuiţi pentru expertiză, idei, informaţii, astfel încât autorităţile să poată lua cele mai bune decizii spre binele ţării.”

Europa Liberă: Aţi avut mai multe întâlniri aici, inclusiv cu reprezentanţi ai executivului, ce mesaj le-aţi transmis?

Diana Răileanu
Diana Răileanu

Thomas Melia: „Le-am spus că la revenire în Statele Unite va trebui să prezentăm un raport detaliat despre felul în care evoluează aici reformele pe care şi le-a asumat Republica Moldova. De asemenea, am prezentat-o pe noua directoare a oficiului nostru de aici, Dna Karen Hilliard, care are o experienţă vastă în cadrul agenţiei noastre, suntem siguri că va aduce foarte multă energie şi vom elabora noi strategii de dezvoltare. Pe lângă faptul că am prezentat-o oficialilor de aici, am vizitat mai multe proiecte, în special din domeniul economic. Le-am reamintit factorilor de decizie că avem nevoie de rapoarte detaliate despre cum au evoluat lucrurile până acum.”

Europa Liberă: V-aţi întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova. USAID a ajutat foarte mult sectorul privat de aici. Cum i-aţi surprins pe businessmenii locali: optimişti în ziua de mâine sau mai degrabă cu bagajele făcute şi gata să plece din ţară?

Thomas Melia: „De fapt, am avut foarte multe întâlniri cu reprezentante ale mediului de afaceri, inclusiv directoarea Fabricii de confecţii „Ionel” aici. E vorba de unul din cei mai mari exportatori din Republica Moldova spre ţări din Europa şi întreaga lume. Le-am oferit informaţiile necesare despre cum îşi pot dezvolta fabrica, inclusiv cu expertiză din domeniul managementului în afaceri. Deci, activitatea lor se dezvoltă, creează mai multe locuri de muncă, aici, în Republica Moldova, şi au rolul unui magnet care îi ţine pe oameni ţară, oferindu-le slujbe bine plătite. De asemenea, ieri am fost la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, unde cu ajutorul mediului privat şi guvernului suedez am creat un centru IT care va oferi posibilitatea antreprenorilor din domeniul tehnologiilor informaţionale să dezvolte noi proiecte, care, la rândul lor, vor crea noi locuri de muncă în special pentru tinerii de aici.”

Europa Liberă: După ce anul trecut Uniunea Europeană a înghețat finanțarea către Republica Moldova, ca urmare a crizelor politice de la Chișinău, dar și din sectorul financiar-bancar, autoritățile moldovene încearcă să prindă șansa unui nou acord de finanțare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Cum vă aşteptaţi să fructifice guvernul de la Chişinău un eventual acord cu FMI?

Thomas Melia: „Asemenea acorduri oferă, unu, resurse guvernului Republicii Moldova pentru ca acesta să poată împrumuta bani şi să-şi onoreze angajamentele financiare asumate. De asemenea, are rolul unui stimulent politic, astfel încât ţara să poată continua reformele, or, FMI şi alte organizaţii financiare internaţionale vor oferi susţinere doar dacă vor avea siguranţa că guvernul va continua reformele asumate în faţa partenerilor străini. Acest lucru nu înseamnă doar aprobarea legilor necesare, ci şi crearea mecanismelor pentru ca aceste legi să fie transpuse în practică. Aţi menţionat sectorul bancar. Cred că Banca Naţională şi sectorul privat trebuie să realizeze anumite îmbunătăţiri în sistemul financiar din ţară, astfel încât să beneficieze în continuare de încrederea investitorilor străini. Pe termen lung, reformele pe care insistă organizaţiile internaţionale sunt mai ales necesare pentru ca Moldova să devină atractivă pentru investitorii privaţi, astfel încât companiile străine să vrea să dezvolte afaceri aici, în diverse domenii, inclusiv cel agrar.”

Europa Liberă: Dar, din punctul Dvs de vedere, care sunt cele mai mari provocări din calea Republicii Moldova, astfel încât să se poată vorbi din nou despre această ţară ca despre o poveste de succes?

Thomas Melia: „Sunt câteva: legile trebuie să funcţioneze foarte bine, astfel încât cetăţenii să aibă încredere că în această ţară legile sunt importante şi ele sunt puse în capul mesei. Oamenii trebuie să aibă încredere în justiţie. Deci, un sistem transparent şi corect este foarte important. Crearea a noi locuri de muncă la fel. Cetăţenii au nevoie de slujbe pentru a-şi întreţine familiile, să-şi poată creşte copiii, indiferent dacă muncesc în domeniul IT, în agricultură sau confecţii. Această ţară are un foarte mare potenţial, are oameni foarte buni, m-am convins de acest lucru în cele câteva zile pe care le-am petrecut aici. Sistemul din jurul acestor oameni trebuie îmbunătăţit: sistemul de drept şi cel economic.”

Europa Liberă: Deseori diplomaţii şi oficialii occidentali îndeamnă societatea civilă din Republica Moldova să fie mai activă, cetăţenii să ceară socoteală guvernanţilor. Problema e că, deseori, criticile presei sau ale ONG-urilor sunt ignorate de autorităţi. Cum se pot schimba lucrurile şi ce se poate întâmpla dacă societatea civilă este ignorată de guvernare?

Thomas Melia: „Nu cred că întotdeauna au fost ignoraţi. Cred că uneori societatea civilă şi jurnalişti independenţi îşi subestimează influenţa pe care o au. Ţinând cont de faptul că rolul lor e să taxeze guvernanţii, e firesc să fie nemulţumiţi sau dezamăgiţi şi să ceară mai mult. Uneori cred că jurnaliştii uită să se felicite pentru influenţa pe care o au asupra factorilor de decizie. Pot să vă spun că multe reforme au fost iniţiate şi susţinute de societatea civilă şi jurnaliştii de investigaţie. Ei sunt cei care descoperă probleme, găsesc soluţii şi pun presiune pe guvern. În această săptămână, de exemplu, am aflat că ministrul Justiţiei şi echipa sa va avea o întâlnire cu mai multe grupuri de experţi din cadrul societăţii civile pentru a le afla punctul de vedere privind felul în care se mişcă reformele din domeniul justiţiei. Cred că e o evoluţie pozitivă să vezi că un guvernant vrea să se întâlnească cu experţi ştiind că poate fi criticat. Cred că în continuare vom vedea jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile datorită cărora lucrurile vor evolua în bine şi cred că în continuare vor fi dezamăgiţi de faptul că guvernanţii nu se ridică la nivelul aşteptărilor pe care le au. Cu siguranţă este loc de mai bine, însă trebuie să ne focusăm atenţia şi asupra succesului pe care îl înregistrează societatea civilă aici.”

Europa Liberă: Reveniţi în Statele Unite optimist sau pesimist în privinţa viitorului Republicii Moldova?

Thomas Melia: „Sunt în cele din urmă optimist pentru că oamenii de aici îşi doresc o evoluţie. Republica Moldova este tot mai în strânsă legătură cu statele lumii prin intermediul economiei, tehnologiilor, prin posibilitatea de a călători liber etc. Cred că această ţară va fi una de succes într-un final. Sunt anumite obstacole pe care trebuie să le depăşească în scurt timp. Desigur, sunt oameni care sunt împotriva noastră, împotriva Republicii Moldova, care nu cred într-o Moldovă prosperă, unii sunt în interiorul ţării, alţii în afara acesteia. Însă cred că dacă vom coopera şi vom rămâne uniţi, vom reuşi să mişcăm lucrurile în direcţia cea bună.”

XS
SM
MD
LG