Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Cu certitudine, igrasia, gropile și aerul irespirabil ale Chișinăului nu vor aduce un surplus de voturi vreunui candidat al puterii...”


Puncte de vedere săptămînale în dialog.

În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre pregătirile pentru alegerile prezidențiale.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Micile scandaluri cotidiene între partidele guvernamentale și cele din opoziție privind numărul de semnături prea rapid colectate sau depuse neconform cu legea, după cum se pretinde, la Comisia Electorală Centrală sunt departe de a face deliciul presei înfometate de evenimente cu priză și impact la public.

Iată însă că pe fondul încă destul de anemic al unui început de campanie electorală, transpiră pe neașteptate o serie de date, cel puțin, contradictorii, privind numărul cetățenilor cu drept de vot. Că sunt prea mulți, că sunt prea puțini, în raport cu numărul real al populației, deocamdată, nu este clar, dar un lucru este cert, și anume că autoritățile ar trebui să limpezească de urgență această situație pentru a nu admite punerea rezultatelor alegerilor la îndoială.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Premierul Pavel Filip a lansat deja niște explicații, dând asigurări că sistemul electronic folosit la calculul voturilor este unul performant și imposibil de driblat.

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, așa este. Dar aici este vorba, totuși, de niște date statistice care ar trebui reverificate de Comisia Electorală Centrală împreună cu Centrul Național de Statistică care, după cum se știe, are restanțe serioase la capitolul totalizării rezultatelor recensământului din 2014. Ar fi necesar să se dea un răspuns punctual și argumentat în legătură cu numărul votanților, pentru a se ști cu exactitate și numărul buletinelor de vot, care vor fi tipărite și distribuite în teritoriu.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să vorbim despre imaginarul buletin de vot, deja și-au asigurat un vot Marian Lupu și Mihai Ghimpu.

Gheorghe Cojocaru: „Ambii candidați sunt parte a arcului guvernamental, ceea ce ar putea sugera că partidele de la putere, comparativ cu opoziția, au mai multe resurse pentru a colecta cele 15 mii de semnături necesare înregistrării legale în cursa prezidențială. Însă, cu siguranță, cei dintâi nu vor fi și ultimii pe listă. Vor urma și liderii partidelor din opoziție, de pe dreapta și de pe stânga scenei politice, poate, și unu-doi independenți. Liderul socialist, Igor Dodon, de exemplu, a arătat că nici nu se grăbește să depună listele cu semnături, intenționând să exploateze la maximum posibilitatea de a intra în contact direct cu potențialii săi alegători.”

Europa Liberă: Dacă tot veni vorba despre scandalurile acestei campanii, cum credeți, ce impact ar putea avea confruntările mediatice în subiectul primarul Dorin Chirtoacă?

Gheorghe Cojocaru: „Slăbiciunile personale ale primarului de Chișinău se întorc, în primul rând, împotriva sa, consilierii mai multor partide din opoziție coalizând, pentru a-l înlătura din funcție. Mult mai greu vor cântări în balanța rezultatelor electorale vulnerabilitățile instituționale ale primarului capitalei care, de la un timp încoace, se pare, a ieșit cu totul de sub controlul și din aria de responsabilitate a administrației municipale.

Cu certitudine, igrasia, gropile și aerul irespirabil ar Chișinăului nu vor aduce un surplus de voturi vreunui candidat al puterii și, în primul rând, candidatului liberal. Astfel, cu toate că și această campanie electorală va fi una geopolitică, cei interesați n-ar trebui să uite că opțiunea cetățeanului în fața urnei de vot se formează din mai multe elemente, între care și nota dată autorităților locale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG