Linkuri accesibilitate

Isabel ALLENDE. Amantul japonez


O tânără moldoveancă pe post de protagonistă într-un roman de Isabel Allende, chiar nepoata preşedintelui Chile, Salvador Allende, aşa se prezintă Amantul japonez, Humanitas, 2016.

Isabel ALLENDE. Amantul japonez
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

„Irina [Bazili] s-a scufundat în existenţa Almei ca şi cum ar fi trăit laolaltă într-un roman victorian (…) A cunoscut-o astfel pe fetiţa melancolică sosită din Polonia, pe tânăra Alma de la Boston, pe artista şi pe soţia care a devenit…”, dar mai cu seamă a făcut-o pe octogenara Alma Belasco să-şi depene povestea marelui său amor de-o viaţă: „La opt ani se îndrăgostise de Ichimei cu intensitatea iubirilor din copilărie, iar de Nathaniel, cu dragostea senină pe care o ai la maturitate. (…) Pe primul îl iubise intens, trebuia să-l vadă tot timpul (…) ca să-şi descopere împreună limbajul infailibil al mângâierilor. (…) Pe [Nathaniel] îl iubea altfel, (…) era confidentul ei, prietenul ei intim”. Primul îi devine amant, al doilea o va lua de soţie când Alma îi mărturiseşte că a rămas gravidă cu Ichimei şi-i cere s-o scape de sarcină. Toate astea, cu mulţi ani în urmă. Or, acţiunea are loc în anii 2010-2013, iar după cele două perechi – una legată (Alma & Nathaniel) şi una ilicită (Alma & Ichimei), la care se adaugă, pe final cărţii, şi „iubirea interzisă” dintre Nathaniel şi Larry Beal – e pe cale să se formeze o a treia (sau a patra?!), Irina & Seth, nepotul Almei, dacă trecutul tinerei moldovence nu i-ar sta în cale (la nouă ani, fata e abuzată de soţul american al mamei sale, iar imaginile sunt difuzate pe net: „În fiecare minut cineva, undeva, o viola, cineva se masturba cu suferinţa ei. Cât avea să trăiască, oriunde s-ar fi dus, cineva putea s-o recunoască. Nu avea scăpare”).

Nu în ultimul rând, „romanul Amantul japonez traversează 70 de ani din istoria tumultuoasă a lumii, mesajul său de profunzime fiind că dragostea, sub toate formele ei, trece peste orice obstacol şi încolţeşte oriunde” (People Magazine).

3 octombrie ’16

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG