Linkuri accesibilitate

Republica Moldova chiar avea nevoie de o repunere pe tapet a chestiunii identitare acum, în prag de alegeri prezidențiale (Bogdan Oprea/22)


Revista presei românești.

Un nou comentariu care consideră mai degrabă binevenită declarația amabasadorului american la Chișinău James Pettit, cum ca Republica Moldova nu e România și Statele Unite nu ar recunoaște un stat format prin reunirea celor două. Semnatarul este Bogdan Oprea. Scrie în revista „22”, cu o argumentație interesantă: cele spuse de diplomatul american au stârnit reacții acute pe ambele maluri ale Prutului, or Republica Moldova chiar avea nevoie de o repunere pe tapet a chestiunii identitare acum, în prag de alegeri prezidențiale, pentru că parcursul pro-european pare deja blocat de șansele mari ca Igor Dodon, socialist pro-Putin, să ajungă șef al statului. Acesta e însă un efect colateral. Relansarea temei identitate cu trimitere la proiectul unionist ar fi opera Moscovei, care pune umărul la creionarea unui profil de salvator pentru Igor Dodon. ”Cavalerul pe cal alb” va apăra statul actual de un dublu pericol: pofta de ”anexare” atât a Federației Ruse, cât și a României. Trendul electoral din Republica Moldova, din ce în ce mai favorabil lui Dodon, pare să fi fost remarcat și de Washington, trage concluzia Bogdan Oprea în articolul din revista „22”.

Și România se apropie de alegeri. Legislative însă. Andrei Cornea scrie de asemenea în „22” cât de paradoxal reacționează mediul politic de aici, cât de puțin încadrabile sunt tendințele în ceea ce în alte țări reprezintă coeficient de previzibilitate. România, arată Cornea, are în clipa de față o situație mai degrabă bună: un guvern onest, democrat și de bună calitate, un premier ”căruia chiar și adversarii cam trebuie să-i recunoască meritele”, destul de ”popular”, modest (călătorește cu avionul la clasa economy). Se înțelege bine cu președintele Iohannis, ”pe care îl completează în chip potrivit”, are ”câțiva miniștri de calitate”. Evident, nu conduce un guvern perfect, dar țara are creștere economică, ”o poziție solidă în NATO și în UE”, nu are terorism, nici măcar refugiați într-un număr important. Și totuși, viitorul nu e senin: vin alegerile. Convergența atuurilor nu le va supraviețui: aproape toate vin din faptul că la București conduce un guvern apolitic. După scrutin, nu va mai fi așa și, spune Cornea, ”ar putea fi o catastrofă”. Vor reveni la manete partidele politice, reprezentate de destui ”condamnați penal”, pregătiți să legifereze ”ca să scape de închisoare, sau de oprobriul public de a li se retrage oficial doctoratul obținut prin plagiat”.

Cel mai bine cotat partid politic rămâne în sondaje Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, un lider cu dosar penal în curs. Fostul lider Victor Ponta se află însă într-o conjunctură judiciară care-l îndeamnă să încerce să-și detroneze succesorul. De câteva săptămâni, face declarații în favoarea unei alte formațiuni politice, care l-ar dori pe o poziție de frunte: Partidul România Unită, de nuanță naționalistă. Dragnea, arată presa, s-a repliat și l-a re-chemat, mai mult sau mai puțin voalat, în PSD. Împăcarea, scrie Dan tapalagă pe Hotnews.ro, nu doar evită o ruptură periculoasă pentru PSD, ci anunță ”dezvoltarea unui discurs de campanie chiar mai naționalist decât cel utilizat în trecut” de partidul fondat de Ion Iliescu. ”O fi o tendință prin întreaga lume, scrie Tapalagă, dar (...) naționalismul românesc nu este un curent politic născut din convingere”, ci manipulează grosolan alegătorii ”în cel mai pur stil securist de anii 90”, anume pentru voturi.

XS
SM
MD
LG