Linkuri accesibilitate

România și-a ratat ultima șansă de reunificare cu Republica Moldova, din ignoranță și din venalitatea anumitor elite (Octavian Milewski în Ziare.com)


Revista presei românești.

Mai multe voci atrag atenția în presa românească asupra manierei demagogice și periculoase în care e abordată chestiunea eventualei uniri dintre România și Republica Moldova. Iulian Fota scrie într-un articol postat pe site-ul Ziare.com că ”idealul unității naționale a românilor” e abuzat. La fel, ”idealul României Mari și al unirii cu românii din Republica Moldova, idealul occidentalizării României și al legăturii organice cu Occidentul”. Motivul - discursul unionist practicat la București ignoră în chip vinovat că realizarea Marii Uniri din 1918 a avut drept precondiție europenizării României. La fel a fost și la 1859, la ”unirea mică” dintre Moldova și Țara Românească. Europenizare la nivelul epocilor respective, desigur. Cum stau azi lucrurile? ”Când înființezi un partid intitulat Partidul României Unite și dezvolți o retorică anti-europeană, anti-Uniunea Europeană, aruncând steagul Uniunii la gunoi, din ignoranță și teribilism, acționezi împotriva unirii românilor, împotriva propriului tău popor”. Ca și în cazul singurului partid politic de după 1990 care s-a opus aderării României la NATO și la Uniunea Europeană, Partidul România Mare, și astăzi apar formațiuni și lideri politici cu discurs antioccidental sub care mustesc interesele concrete, chiar materiale. E vorba de ”bani pe care unii îi obțin fluturând în mod fals un steag care-i nu numai al lor (și de) voturi de la români creduli care cred că cei care vorbesc despre Unirea cea mare știu și cum să o facă”. ”Mulți români de bună credință se uită în gura lor. Idealul unirii cu R.Moldova este un bun național. Decredibilizarea lui, pentru voturi sau bani, este inadmisibilă”, scrie Fota.


Pe același site, Ioana Ene-Dogioiu consemnează dialogul purtat cu politologul specializat în spațiul ex-sovietic Octavian Milewski. Concluzia lui este că România și-a ratat ultima șansă de reunificare cu Republica Moldova, din ignoranță și din venalitatea anumitor elite. El îi dă dreptate ambasadorului american James Pettit, cel puțin în privința afirmației că Republica Moldova nu este România. Da, e corect, consideră Milewski, dar afirmația trebuie citită într-un sens nuanțat: Republica Moldova nu este, nu mai este, doar rezultatul eforturilor etnicilor români, ci al unui conglomerat etnic. Premierul român Dacian Cioloș ar fi abordat în sfârșit corect, la 28 august, chestiunea delicată a unionismului. Cioloș a spus că nu neapărat partidele rusofone sunt antiunioniste, după cum nici cele pro-occidentale nu sunt neapărat unioniste. Pozițiile cetățenilor de peste Prut nu țin cont de demarcațiile dintre partide. Deocamdată, mai realist ar fi să se vorbească despre faptul că, în context actual, adică pe termen scurt, unirea nu este posibilă. În toamnă, afirmă Octavian Milewski, în Republica Moldova va avea loc un ”maidan” pe model ucrainean, iar România riscă să fie făcută vinovată. Dacă totuși unirea ar avea loc curând, pe lângă regresul sever pe care l-ar înregistra economia României, țara ar trebui să fie pregătită pentru gestionarea câtorva conflicte etnice. ”Există, spune Milewski, și exclava transnistreană (a se citi rusească) din Tighina, pe care eu mă îndoiesc că România ar putea-o negocia în cazul unei uniri. Eu nu cred că NATO și-ar dori ca unul din aliații săi să intre într-un conflict militar din cauza Tighinei/Bender”.

XS
SM
MD
LG