Linkuri accesibilitate

„Au început a da gaz în ochi la oameni. Dar oamenii nu au făcut niciun rău” (VIDEO)


„Au început a da gaz în ochi la oameni. Dar oamenii nu au făcut niciun rău”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00

O sărbătoare tulburată. 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Chișinău, 27 august 2016.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Protestele şi vuvuzelele au încercat să eclipseze sărbătorirea celor 25 de ani de independenţă. În dimineaţa zilei, din motive de securitate, Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) a fost îngrădită, inclusiv de un cordon de poliţişti, fapt care a provocat indignarea vizitatorilor.

- „Ar fi de dorit să intrăm mai aproape. Vedeți ce se face.”

Majoritatea au fost nevoiți să urmărească sărbătoarea de după gard.

-„Ziua Independenței înseamnă că e libertatea națiunii acesteia, a poporului acesta. Noi trebuie să fim optimiști.”

-„Vrem măcar pentru tineret să dea de muncă. Tineretul care e plecat peste hotare.”

Europa Liberă: Aveți încredere că se vor schimba lucrurile?

-„Sperăm. Dacă nu nouă, măcar la copii să le fie mai bine.”

Europa Liberă: E o sărbătoare azi, totuși?

-„E sărbătoare pentru țară. Da.”

Europa Liberă: Președintele a avut un mesaj pentru cetățeni. L-ați auzit?

-„Nu am auzit nimic.”

-„Voi vedea la televizor diseară.”

Independența între garduri
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

De la tribuna de pe scena instalată în PMAN unde se aflau foştii preşedinţi, actuali politicieni şi miniştri, preşedintele Nicolae Timfoti a îndemnat oamenii la unitate. Şeful statului a vorbit şi despre eşecurile înregistrate de-a lungul anilor:

„Independența Republicii Moldova și securitatea cetățenilor ei nu sunt depline, atâta vreme cât forțele militare străine se află pe teritoriul nostru împotriva voinței noastre. În aceste condiții rămânem separați de concetățenii din stânga Nistrului. Amintesc aici un adevăr simplu: nimeni nu va veni să facă ordine în țara noastră. Noi suntem singurii cărora le revine această responsabilitate.”

În centrul capitalei au avut loc şi demonstraţii anti-guvernamentale. Sute de oameni au încercat să treacă de cordonul de poliţişti, pentru a ajunge în Piaţa Marii Adunării Naţionale, însă au fost opriţi. S-a relatat că poliţia a folosit gaze lacrimogene, stârnind, astfel, nemulţumirea protestatarilor:

-„Guvernarea tot ne duce cu bombonica în Europa, dar bate pasul pe loc. Guvernarea este pentru a se îmbogăți și a jupui acest popor.”

-„Luând în considerare câtă poliție a fost adusă aici, în Piața Marii Adunări Naționale, am observat că nu este vorba despre o zi a independenței cetățenilor Republicii Moldova, ci doar guvernarea încercă să insinueze că ar fi Ziua Independenței.”

-„Aceasta este Moldova la 25 de ani de independență? Cu 15 coloane de polițiști? Care vin aici să păzească să nu treacă lumea pe Piața Marii Adunări Naționale?”

-„Au început a da gaz în ochi la oameni. Dar oamenii nu au făcut niciun rău. Oamenii vor dreptatea lor. Ei sunt copiii noștri. Noi îi hrănim pe dânșii.”

Într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, şeful Inspectoratului general de poliţie al capitalei, Alexandru Pînzari, nu a confirmat folosirea gazelor lacrimogene de către forţele de ordine şi a spus că informaţia se verifică. Sărbătoarea continuă şi la această oră. Și va culmina cu un concert şi focuri de artificii aproape de miezul nopții.

  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG