Linkuri accesibilitate

Cum a influențat mortalitatea în România diluarea dezinfectaților Hexi Pharma? (Romaniacurată, ziare.com)


Numai trei state foste sovietice sunt ceea ce trebuie să fie (Edward Lucas / contributors.ro)

Platforma contributors.ro traduce un articol de Edward Lucas scris la 25 de ani de la puciul de la Moscova, din august 1991. Un puci eșuat, dar care a dus la dezmembrarea Uniunii Sovietice. Se sărbătoresc acum două victorii. Una care a rezistat sfertului de veac: a fost „sfârșitul unui imperiu al răului”. Cea de a doua ar fi rămas însă în picioare doar parțial: „A dispărut conducerea partidului comunist unic, bazată pe dictatura proletariatului și alte dogme marxist-leniniste, dar în locul ei a rămas un cocktail oribil: instituții lipsite de forță, imunitate pentru cei bogați și puternici, servicii de securitate mult prea puternice, corupție și cetățeni descurajați și neputincioși”, scrie Lucas. În opinia sa, numai trei state foste sovietice sunt ceea ce trebuie să fie: țările baltice. Alte două, despre care s-ar fi putut spune același lucru – Polonia și Ungaria – au deja „probleme ce aduc a putinism: politizarea sistemului de justiție, demonizarea rivalilor politici, disprețul față de instituțiile independente și xenofobia întreținută artificial”. Problema „națiunilor foste captive” este riscul de a suprareacționa, arată analistul publicat de contributors: „În fața unei propagande puternice, tentația este să limitezi libertatea presei. În fața acțiunilor subversive, riscul este spionita și erodarea libertăților civice. În fața războiului economic, dirijismul devine tentant: subvenții, cote, taxe selective și tot așa”.

În România, a stârnit confuzie și tulburare rezultatul expertizei făcute de Institutul Cantacuzino asupra produselor Hexi Pharma destinate dezinfectării spitalelor. În urmă cu câteva luni, jurnalistul independent Cătălin Tolontan a dat publicității informații despre diluarea și de câteva mii de ori a concentrației substanțelor dezinfectate. Patronul Hexi Pharma a fost pus sub anchetă penală, dar s-a sinucis în ajunul foarte probabilei sale arestări. Acum, concluziile oficiale seamănă cu răsturnare de situație. Televiziunea Antena 3 a încercat deja să-l pună la zid pe Tolontan, pentru că ar fi creat un imens scandal fără motiv temeinic. Doi comentatori din presa scrisă pun azi cap la cap lucrurile. Nu e așa, cel puțin nu în cazul jurnalistului independent. Totuși, acuzațiile extrem de grave aduse firmei Hexi Pharma nu au fost și nu sunt nici acum dublate și de dovezi indiscutabile. Iulian Leca scrie la ziare.com că „diluarea unor dezinfectanţi relevată de Cătălin Tolontan era certă. Cât de nocivă era însă diluarea nu ştim şi legătura dintre dezinfectanţii Hexi Pharma şi mortalitatea post-operatorie nu a fost niciodată făcută”.

Alina Mungiu-Pippidi discută același caz. Textul pe care l-a publicat pe site-ul romaniacurată este preluat de ziarul Adevărul. Autoarea spune că nu există dubiu: afacerile cu statul ale firmei Hexi Pharma nu erau curate, era una dintre firmele care obțineau contracte enorme prin pile mari. Dar cifrele oficiale privind mortalitatea post-operatorie în România nu demonstrau nici atunci și nu demonstrează nici acum că dezinfectanții diluați sunt ineficienți. E drept, pacienții operați în România mor de infecții intraspitalicești într-o proporție mai mare decât media europeană, dar mai mică decât în alte țări europene considerate mai avansate decât România: Slovacia, Polonia, Letonia. Alina Mungiu-Pippidi crede în schimb că presa din România e vraiște, nu consultă sursele internaționale autorizate atunci când propagă diverse interpretări. Acesta ar fi și cazul interpretării date în urmă câteva luni la o sesizare făcută de jurnalistul Cătălin Tolontan.

XS
SM
MD
LG