Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Apariția unui candidat puternic al dreptei va produce și o mai bună mobilizare a cetățenilor la vot”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal, în dialog la Europa Liberă

Gheorghe Cojocaru: „După mai multe mișcări de trupe, când de apropiere unele de altele, când de îndepărtare, și după o serie de declarații care nu dădeau vreun semn că opoziția de dreapta din afara Parlamentului ar intenționa la modul serios să-și unească forțele, pentru a avea o șansă în alegerile prezidențiale din toamnă, iată că liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și cel al Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, au decis, împreună cu ceea ce a mai rămas din Partidul Liberal Democrat, în frunte cu Viorel Cibotaru, să facă front comun în viitorul scrutin. Dincolo de o declarație de intenții, făcută publică cu acest prilej, alegătorul va mai trebui să aștepte până când noua alianță electorală se va decide asupra candidatului comun la prezidențiale.”

Europa Liberă: La prima vedere nu e o alegere foarte complicată, urmând să fie puși în balanță Maia Sandu și Andrei Năstase. Cum se va face totuși această alegere?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, se va avea în vedere popularitatea celor doi lideri, așa cum apare ea în sondajele de până acum. Și se vor face noi măsurări, atât cât se mai poate, pentru a avea niște rezultate sociologice de ultimă oră. Mai curând, anume ultimele sondaje, înainte de startul campaniei electorale, vor avea o importanță decisivă pentru desemnarea candidatului comun la prezidențiale. Totodată, cei doi lideri promit că vor exista și alte mecanisme pentru desemnarea acestui candidat comun, cu șanse reale de a accede în turul doi și de a se impune în finală, însă fără a preciza în ce constau aceste mecanisme.”

Europa Liberă: Cum credeți, ce impact ar putea să aibă asocierea celor trei partide de dreapta, inegale, în viitoarea campanie electorală?

Gheorghe Cojocaru: „Prin aceasta, se transmite un mesaj de unitate, care dă satisfacție cerințelor de coalizare a forțelor politice de dreapta, dezbinate până acum și cu șanse reduse de a accede în turul doi al alegerilor, dacă nu se va produce surpriza unui singur tur. Un candidat comun, susținut de cele trei partide, înseamnă mai multe resurse în campania electorală și mai multe șanse de trecere într-un al doilea tur al scrutinului. Totodată, este de presupus că, odată cu apariția unui candidat puternic al dreptei, se va produce și o mai bună mobilizare a cetățenilor la vot.”

Europa Liberă: Desemnarea, foarte probabilă, a unui candidat comun al dreptei favorizează sau defavorizează actuala putere?

Gheorghe Cojocaru: „Este ușor de imaginat că un candidat puternic al dreptei de opoziție va lovi necruțător în actuala putere și în cel sau în cei care vor reprezenta arcul guvernării. Însă, dacă bătălia electorală nu se va încheia în primul tur și dacă reprezentantul acestei drepte va ieși în finală, acesta, cu siguranță, va avea nevoie, pentru a-și maximiza șansele, de voturile electoratului și de stânga și de dreapta, care gravitează în jurul actualei puteri. Iată o necunoscută a ecuației electorale la care, în intervalul de timp rămas până la anunțul multașteptat al candidatului comun, liderii celor trei partide care și-au dat mâna ar merita, poate, să se gândească.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG