Linkuri accesibilitate

Dmitri Belan: „Prin portalul acesta vrem să mobilizăm cetăţenii să fie mai activi şi mai responsabili”


Interviul dimineții cu coordonatorul proiectului pilot Îmipasă.md.

Îmipasă.md este o platformă civică la care oamenii pot semnala neregulile sau problemele cu care se confruntă. Aţi procurat un produs cu termenul de valabilitate expirat sau aţi fost şmecherit la cântar? O sesizare prin intermediul platformei Îmipasă.md va direcţiona plângera la instituţia responsabilă, iar iniţiatorii se arată siguri că aceasta nu va fi trecută cu vederea. Detalii aflăm de la Dmitri Belan, coordonatorul proiectului pilot Îmipasa.md, responsabil pentru cercetări în cadrul Centrului de Inovaţii Sociale, creat de PNUD Moldova şi centrul de E-Guvernare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce v-a determinat să creaţi această platformă online?

Dmitri Belan:Imipasa.md este un portal pentru raportarea civică a iregularităților cu care noi, cetățenii, ne ciocnim în fiecare zi. Și, de la început, noi am avut două motive de bază de care ne-am ghidat pentru elaborarea acestei platforme. Primul motiv era că la noi, în Moldova, economia tenebră constituie până la 44% din PIB-ul țării. Pentru comparație, în Uniunea Europeană această cifră constituie până la 19%. Cum vedem, este o diferență enormă, drastică.

Trebuie de menționat că evaziunea fiscală este una dintre cauzele principale care contribuie la existența economiei tenebre, de exemplu, taxele pe valoarea adăugată sau impozitul pe venit. În acest scop noi am stabilit o colaborare cu Serviciul Fiscal Principal de Stat și în curând va fi introdus compartimentul care se numește „Neeliberarea bonului fiscal”. Cetățenii, dacă vor depista această încălcare la prestatorii de servicii sau la magazine, pot raporta despre neeliberarea bonului fiscal. Și Serviciul Fiscal, după aceasta, se va autosesiza la aceste încălcări.

Al doilea motiv de bază era că în Republica Moldova, noi toți știm și sondajele demonstrează acest lucru, nivelul de încredere în instituțiile de stat, instituțiile publice, fie guvern sau parlament, este foarte scăzut, este foarte jos. Și vrem să creăm o conexiune, o legătură indispensabilă între instituțiile publice și cetățeni, ca instituțiile publice să demonstreze că, într-adevăr, reacționează la ceea ce spun cetățenii, iar cetățenii să vadă că instituțiile publice iau în calcul, iau în considerare ceea ce îi doare pe cetățeni. Acestea sunt două motive de bază pentru dezvoltarea acestei platforme.”

Europa Liberă: Dar referindu-ne la cel de al doilea motiv, înţelegem că acum instituţiile de stat ar putea să fie mai receptive în ceea ce priveşte petiţiile oamenilor. În ce măsură însă răspunsurile lor nu vor fi formale? În ce măsură ele vor fi însoţite de o posibilitate reală de a găsi o soluţie la o problemă reală?

Dmitri Belan: „Noi am stabilit cooperare cu două instituţii de stat la moment: Agenţia pentru Protecţia Consumatorului şi Serviciul Fiscal Principal de Stat. Ne-am înţeles că la început nu vor fi raportate toate încălcările care sunt sub responsabilitatea acestor instituţii. De exemplu, ce ţine de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului avem numai patru încălcări: termenul de valabilitate expirat, lipsa informaţiei în limba de stat, diferenţa de preţ raft/casă şi frauda la cântărire. Am stabilit că luăm acum la evidență mai puţine încălcări, întrucât este un proiect-pilot. Și vom vedea cum instituţia va reacţiona la sesizările cetăţenilor. Şi vrem să ne asigurăm, cum aţi menţionat dumneavoastră, că aceste răspunsuri nu vor fi formale, dar vor fi răspunsuri la doleanţele cetăţenilor. Mai mult ca atât, noi am făcut şi un fel de urmărire a statutului de examinare a cazului sau a sesizării. Şi, de exemplu, dacă ai sesizat, poţi să urmăreşti la ce etapă este examinarea sesizării: a fost acceptată, este în proces de examinare şi ce fel de sancţiuni au fost aplicate.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră veţi monitoriza lucrul acesta?

Dmitri Belan: „Da. Este un instrument pentru monitorizare, este un instrument pentru monitorizarea sesizării sau încălcării pe care ai raportat-o personal şi este un instrument public, dar acolo nu este publicată toată informaţia, fiindcă ţine de protecţia datelor cu caracter personal.”

Europa Liberă: Dar cât de deschise au fost instituţiile de stat să colaboreze într-un asemenea proiect?

Dmitri Belan: „Noi am început elaborarea acestei platforme un an în urmă. Și toţi am fost martori că a fost un an destul de complicat pentru Republica Moldova, s-au schimbat patru guverne în ţara noastră. Dar trebuie de menţionat că, după Anul Nou, noi am avut o colaborare foarte bună cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorului şi Serviciul Fiscal Principal de Stat. Mai mult ca atât, am avut o coordonare foarte bună din partea oficiului primului ministru. Şi le mulţumim tuturor partenerilor pentru acest lucru.”

Europa Liberă: Dar ce spune experienţa internaţională, experienţa „caselor mai mari”, ce subiecte sunt în topul plângerilor? Pentru că bănuiesc că aţi aruncat o privire la experienţa statelor vecine.

Dmitri Belan: „De fapt, noi ne-am inspirat din experienţa statului Muntenegru. Colegii noştri de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Muntenegru au fost primii, pionerii care au elaborat aşa fel de platformă. La noi este un proiect-pilot, dar am vrea să-l extindem şi să introducem mai multe încălcări care sunt „populare” în ţara noastră. În plan avem introducerea încălcărilor care ţin de parcarea neregulamentară în Chişinău şi, poate, încălcările care ţin de domeniul ecologic.”

Europa Liberă: Zilele trecute, în timpul unui reportaj, vorbeam cu o doamnă şi îmi zicea în felul următor: „Moldovenii sunt foarte răbdători”. Cum motivăm cetăţenii? Cum credeţi că pot fi motivaţi cetăţenii să semnaleze cazuri, problemele cu care se confruntă?

Dmitri Belan: „Într-adevăr, este o problemă foarte mare că la noi cetăţenii sunt indiferenţi. Dar aceasta nu este problema cetăţenilor, cred că aşa au fost create condiţiile în statul nostru. Anume prin portalul acesta noi vrem să mobilizăm cetăţenii să fie mai activi şi mai responsabili. Şi avem două ipoteze.

Prima ipoteză e că toată lumea, toţi cetăţenii îşi doresc să trăiască într-o societate corectă, unde regulile sunt respectate, unde agenţii economici sunt responsabili şi instituţiile publice reacţionează la anumite încălcări, dacă ele au loc în societate, acesta e primul lucru.

Al doilea lucru, noi înţelegem că cetăţenii nu sunt foarte activi, sunt parţial indiferenţi şi propunem un fel de stimulent. Pe platformă este un compartiment care se numeşte „Proiecte sociale” şi cetăţenii vor avea posibilitatea, dacă au vreun proiect de dezvoltare comunitară, de infrastructură comunitară, fie dotarea tehnică a şcolilor, reparaţia grădiniţelor sau reparaţia terenului de joc pentru copii, ei pot să ne înainteze aceste idei de proiecte pe site şi, după aceasta, utilizatorii platformei vor avea posibilitatea să voteze pentru aceste idei.

Ca urmare, primele zece idei vor fi luate în considerare, vor fi analizate de membrii de juriu al proiectului, din care fac parte reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Ambasada britanică la Chişinău. Cu ajutorul Ambasadei britanice, noi am stabilit un fond de zece mii de dolari pentru proiecte sociale. Şi, ca urmare, vom selecta patru proiecte sociale care vor fi susţinute şi sponsorizate din partea noastră. Trebuie de menţionat: costul proiectului nu poate să depăşească 2500 de dolari şi trebuie să fie finisat până la 1 decembrie anul curent. Credem că astfel de stimulente pentru dezvoltarea comunitară, pentru dezvoltarea proiectelor comunitare trebuie să motiveze cetăţenii să raporteze şi să fie mai responsabili, mai activi.”

Europa Liberă: Deci, intuiţia dumneavoastră spune că o platformă online poate să-i facă pe oameni mai activi?

Dmitri Belan: „Da. Dar totuşi trebuie de menţionat că este un proiect-pilot. Este un proiect-pilot şi în viitor, ca să facem acest proiect mai sustenabil, avem aşa idee, ca o parte din amenzile care vor fi colectate prin intermediul acestei platforme, vor forma un fond pentru proiecte sociale, proiecte comunitare. Fondul va fi constituit, repet, din amenzile care vor fi colectate prin intermediul acestei platforme.”

Europa Liberă: Deci, aceasta înseamnă că şi cetăţenii trebuie să pună umărul. Dmitri, vă mulţumim mult pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Dmitri Belan: „Vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună”

XS
SM
MD
LG