Linkuri accesibilitate

„Trei posibile scenarii legate de preconizata reformă a Guvernului” (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


Moldelectrica în topul întreprinderilor de stat cu cele mai mari pierderi în 2015 (Mold-street-com).

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru se referă la cele 14 condiţii din aşa numita „foaie de parcurs” impusă Moldovei de Rusia pentru îmbunătăţirea cooperării economice şi politice între ţări. Acestea, scrie Nicolae Negru, sunt în mare parte inacceptabile, ofensatoare şi umilitoare, urmărind să preseze Republica Moldova să-şi schimbe cursul geopolitic actual. „Pentru Moscova pare să conteze procesul în sine al negocierilor care nu duc nicăieri, decât că le creează cetățenilor moldoveni iluzia că Rusia este o țară normală, că ea dialoghează și negociază”, continuă autorul. În opinia lui Nicolae Negru şi actuala guvernare de la Chişinău are nevoie de acest spectacol, pentru a le crea cetățenilor iluzia că, spre deosebire de guvernarea „precedentă”, se bucură nu numai de atenția Occidentului, ci și a Rusiei, că e în relații „și cu unii, și cu alții”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com publică topul întreprinderilor de stat cu cele mai mari pierderi în 2015. Liderul detaşat al clasamentului, cu pierderi de aproape jumătate de miliard de lei, este Moldelectrica, instituţie ce gestionează reţeaua de transport a energiei electrice şi asigură dispeceratul sistemului. Întreprinderea a beneficiat în ultimii ani de împrumuturi de zeci de milioane de dolari pentru modernizarea utilajelor de la BERD şi Banca Mondială, dar continuă să raporteze pierderi uriaşe. În total, anul trecut, cele 245 de întreprinderi de stat au înregistrat pierderi de peste 700 de milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2014 şi de şapte ori mai mult decât în 2013. E adevărat, se arată în articol, anul trecut a crescut şi numărul întreprinderilor de la 202 în 2014 la 245 în 2015, doar că numărul mai mare nu presupune şi eficienţă mai multă.

Vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate, Victor Strătilă, și-a împlinit, anul trecut, un vis. Funcționarul și-a cumpărat un elicopter, scrie Anticorupţie.md. Contactat de reporterii portalului, Victor Strătilă a confirmat că a intrat în proprietatea unui elicopter pe care l-a cumpărat la o licitaţie cu strigare, precizând că este un fan al acestor aparate de zbor. Elicopterul Ka-26 l-a costat 103.600 de lei. Mijlocul de transport a fost produs încă în 1975. Vicepreședintele CNI a evitat să ofere mai multe detalii, recomandându-le jurnaliştilor să vadă ce a scris despre elicopter pe pagina sa de Facebook. „Este unul din cele circa zece elicoptere care au avut „norocul” să rămână în Moldova. Restul din 105 helicoptere, câte a avut Moldova la obținerea independenței, au fost vândute în diferite țări. Probabil acesta va fi singurul elicopter de acest tip care va mai zbura în Moldova”, scria Strătilă în noiembrie 2015.

Jurnalistul Ion Surdu de la Moldnova.eu scrie că autoritățile din Republica Moldova au subestimat în ultimele decenii fenomenul migrației populației active, iar instituțiile statului nu au fost destul de pregătite pentru a răspunde repede și eficient la transformările demografice. Cu toate acestea, recomandările și obiectivele pe care și le trasează Guvernul au caracter general, iar banii puțini nu pot ajuta la realizarea acestora. Autorul face trimitere la datele statistice, potrivit cărora numărul populației Republicii Moldova în anul obținerii independenței, 1991, a fost de 4 milioane 363 mii. Acest număr a început să scadă în următorii ani, ajungâng la 3,644 milioane de persoane. În anul 2015 populația număra 3,55 milioane de locuitori.

Analistul Iulian Chifu comentează pe portalul Deschide.md incapacitatea opoziției de dreapta de a găsi un candidat unic la preşedinţia Republicii Moldova. „Asta pentru că fiecare lider de partid se consideră îndreptăţit să fie viitorul candidat unic şi fiecare gafează în acest proces, în loc să arate exact ceea ce trebuie: maturitate politică, experienţă şi solidaritate”, menționează Iulian Chifu. Expertul opinează că niciunul dintre liderii partidelor de dreapta nu pare să fi înţeles că proiectul serveşte tuturor şi că trebuie să importe un candidat din societatea civilă. „Mai multă forţă, deschidere, flexibilitate, inventivitate şi diplomaţie. Şi mai puţină rivalitate, luptă fratricidă şi lovituri pe sub masă”, îndeamnă Iulian Chifu.

Ziarul de limba rusă Newsmaker.md publică articolul intitulat „Scrisoarea fericirii. Cum Andrian Candu descrie pentru partenerii străini situaţia din Republica Moldova”. Potrivit căruia spicherul Andrian Candu a adresat o scrisoare misiunilor diplomatice și partenerilor de dezvoltare în care se menționează că în Republica Moldova s-a ajuns la stabilitate politică, că alegerile anticipate parlamentare sunt puțin probabile și că tensiunile sociale din țară scad grație acțiunilor eficiente ale actualei guvernări. Portalul notează că în scrisoare se menționează și despre necesitatea susținerii în continuare a actualei guvernări, fiind anunțată și reformarea PDM.

Jurnalistul Igor Volniţchi se referă în cel mai recent comentariu de pe Tribuna.md la „Trei posibile scenarii legate de preconizata reformă a Guvernului”. Primul scenariu presupune că Premierul ar putea „forţa nota”, cerînd Parlamentului să opereze modificările respective la Legea cu privire la Guvern pînă la finele sesiunii curente. Aceasta însă înseamnă că deputaţii vor trebui să se mişte foarte rapid şi pînă săptămîna viitoare să le voteze în două lecturi. Al doilea scenariu presupune că reforma Guvernului ar urma să aibă loc în toamnă, imediat după revenirea deputaţilor din vacanţă, însă pînă la începerea de facto a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale (adică, pînă la 1 octombrie 2016). Iar al treilea scenariu presupune că această reformă ar putea avea loc după alegerile prezidenţiale, dar nu mai tîrziu de finele anului curent.

XS
SM
MD
LG