Linkuri accesibilitate

România este și rămâne republică (Ovidiu Pecican/România liberă)


Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, despre stadiul absorbției fondurilor (Andreea Pora/„22”).

Iulian Chifu se declară nemulțumit de felul în care s-au comentat în România rezultatele reuniunii la vârf a NATO de la Varșovia: cu ce s-a ales – sau nu s-a ales - România. „Dacă dorim să rămânem în logica victoriilor, poate cea mai importantă victorie a României la actualul summit al NATO (...) a fost cuprinderea Republicii Moldova în preocupările de Securitate ale Alianţei”, scrie el. Moldova are dedicat în premieră un articol din cele 139 ale declaraţiei finale şi este cuprinsă în alte două, ca şi în toate declaraţiile alături de Georgia şi Ucraina”. (Evenimentul zilei).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Ovidiu Pecican scrie în România liberă despre legea promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, prin care stema României va fi modificată primind la loc o coroană „pe capul acvilei cu sceptru și buzdugan”. Poate fi vorba de „o restaurare de bun-simț, după ce comunismul a alungat, odată cu regele și dinastia de pe tron, și coroana dintre simbolurile heraldice ale stemei oficiale”. Pecican reamintește însă că România este și rămâne republică, așadar totul ar cam semăna cu proiectul de pe la 1800 pentru o republică „aristo-dimocraticească“. Comentatorul României libere s-ar bucura, în schimb, dacă „din atitudinea regală a acvilei noastre s-ar desprinde un pic de demnitate, onoare și maiestate, fie ea și republicană, nu necesarmente monarhică. Avem nevoie de așa ceva ca de aer, este vremea ca politica românească să se facă nu doar în numele românilor, ci și pentru români, iar retorica ei (...) să îmbie la respect pe toți partenerii noștri de dialog și de proiecte; eventual, chiar și pe adversarii loiali și respectabili, ei înșiși”.

Revista 22 publică un amplu interviu cu ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea. Dialogul este semnat de Andreea Pora și apare imediat după ce televiziunile controlate de parlamentarul cu dosar penal Sebastian Ghiță au declanșat o campanie dură împotriva ministrului. Ghinea vorbește despre stadiul absorbției fondurilor europene și arată că s-a făcut un salt consistent: e vorba însă mai ales de pașii premergători lansării unor programe de finanțare europeană care se vor derula în perioada 2014-2020: „Suntem într-un moment-cheie în care lansăm ghidurile pentru perioada 2014-2020. Dacă le lansăm vor fi foarte greu de oprit. Dar nu plecăm de la ideea că cei care vin sunt așa de nebuni încât să schimbe absolut totul, că n-au de ce”, arată Ghinea. Unul dintre programe este Școala pentru toți și e menit să atragă parteneriate pentru co-finanțarea școlilor cu rată masivă de abandon școlar. Primăriile, bisericile, organizațiile nonguvernamentale și alte entități sunt eligibile, iar ministrul explică în interviu pe înțelesul oricui: „Vine un asemenea partener împreună cu o școală și spune: la mine în sat, dacă dau copiilor bani de navetă sau dau o masă caldă, îi rețin la școală”. Interlocutorul Andreei Pora vorbește și despre atitudinea miniștrilor, în general a decidenților care reprezintă statul: „Am spus public că sunt adeptul unor poziții de forță. Aceste firme și acești politicieni s-au obișnuit cu oficiali mămăligă”. „Nu ne putem lăsa șantajați. Asistăm la un proces fără precedent de întărire a statului. Statul e condus acum de niște oameni, ca mine, ca Tudorache, ca Pâslaru, care ne putem lua bocceluța și merge înapoi la viețile noastre. Am venit cu cariere frumoase în spate, nu depindem de funcțiile astea. N-avem ce pierde. (...) De aceea, ăștia care încearcă să ne intimideze sunt ușor perplecși (că) nu ne emoționăm când ne atacă la televizunile lor”.

XS
SM
MD
LG