Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Plecarea Marii Britanii din UE ar avea un efect nefast asupra viitorului R. Moldova în relația cu Uniunea Europeană”


Un interviu cu liderul Partidului Popular European.

Joi, 23 iunie, britanicii vor decide în cadrul unui referendum dacă ţara lor rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Sondajele de până acum arătau un scor foarte apropiat al celor care vor ca Marea Britanie să rămână în continuare în UE şi al celor care pledează pentru Brexit. Ce însemnătate are votul de joi pentru regiune şi pentru ţările din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova? Corespondenta noastră a stat de vorbă cu fostul ministru de externe Iurie Leancă, astăzi liderul Partidului Popular European:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:44 0:00
Link direct

Iurie Leancă în studioul Europei Libere
Iurie Leancă în studioul Europei Libere

Iurie Leancă: „Referendumul de mâine din Marea Britanie vizează nu doar cetățenii și statul britanic. Vizează nu doar Uniunea Europeană și țările membre. Și va avea un impact deosebit de mare asupra continentului și evoluțiilor pe plan mondial.

Motivul este simplu: în momentul în care Marea Britanie ar vota în favoarea ieșirii, așa-numitului Brexit, s-ar întâmpla niște perturbări masive, majore în construcția care a fost edificată timp de zeci de ani pe continentul european, care se numește Uniunea Europeană. O construcție foarte complexă, o construcție complicată, extrem de ramificată, dar o construcție care pentru prima dată, în ultimele sute de ani, a permis ca pe continent să existe stabilitate, să existe pace, prosperitate, toate problemele între state, cum ar fi între Marea Britanie și Franța, între Franța și Germania să se rezolve doar pe calea pașnică ș.a.m.d.

Marea Britanie este astăzi unul dintre actorii principali în Uniunea Europeană și din punct de vedere politic, și economic și financiar în mod special; și militar, bineînțeles, astfel încât în momentul în care s-ar retrage din Uniunea Europeană, evident că Uniunea Europeană s-ar pomeni în cu totul altă situație și calitativă, și cantitativă. Marea Britanie a fost dintotdeauna forța care a pledat pentru liberalizarea comerțului, dacă ne referim la țările mari ca dimensiune, ca pondere în Uniunea Europeană, pe subiectul extinderii Uniunii Europene. Și aici, bineînțeles că mă gândesc la situația noastră și la viitorul nostru. Marea Britanie a fost țara care a pledat pentru faptul ca Uniunea Europeană să fie cât mai apropiată de cetățean, cât mai deschisă și să diminueze birocrația. Deci, în momentul în care pleacă Marea Britanie, sigur că am avea o altă Uniune Europeană, un alt sistem pe întreg continentul și pe întregul mapamond.”

Europa Liberă: Parte a acestei construcții europene despre care vorbiți dumneavoastră este și Parteneriatul Estic, din care face parte Republica Moldova, țară care se declară interesată de aderarea la Uniunea Europeană. Pentru că avem recentul referendum din Olanda ce a respins Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, avem acum referendumul din Marea Britanie, pe ce mai pot miza țări ca Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Atâta timp cât țara înțelege care este șansa ei și cum trebuie să realizeze această șansă de a se moderniza, de a-și face cetățenii fericiți la ei acasă, de a asigura stabilitate, securitate ș.a.m.d., deci, atâta timp cât țara este motivată, apropierea de Uniunea Europeană este mai mult decât posibilă, este fezabilă.

Din punctul acesta de vedere, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea un efect nefast asupra viitorului Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană. Când am devenit prim-ministru, - nu uit chestia aceasta, în 2013, în luna mai - am primit mai multe telegrame de felicitare de la un șir de prim-miniștri din Uniunea Europeană. Textul pe care l-am primit atunci de la prim-ministrul britanic David Cameron a fost cel mai deschis, cel mai punctat, cel mai categoric în sensul că Republica Moldova trebuie să devină parte componentă a Uniunii Europene.

Deci, atâta timp cât țara este motivată și atâta timp cât Uniunea Europeană nu trece prin anumite turbulențe majore, iar retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi tocmai o astfel de turbulență, fiindcă cea mai mare problemă cu care s-ar confrunta și Marea Britanie, și Uniunea Europeană, în cazul acestui Brexit, așa cum spun toți comentatorii, ar fi incertitudinea. Incertitudinea din punct de vedere economic, financiar, politic, geopolitic ș.a.m.d.

Pe noi trebuie să ne intereseze, în primul rând, ca Uniunea Europeană să își mențină și frontierele actuale, și vigoarea actuală, să se consolideze și mai tare, să aibă o voce și mai distinctă pe plan internațional și să se mențină în Uniunea Europeană actorii care dintotdeauna au pledat pentru extinderea spre est. Nu au rămas atâtea țări multe pe harta europeană care au acest drept firesc geografic, istoric, civilizațional de a adera la Uniunea Europeană și noi suntem printre puține aceste țări. Poate am fost cândva mai favorizați, astăzi urmare a tot ce s-a întâmplat în 2015-2016, sigur că e o problemă de perspectivă, din păcate, spun asta.”

Europa Liberă: Ați vorbit despre geopolitică. Uniunea Europeană se confruntă cu diverse provocări, de la criza migranților la o Federație Rusă cu o politică tot mai agresivă. În ce măsură slăbește poziția Europei acest referendum? Or, Marea Britanie e una dintre principalele forțe militare. Pe plan strategico-militar, lucrurile devin îngrijorătoare?

Iurie Leancă: „Unul dintre motivele principale ale avocaților Brexit, al ieșirii din Uniunea Europeană a Marii Britanii, este tocmai acest argument al migrației. Știm că fluxul și dorința majorității sau a unei bune părți din migranți e de a ajunge în mod special în Marea Britanie pe motivul că e o economie dinamică, că e nevoie de brațe de muncă.

Am citit mai multe analize ale experților, inclusiv britanici care demonstrează că fluxul migrațional nu se va diminua, chiar dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Experții, cu probe, cu argumente, demonstrează că nu ar afecta sub nicio formă acest lucru ieșirea din Uniunea Europeană. Dar ceea ce este cert, momentul în care Marea Britanie s-ar retrage din Uniunea Europeană, construcție care e încă în dezvoltare și, în mod special, pe dimensiunea care se numește politica externă și de securitate, bineînțeles că plecarea acestui actor, așa cum ați spus și dumneavoastră, poate, de rând cu Franța, cel mai important actor din punct de vedere militar, capacități, resurse ș.a.m.d., ar slăbi și nu ar consolida, așa cum ar trebui să se întâmple, această dimensiune de politică externă comună și politică de securitate.

Unii comentatori spun că unicul câștigător din această eventuală și sper că irealizabilă plecare din Uniunea Europeană a Marii Britanii ar fi Rusia. Cel puțin, aceasta afirmă mai mulți comentatori și bănuiesc că au multe argumente în acest sens. Tocmai acum, când UE și nu doar UE, tot continentul european se confruntă cu acest val de migranți, când se confruntă cu aceste nu doar reminiscențe ale Războiului rece, dar exemple, mă refer la războiul din Ucraina, plecarea unui actor atât de influent, cu atâta pondere în afacerile mondiale, sigur că ar slăbi Uniunea Europeană și capacitatea ei de a se impune în relațiile internaționale și în mod special în zona noastră.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteți un bun cunoscător al politicii externe. Ce a cauzat acest referendum? Ce le-a scăpat politicienilor europeni?

Iurie Leancă: „Uniunea Europeană nu este o construcție omogenă, în sensul că toate cele 28 de țări au aceleași ambâțuri, au aceleași viziuni pe viitorul Uniunii Europene. Un șir de țări consideră că Uniunea Europeană trebuie să se transforme într-un supra-stat federal, alții consideră că această tendință e una foarte periculoasă care afectează suveranitatea țărilor naționale, că ar trebui de inversat aceste tendințe. Și s-au opus dintotdeauna acestei consolidări excesive, din punctul lor de vedere, a Uniunii Europene.

Mai e și problema contribuțiilor financiare pe care țările membre le plătesc în bugetul Uniunii Europene. Și mai e și problema unor politicieni care prezintă lucrurile într-o manieră denaturată. Nu doar în Republica Moldova se întâmplă acest lucru. Iată, pe contribuția Marii Britanii, tocmai citeam un articol că, deși adepții Brexit insistă asupra unei contribuții de 350 de milioane de euro, dacă nu mă înșel, pe săptămână, în bugetul Uniunii Europene, de fapt realitatea e cu totul diferită, această sumă e de două ori mai mică, fiindcă Marea Britanie primește, la rândul său, o contribuție și un sprijin financiar direct de la Uniunea Europeană. Plus, mai este și o problemă internă în Marea Britanie, e o divizare de generații. Generațiile mai în vârstă, mai conservatoare, doresc în mai mare parte ieșirea din Uniunea Europeană, tineretul se împotrivește acestui lucru.

Deci, mai multă lume spune că birocratizarea excesivă a Uniunii Europene, la fel, a creat o anumită ruptură între structurile respective și cetățeanul de rând. Există anumite probleme obiective, există anumite percepții subiective manipulate de către unii politicieni. Și efectul este că, pentru a rezolva anumite probleme de ordin intern, s-a ajuns la acest referendum care pune, încă o dată, în pericol nu doar viitorul Marii Britanii, ci pune în pericol viitorul Uniunii Europene și al nostru implicit.”

Europa Liberă: Și intuiția dumneavoastră ce spune, domnule Leancă? Sunteți pesimist sau optimist în ce privește votul de mâine?

Iurie Leancă: „Eu nu pot fi nici pesimist, nici optimist, fiindcă nivelul de incertitudine e destul de mare. Ați văzut că sondajele variază. Ați văzut omorul doamnei Jo Cox, deputatul din Parlamentul britanic, a cărei memorie trebuie să o cinstim fiindcă dânsa tocmai a luptat cu multă-multă pasiune pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Și aceste dispute uneori creează tensiuni și radicalizarea anumitor elemente din societate. Acest sacrificiu uman cumva se pare că afectează și percepțiile, vedem acum că se schimbă sondajele. Dacă, până la moartea doamnei Jo Cox, sondajele atestau că adepții Brexit ar putea câștiga, acum se inversează lucrurile. Tot ce putem face e doar să ne rugăm ca rațiunea să triumfe și mâine britanicii să dea un răspuns pozitiv și favorabil rămânerii în continuare a Marii Britanii în Uniunea Europeană.”

XS
SM
MD
LG