Linkuri accesibilitate

Firme afiliate deputaților și miniștrilor au obținut peste 150 de contracte cu statul (Ziarul de Gardă)


Igor Munteanu despre recenta reluare, la Berlin, a negocierilor în formatul „5+2” privind diferendul transnistrean (Ziarul Național).

„Ziarul Naţional” publică un interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu, despre recenta reluare, la Berlin, a negocierilor în formatul „5+2” privind diferendul transnistrean. Despre această reuniune s-a vorbit în multe feluri, constată dl Munteanu. Unii au văzut-o ca pe o pârghie decisivă în resetarea conflictului transnistrean sub bagheta unor state mari și influente, alții au tratat-o cu dezinteres și chiar cu o anumită iritare, în timp ce o altă tagmă de experți a asemuit-o cu un ștreang la gâtul tinerilor și puțin experimentaților negociatori ai Republica Moldova, într-un moment de maximă dezechilibrare a instituțiilor din republică. „Evaluarea la rece arată însă că niciuna dintre aceste linii de interpretare nu s-a confirmat pe deplin. Tehnic vorbind, putem vedea că această reuniune de la Berlin s-a încheiat cu un simplu protocol tehnic, în care subiectele de interes abia urmează să fie tatonate în cadrul grupurilor de lucru sectoriale, fără o dată clară de rezolvare”, conchide fostul Ambasador al Republicii Moldova la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Săptămânalul „Timpul” publică un reportaj din orăşelele improvizate din centrul capitalei, mă refer orăşelele protestatarilor. Cele câteva corturi din centrul Chișinăului au devenit deja un element firesc al peisajului, scrie reporterul Ion Macovei. După ce au atras atenția presei internaționale prin dimensiuni și anvergura acțiunilor stradale, încât unii au început să le compare cu Maidanul ucrainean, protestele au devenit expresia nemulțumirii generale față de tot ce se întâmpla în țară. Entuziasmați și hotărâți, tineri și bătrâni s-au hotărât să rămână în PMAN sau în fața Parlamentului. Au rămas, apoi au plecat. Dar pentru o mână de oameni, cortul din fața Parlamentului sau a Guvernului a devenit a doua casă. Jurnalistul a stat de vorbă, bunăoară, cu protestatarul Vasile care l-a invitat în „casă”. Iată impresia reporterului: înăuntru miroase a lemn, ca într-o baie finlandeză. Două paturi supraetajate, meșterite și ele de locatari, constituie mobila casei. La ele se adaugă un dulăpior, niște cuiere. Căsuța găzduiește doi oameni, dar este loc și pentru oaspeți.

De altfel, pagina de Internet Timpul.md a fost citată pe larg joi, când a publicat un interviu cu vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre scopul activizării sale publice, proiectul său politic, alegerile prezidențiale, candidații pentru aceste alegeri și rolul factorului geopolitic în scrutin. Interviul a stârnit discuţii aprinse pe reţele de socializare. Iată, de exemplu, ce crede activistul civic Valeriu Paşa: că mesajul interviului ar fi să manipuleze opoziţia, care se aşteaptă să reacţioneze în felul următor: „Vedeţi că Vladimir Plahotniuc atacă urât Platforma DA, dar o menajează pe Maia Sandu, deci, Maia Sandu s-a înţeles cu el”, în paralel cu zvonurile intens răspândite precum că dl Plahotniuc le-ar fi promis americanilor să o ajute pe Maia Sandu să devină preşedinte în turul doi. Acest procedeu, crede Valeriu Paşa, ar trebui să bage zâzanţie în Partidul DA şi cel condus de Maia Sandu. O altă observaţie a autorului este lipsa numelui „Igor Dodon” în tot interviul, lipsa care i se pare suspectă.

„Ziarul de gardă” scrie că firme afiliate deputaților și miniștrilor au obținut peste 150 de contracte cu statul, în valoare de peste 35 de milioane de lei, doar în ultimul an și jumătate, perioadă în care achizițiile publice au trecut printr-o criză, din lipsa banilor sau din cauza modificării legislației, fapte ce au sistat organizarea licitațiilor. Bunăoară: oficial, deputatul Mihai Ghimpu este fondatorul firmei Eurosim SRL, care i-a adus, în 2014, de exemplu, dividende de 439 de mii de lei din comerț. Veaceslav Ceban, unul din partenerii din acest SRL ai liderului PL, este fondator, împreună cu Vasile Popescu, la firma Get Premium SRL. Aceasta, doar în ultimul an și jumătate, a obținut șase contracte cu statul în valoare totală de peste 14 milioane de lei (!).Un alt deputat care a continuat să obțină bani de la stat în plină criză este Oleg Sârbu. Prin intermediul a trei SRL-uri la care este fondator, deputatul a obținut în ultimul an și jumătate nu mai puțin de 7 milioane de lei. Deputatul socialist Vladimir Țurcan indică în declarațiile sale de avere că deține acțiuni în valoare de 910 mii de lei la Întreprinderea de Stat Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari prin conducerea proiectelor de investiții capitale.

Portalul Moldnova.eu face trimitere la rezultatele unui studiu european, în care se constată că o bună parte dintre funcționarii publici sunt incompetenți și prost plătiți, că legislația din Republica Moldova este neclară și nu definește responsabilitățile pentru realizarea obiectivelor în reformarea sectorului public, că selectarea funcționarilor publici este aleatorie sau în funcție de interese și mai presus de toate lipsește controlul asupra modului în care este administrat banul cetăţenilor. Acesta este tabloul administrației publice schiţat de experţii SIGMA într-o analiză extinsă care prezintă lacunele privind funcționarea acestuia și care sunt recomandările pentru cei care-l pot reforma.

În articolul său din „Panorama”, Zurab Todua remarca o modificare cu conotaţii simbolice din ziua de 9 mai. Timp de 15 ani, marşul din centrul oraşului spre Memorialul Eternitate îi avea în frunte pe reprezentanţii PCRM, dar acum o lună şi ceva în fruntea lui erau Igor Dodon şi membrii Partidului Socialist. E un episod care, în opinia lui Zurab Todua, arată foarte bine locul ocupat astăzi de PCRM: dintr-un lider al electoratului de stînga, Partidul Comunist s-a mutat la periferia vieţii politice şi a ajuns o banca de rezervă a Partidului Democrat.

Portalul specializat Anticorupţie.md anunţă că Guvernul a aprobat proiectul Legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate care prevede instituirea Procuraturii Anticorupție, Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Potrivit proiectului, procuraturile specializate vor avea buget separat şi o organigramă distinctă cu împuterniciri speciale. Sediile acestora vor fi localizate în municipiul Chișinău, cu oficii teritoriale sau reprezentanţe în teritoriu, ce vor fi aprobate de către Procuratura Generală, la propunerea procurorului-șef al procuraturii specializate, cu acordul Consiliului Superior al Procurorilor.

Anterior, în cadrul unei şedinţe a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, mai mulţi experţi au subliniat că după ce modificările legislative privind reforma Procuraturii vor fi duse la bun sfârșit, Procuratura Anticorupție ar putea deveni un organ cu adevărat independent, care să se ocupe doar de marile dosare de corupție, iar detașarea ofițerilor de urmărire penală și de investigații ar putea însemna un început de DNA în Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG