Linkuri accesibilitate

Cum vor fi organizate alegerile prezidențiale din toamnă?


O dezbatere publică privind ultimele amendamente la Codul Electoral.

La scurt timp după ce organizaţii neguvernamentale au reproşat autorităţilor că discută „pe furiş” modificările la Codul Electoral necesare pentru organizarea alegerilor prezidenţiale de la toamnă, Comisia juridică din Parlament a iniţiat astăzi o dezbatere publică. Subiectele ce au stârnit cele mai aprinse discuţii au vizat finanţarea grupurilor de iniţiativă ce vor colecta semnături pentru candidaţii la funcţia de preşedinte şi deschiderea secţiilor de vot în afara ţării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Discuțiile „mustoase” de astăzi prevestesc o dezbatere aprinsă în plenul Parlamentului, când se va vota proiectul de amendare a Codului Electoral în lectură finală. Se așteaptă ca documentul să ajungă pe masa deputaților în cel mult trei săptămâni. Miza e mare: după mai mulți ani în care președintele a fost desemnat de parlamentari, viitorul șef al statului va fi ales de popor. În ce priveşte organizarea aşteptatului scrutin doar un lucru se ştie cu certitudine: ziua alegerilor – 30 octombrie.

În rest, totul este pus sub lupa experţilor şi deputaţilor: de la numărul de semnături necesare pentru înaintarea unui candidat până la numărul secţiilor de vot care urmează să se deschidă în afara ţării. De altfel, subiectul votanţilor din afara „discriminaţi” pe motive politice, a stârnit discuţii în contradictoriu. S-a amintit situaţia de la parlamentarele din noiembrie 2014, când în Federaţia Rusă au fost deschise mai puţine secţii de vot decât s-ar fi cuvenit, dacă ar fi fost luate în calcul estimările judicioase. La acea vreme, guvernării i s-a reproşat că vrea să împiedice exprimarea poziţiei tradiţional mai pro-ruse a moldovenilor aflaţi la muncă în Est. Deputatul socialist Vladimir Ţurcan insistă că la parlamentare alegătorii din Rusia au fost „discriminaţi”, iar situaţia nu ar trebui să se repete la prezidenţialele de la toamnă:

„Este vorba despre necesitatea stabilirii unui criteriu care va fi pus la baza constituirii acestor secţii de votare. Iată acest criteriu, cu regret, astăzi la noi în legislaţie nu există. Eu aş vrea ca noi să ne dezicem de tratarea acestei probleme din punct de vedere al „gustului” geopolitic. Dacă noi analizăm rezultatele alegerilor din 30 noiembrie şi într-o parte şi în altă parte au votat diferit. De aceea nu trebuie să divizăm de-o dată: cei care se află într-o ţară, e posibil că vor vota pentru unii, iar cei care se află în altă ţară, posibil că vor vota pentru alţii. Pe cântar este pus dreptul constituţional al cetăţeanului la vot, iar statul este obligat să asigure acest drept.”

Pentru numărul mic de secţii de votare deschise în Federaţia Rusă la parlamentarele din 2014, Republica Moldova şi-a atras critici din partea observatorilor internaţionali. Aspectul nu a fost ocolit nici de Comisia de la Veneţia, care în avizul în general pozitiv dat guvernului de la Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute, a recomandat autorităţilor să dea dovadă de simţul „proporţionalităţii” atunci când vor decide în ce ţară şi câte secţii de votare să deschidă.

Soluţii ar fi, crede Pavel Postică, director de Programe la Asociaţia Promo-Lex, organizaţie ce a monitorizat mai multe scrutine electorale în Republica Moldova, toate însă depind de numita „voinţă politică”:

„Să se ia în calcul numărul de alegători care s-au înregistrat prealabil, numărul de alegători care sunt înregistraţi în Registrul de stat al alegătorului ca fiind stabiliţi peste hotare şi al treilea indicator să fie numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent. O altă propunere, cea mai progresistă, ar fi să urgentăm implementarea votului electronic şi atunci toate problemele se rezolvă”.

Despre posibilitatea utilizării votului electronic sau votului de la distanţă se discută începând cu alegerile din 2009. Instituirea acestuia a fost amânată, însă, de autorităţi pentru că necesită, întâi de toate, investiţii financiare şi tehnologii performante. Republica Moldova nu-şi poate permite nici una, nici alta, constată experţii electorali, iată de ce şansele că la alegerile din toamnă se va vota electronic sunt minime spre nule.

Previous Next

XS
SM
MD
LG