Linkuri accesibilitate

Relația moldo-română: pragmatismul e bun, dacă funcționează bilateral (Adevărul)


Brexit - cu ce efecte pentru România? (22)

Un comentariu legat de vizita la București a președintelui Parlamentului moldovean a apărut în ediția electronică a ziarului Adevărul. Răzvan Voncu discută aici poziția exprimat de Andrian Candu: „ar fi bine ca relaţia bilaterală dintre cele două maluri ale Prutului să fie una pragmatică. Adică mai puţine (chiar deloc) poduri de flori, mai puţine discursuri despre Unire şi mai multe proiecte concrete, care să aducă beneficii palpabile cetăţenilor”, am citat formularea lui Voncu, a cărui opinie este că pragmatismul e bun, dar numai dacă funcționează bilateral. „Nevoii politicienilor de la Chişinău de a ieşi din criză, cu ajutorul României, îi corespunde nevoia politicienilor de la Bucureşti de a raporta cetăţeanului român (din banii căruia va fi ajutată Basarabia) nişte rezultate concrete. Or, deocamdată, (...) lipsesc cu desăvârşire”, scrie comentatorul publicat de Adevărul. În Moldova, arată Voncu, nu este doar problema salariilor mici şi a preţurilor mari, ci și a „sistemului administrativ, economic, social şi cultural de-a dreptul kafkian, conceput în anii '90 tocmai pentru a paraliza orice schimbare. Economia Republicii Moldova (...)nu creează locuri de muncă, investiţiile productive sunt ca şi inexistente, iar serviciile sociale sunt sufocate de birocraţie şi de neputinţă. Nici România nu e Suedia, fireşte, dar cine crede că aici e rău, nu cunoaşte ce e peste Prut...”

Pe fondul vizitei la București a oficialului din Republica Moldova, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a criticat guvernul de la București că nu deblochează ajutorul de 150 de milioane de dolari promis Chișinului. Hotnews.ro, care publică această știre, reamintește ultima declarație a premierului Dacian Cioloș: "Odată ce vom avea informarea privind măsurile de reformă care au fost asumate de Guvernul moldovean, vom putea lua decizia", a declarat primul ministru.

Într-o lungă analiză apărută în Adevărul, Iulian Chifu vorbește despre un fenomen nou, generat de comportamentul mai recent al Rusiei: din 2008, de la războiul ruso-georgian, acordurile de pace ar fi fost înlocuite de acorduri de încetare a focului, „cu condiționări şi condiţii politice”. Conținutul acordurilor nu ar garanta mai nimic pentru încheierea păcii. Preocuparea de bază este, potrivit analistului Chifu, doar să se prevină escaladarea şi amplificarea conflictului.

În noul număr al revistei 22, Lidia Moise analizează efectul la distanță, până în România, al eventuale desprinderi a Marii Britanii de Uniunea Europeană, în urma referendumului programat pentru 23 iunie. „Prima victimă ar pu­tea fi leul, care ar trebui să facă față unui val de ieşiri de valută din ţară”, susține economistul băncii UniCredit, consultat de autoare. România ar resimți șocul și pe seama celor 170.000 de români care locuiesc în Ma­rea Bri­tanie, și dintre care 85% aveau asi­gurări, deci un loc de muncă. În caz de Brexit, ei fie s-ar întoarce acasă, fie ar tre­bui să-şi caute un loc de muncă în­tr-o altă ţară europeană. Deocamdată, suma anuală totală trimisă acasă de românii din Regat echivalează 0,3 din Produsul Intern Brut al României. În fine, efect major ar avea Brexit-ul și în domeniul exporturilor. „Marea Britanie absoarbe aproa­pe o treime (29,2%) din exporturile României de mașini și unelte şi peste 16% din exporturile de autoturisme”, a evaluat expertul bancar consultat de Lidia Moise.

XS
SM
MD
LG