Linkuri accesibilitate

Bookfest în suplimentele săptămînalelor culturale (Suplimentul de cultură, „22”)


O prezență israeliană observată: Zeruya Shalev și Fania-Oz Salzberger la București (Observator cultural).

Trei publicații săptămânale au apărut cu suplimente dedicate târgului de carte Bookfest. Ediția disponibilă on-line a Suplimentului de cultură surprinde atmosfera târgului doar în primele două zile (miercuri și joi, 1-2 iunie), iar „portretul” evenimentului este semnat de Eli Bădică, cea care a editat și revista Bookfest-ului din acest an. Jurnalista compară cele două târguri cu tradiție în România, găzduite de București: în noiembrie - Gaudeamus, în iunie – Bookfest. Cel dintâi are loc în imensul pavilion Romexpo, Bookfest – în același complex, dar într-un pavilion lateral și generos, unde spațiile dedicate editurilor se etalează pe orizontală, într-o manieră, scrie Eli Bădică, „mai democratică”. Sunt și alte diferențe, de asemenea nu puține asemănări între cele două târguri, dar Bookfest 2016 i-a prilejuit jurnalistei o simpatică însemnare de reporter: „am simțit Bookfest-ul prin intermediul oamenilor care se auzeau în microfoane: (cei) care asistau la eveniment (râzând sau aplaudând) sau care treceau prin fața standului (revistei târgului), vorbeau cu prietenii despre cărțile zărite, recomandau entuziaști volume, criticau o editură sau alta pentru prețurile mari afișate, se plângeau de căldură, foame sau sete, își făceau planuri pentru a ajunge la diferite evenimente(...). Colorată e lumea târgului, credeți-mă pe cuvânt!”

Presa a scris destul în ultimele zile despre cele două teme principale ale Bookfest-ului: literatura israeliană (Israel-ul a fost țara invitată în acest an) și copiii (deschiderea târgului a coincis cu Ziua copilului, iar evenimentele dedicate copiilor au avut anul acesta o densitate aparte).

Observator cultural reproduce speech-ul ambasadoarei Israelului la București, din ziua deschiderii și publică un interviu cu romanciera Zeruya Shalev. Shalev a fost la București, unde s-a aflat timp de două zile și fiica prozatorului Amos Oz, Fania-Oz Salzberger, reputat istoric al culturii și coautor (împreună cu Amos Oz) al cărții Evreii și cuvintele. Această carte a apărut în urmă cu trei ani la Humanitas, dar a intrat acum în top 5 al vânzărilor editurii, alături de cel mai recent roman al lui Amos Oz, Iuda.

În revista 22, suplimentul dedicat târgului a fost realizat de Răzvan Brăileanu. El remarcă afluența deosebită de public la standul Editurii Humanitas. La lansarea cărților semnate de Lucian Boia, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu spațiul din dreptul standului ar fi fost ocupat de sute de oameni. Brăileanu notează: „Numărul mare de oameni (...) (printre care destui adolescenţi care nu păreau rătăciţi prin târg, ci erau foarte atenţi la vorbitori) mi-a adus cumva aminte de fotografiile pe care le-am găsit în arhiva revistei 22 de la lansările care aveau loc în anii ’90 la Librăria Humanitas din curtea GDS. Librăria s-a desfiinţat între timp, dar ci­ti­to­rii iată că rezistă!” Revista 22 publică în supliment și recenzii la volumul lui Armand Goșu, Euro-falia – e vorba de analize politice apărute cu precădere în paginile revistei -, precum și la cartea-dialog realizată de Dan-Liviu Boeriu cu Theodor Baconschi sub titlul Anatomia ratării. Tipuri şi tare din România postcomunistă. „Până la acest proiect editorial (...), a spus Baconschi la lansare, nu m-am ocupat (...) de ţara mea, de societatea în care trăiesc şi în care pă­ti­mim cu toţii câte ceva. (...) nu este o carte încrâncenată, una care dă lecţii sau care pune cruci pe di­verse morminte. Este pur şi simplu o carte ca­re, lucidă fiind, iubeşte subiectul; (...) eu cred mai degrabă în această putere a lucidităţii“.

XS
SM
MD
LG