Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Oricât s-ar strădui actualii guvernanți să lege tei de curmei, rezultatele sînt jalnice”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Nemulțumirile reprezentanților autorităților locale făcute publice recent față de proiectul noului buget, care întârzie de mai mult timp să fie votat în Parlament într-o a doua lectură, până când, probabil, nu se va ajunge la o coordonare cu Fondul Monetar Internațional a tuturor aspectelor legate de cheltuielile și veniturile planificate, subliniază o dată în plus precaritatea economiei naționale, dezechilibrate dramatic nu atât în urma crizei economice mondiale, cât, mai ales, ca urmare a „jafului secolului”. Oricât s-ar strădui actualii guvernanți să lege tei de curmei, cârpind de luni bune de zile proiectul bugetului pentru anul în curs, rezultatele acestui efort sisific sunt jalnice, iar colapsul economic pare tot mai inevitabil.”

Europa Liberă: Despre un foarte probabil colaps al bugetelor administrațiilor publice locale au vorbit a „n” oară și reprezentanții Congresului Autorităților Publice Locale, care iarăși bat clopotele și vor descentralizare bugetară.

Gheorghe Cojocaru: „Situația comunităților și administrațiilor locale este, într-adevăr, tot mai grea și riscă să se agraveze și mai mult, în ciuda eforturilor autorităților centrale de a menține o oarecare stabilitate financiar-economică. În aceste condiții, nu există panacee, nu există, s-ar părea, nici prea multe soluții, mai ales că produsele autohtone, tradițional, agricole, sunt cvasidependente de piața externă de desfacere. Singura soluție de redresare economică și socială, pe termen mediu, cel puțin, poate apare prin realizarea pas cu pas a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, oricât de criticat ar fi acesta astăzi.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să revenim la criticile pe care le-a lansat Congresul Autorităților Publice Locale, se observă că ei insistă, în special, asupra unor anumite taxe și încasări care să fie vărsate în bugetele locale și nu în cel central. Și acest element este văzut ca un colac de salvare, dar nu se vorbește suficient sau aproape nimic despre reforma sistemului administrativ local, în ansamblul său, pentru a-l face mai eficient, mai aproape de nevoile oamenilor.

Gheorghe Cojocaru: „Nu e un secret pentru nimeni că, așa cum arată astăzi, administrația publică locală reflectă vechea moștenire sovietică de împărțire administrativă pe raioane, la care în anii guvernării comuniste s-au adăugat noi primării mai în fiecare localitate rurală, neținându-se cont de nicio raționalitate socială sau economică.

Dezasamblarea acestei moșteniri greoaie și costisitoare nu face parte nici din obiectivele guvernării actuale, nici din cele ale opoziției parlamentare sau extraparlamentare. Nu este, cu atât mai mult, o preocupare pentru cei care sunt parte a actualului sistem administrativ, din motive lesne de înțeles. Astfel, inerția este cea care „guvernează” astăzi, o inerție care, totodată, devorează sistemul din interior.”

Europa Liberă: Și, vorba ceea, inerția e bună doar la tren, dacă și trenul nu are de frânat. Cum pot fi schimbate lucrurile în bine, dacă inerția „guvernează” peste tot?

Gheorghe Cojocaru: „Sigur, inerția nu este singurul element care asigură o oarecare funcționalitate a sistemului, sunt instituțiile de stat, bune sau rele, funcționarii publici. Cu toate acestea, remodelarea sistemului administrației publice locale și modernizarea lui, ca unul din elementele de bază ale sistemului instituțional, din câte se poate vedea cu ochiul liber astăzi, nu are cum veni din interiorul sistemului însuși, încorsetat în diverse blocaje și lipsă de voință politică, cât, mai curând, din afara lui, din exteriorul Republicii Moldova, din partea partenerilor săi de dezvoltare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG