Linkuri accesibilitate

„Destabilizarea Moldovei este în interesul național a lui Putin, în felul în care percepe el interesul național” (Robert D. Kaplan/Hotnews.ro)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Scandalul Hexi Pharma, alegerile locale și conspirațiile la români (A. Pora/„22”).

Politologul american Robert D. Kaplan, care a susținut aseară o conferință la București, i-a acordat un interviu jurnalistului Dan Tapalagă de la Hotnews.ro. Site-ul publică acest dialog în care Kaplan se referă și la Republica Moldova. O consideră amenințată, ar putea deveni curând „un subiect fierbinte la știri”. Amenințarea vine dinspre Rusia, dar este favorizată și de situația istorică a țării: „are puțină identitate națională. N-a fost niciodată un stat independent până în 1991. S-a mișcat înainte și înapoi între Rusia țarista și România și între Rusia Sovietică și România”. Are etnici români, ruși, ucrainieni, găgăuzi, turci, „care cu toții nu simt un atașament psihologic față de guvernul din Chișinău. Prin urmare este o tara de graniță (...) iar in interiorul Moldovei sunt multe alte granițe”, a spus Kaplan. O altă problemă pentru Republica Moldova este slăbiciunea instituțiilor statului. Prin comparație, politologul american crede că România stă mult mai bine, în ciuda neîncrederii exprimate permanent de români în guvernanții lor. „Prin urmare, încheie Kaplan pasajul referitor la Moldova din interviul dat la Hotnews.ro, mă tem cu adevărat că haosul moldovean se poate înrăutăți, că destabilizarea Moldovei este în interesul național a lui Putin în felul în care percepe el interesul național”.

Evenimentul zilei a extras din aceeași conferință susținută la București de Robert D. Kaplan ideea că „viitorul Rusiei nu arată bine dacă slăbirea economică continuă, iar pentru România amenințarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă”, ceea ce ar însemna „agresiune și haos”.

Subiectul Hexi Pharma deține încă prima pagină în presa din România. Patronul firmei care a livrat ani de zile dezinfectanți diluați și de patru mii de ori spitalelor din România a murit duminică într-un accident de mașină. Mulți au spus deja că totul e suspect. Dan Condrea s-a sinucis, „a fost sinucis” și alte variante pe aceeași temă sunt interpretări circulă intens în emisiuni de televiziune, în presa scrisă, pe rețelele de socializare și, în același timp, în declarații ale unor actuali sau foști politicieni. În Evenimentul zilei, Mircea Marian se arată șocat de „uriașa neîncredere a publicului în instituțiile statului român. (...) Problema pe termen lung nu-mi pare a fi moartea lui Condrea, nici măcar scandalul Hexi Pharma, ci distanța tot mai mare dintre cetățeni și conducerea țării. Sentimentul că țara a ajuns pe mâna unui grup infracțional mai mult sau mai puțin organizat, iar soluția este nesupunerea civică, migrația sau revolta”.

În revista 22, Andreea Pora constată că acest scandal a eclipsat definitiv palida campanie electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Că românul crede de felul lui în conspirații e lucru deja știut. Nu la fel stau însă lucrurile cu politicienii. Pora consideră că aceștia au un interes precis să propage scenariile conspiraționiste. Ei urmăresc „acreditarea ideii că SRI a comandat un asasinat pentru a-și șterge urmele. De fapt, mesajul țin­tește mai sus - SRI a devenit un pericol pentru democrație și pentru statul de drept, este un monstru care a ajuns să omoare cu sânge rece. Exact ca KGB-ul lui Putin”. De fapt, opinia jurnalistei este că este vorba de un nou pas înainte în campania furibundă împotriva justiției.

XS
SM
MD
LG