Linkuri accesibilitate

Miza actualei puteri de la Chișinău e să se evite alegerile anticipate (Adevărul)


Strategii americani știu că orice ezitare are costuri inimaginabile (Ziare.com)

„Basarabia e România!“ – dar România e Basarabia? Este titlul articolului semnat de Cătălin Ștefănescu în cel mai recent număr al revistei „Dilema Veche”.

Realizatorul TV al emisiunii Garantat 100% scrie că românii discută neserios, pe la terase, problema unirii cu Basarabia. Mai precis, o văd ca pe o povară financiară, ba chiar ca pe o mezalianță, pe motiv că Basarabia înseamnă sărăcie și agricultură, în timp ce, vezi Doamne, ”noi suntem toți IT-iști, intelectuali, europeni sadea, nu vorbim despre agricultură și chestii de-astea, pentru că suntem citadini până-n măduva oaselor”. Î

n România se glumește pe seama faptului că la Chișinău mai toată lumea vorbește rusește sau românește cu accent rusesc. Nimic corect despre despre ”potențialul agricol excepțional al Basarabiei”. Una din consecințe este și că popularitatea ideii unioniste e în cădere dincolo de Prut. Câștigă în schimb teren ideea nerealistă a unei Moldove independente. ”Puțini ar ști limpede ce-nseamnă asta. Deocamdată, e ceva care sună bine. Ceva care înlocuiește șlagărul vechi al poveștii cu unirea”.

Emilian Isăilă scrie pe site-ul Ziare.com că ”politica militară a SUA nu este una neintervenționistă. Strategii americani știu că orice ezitare are costuri inimaginabile, de aceea, în cazul în care Putin va trece, în orice fel, granița NATO, probabil va primi un raspuns pe masură”. Analiza vorbește în special despre declinul regimului lui Vladimir Putin la Moscova, în condițiile în care situația economică se deteriorează tot mai mult, iar propaganda cu care liderul rus vrea să contracareze frustrările concetățenilor săi nu prea mai face față. Jurnalistul spune că inclusiv această propagandă face obiectul unei tactici de demolare din partea aliaților atlantici: ”o vasta operațiune a organismelor internaționale scoate în evidență coruptia din Rusia scandalul de dopaj al sportivilor ruși, culminând cu scoaterea din competiție a Mariei Șarapova, precum și arestarea în Polonia a liderului partidului pro-rus. Peste toate – menținerea sancțiunilor economice și diplomatice. Rusia n-ar prea avea cum alternativă la continuarea în forță pe linia agresivă. Ca atare, se arată la Ziare.com, nu ar fi exclusă o operațiune similară celei din Ucraina într-una din țările baltice.

Dan Nicu scrie la secțiunea de bloguri a ziarului „Adevărul” despre miza actualei puteri de la Chișinău. E simplu: să se evite alegerile anticipate, care ar fi probabile dacă în toamnă s-ar alege președinte Maia Sandu sau Igor Dodon. Presiunile din partea Uniunii Europene, transmise recent și printr-o declarație a europarlamentarului român Norica Nicolai, sunt pur și simplu ignorate. Puterea din Republica Moldova știe că ar fi scoasă din jocul politic și de la controlul puterii dacă ar da mână liberă instituțiilor de urmărire penală şi justiţie, așa cum cere actuala opoziție po-europeană.


XS
SM
MD
LG