Linkuri accesibilitate

Logica geopoliticii și diferendul transnistrean


Fotografie din expoziția Transnistria „A trip into a country that does not exist”
Fotografie din expoziția Transnistria „A trip into a country that does not exist”

Un punct de vedere săptămînal în dialog: Gh. Cojocaru-Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Reprezentantul special al Președintelui german în exercițiu al OSCE, Cord Meier-Klodt, a avut săptămâna trecută întâlniri și la Chișinău, și la Tiraspol cu responsabilii de dialogul între cele două maluri ale Nistrului, pe care trece linia înstrăinării lăsată de conflictul militar din 1992. Cu această ocazie, autoritățile de la Chișinău și-au reiterat disponibilitatea de dialog în formatul consacrat de negocieri „5+2”, respingând orice condiționalități în prealabil din partea regimului de dincolo de Nistru, în timp ce factorii responsabili de la Tiraspol, acceptând invitația de a se întâlni după un interval de mai bine de un an și jumătate, au cerut ca pe agenda viitoarei reuniuni să fie inclusă și chestiunea cu privire la anularea „dosarelor” deschise de procuratura Republicii Moldova împotriva unora dintre reprezentanții administrației din zona transnistreană.”

Europa Liberă: Germania, din postura de Președinte al OSCE, iată că nu are de ales și se arată preocupată și de conflictul transnistrean, chiar dacă mult mai presante sunt conflictele din Estul Ucrainei și din zona Caucazului, însă probleme apar chiar de la primele discuții asupra ordinii de zi a viitoarei întâlniri.

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, în intervalul care s-a scurs de la ultima întâlnire s-au acumulat o mulțime de probleme și întrebări vizând diverse aspecte ale diferendului transnistrean. Și este oarecum firesc ca cele două părți implicate direct în toate acestea să supraliciteze cu prima ocazie. Important însă e că și autoritățile legitime ale Republicii Moldova, și cele separatiste de la Tiraspol au acceptat invitația președinției germane a OSCE de a relua negocierile la începutul lunii viitoare, ceea ce, pe fundalul general al crizei din Estul Ucrainei sau din zona Karabahului de Munte, este un semnal pozitiv.”

Europa Liberă: Totuși, fiți de acord, deocamdată nu este decât un schimb de politețuri protocolare, disponibilitatea nu spune nimic despre șansele viitoarei reuniuni în formatul „5+2”.

Gheorghe Cojocaru: „În contextul de astăzi, așteptările n-au cum fi peste măsură de mari. Așa cum a menționat reprezentantul special al Președintelui german în exercițiu al OSCE, Cord Meier-Klodt, această întâlnire, care va avea loc la Berlin, va trebui să aibă și o agendă adecvată, și niște rezultate palpabile, cel puțin, în unele domenii. Să amintim, atunci când ne referim la context, că vizita reprezentantului special al Președintelui german al OSCE în Republica Moldova a avut loc după ce la 9 mai subunități și tehnica Grupului operativ de trupe ruse au participat, pentru întâia dată, la parada militară de la Tiraspol, ca un răspuns simetric, după cum s-a sugerat, la prezența militarilor și tehnicii americane în centrul Chișinăului în ziua de 8 mai.”

Europa Liberă: Trena oarecum propagandistică a celor două zile din luna mai oare cum va fi să influențeze viitoarea întâlnire de la Berlin în formatul „5+2” ?

Gheorghe Cojocaru: „Contextul creat în jurul zilelor de 8 și 9 mai reliefează, înainte de toate, componenta geopolitică a diferendului transnistrean, o dimensiune extrem de puternică care domină evoluțiile interne ale conflictului, reușind să asigure, până acum, un echilibru pașnic în zonă, cât n-ar părea de paradoxal. Această logică a geopoliticii nu are cum da peste cap nici viitoarea întâlnire de la Berlin în formatul de negocieri „5+2”, doar îi poate servi o nouă provocare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG