Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Deocamdată cursul nostru este de a bate pasul pe loc...”


Un interviu cu directorul Institutului de Politici Publice.

La Chisinau se afla o delegatie a Uniunii Europene condusa de europarlamentarul din Romania, Andi Cristea. Mesajul Bruxelles-ului catre Chisinau este legat de continuarea reformelor si de recistigarea încrederii din partea Occidentului. Europa Liberă l-a intrebat pe Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, cum vede el mesajele venite recent dinspre Occident catre Chisinau.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00
Link direct

Oazu Nantoi în studioul Europei Libere
Oazu Nantoi în studioul Europei Libere

Oazu Nantoi: „Şi fără aceste şedinţe noi, cetăţenii Republicii Moldova, constatăm că situaţia în Republica Moldova este una

gravă de tot. Şi, în situaţia când actuala guvernare, dar când vorbim de guvernare, iarăşi, apare întrebarea ce avem în vedere. Deoarece la noi se consideră că guvernarea este concentrată la Global Business Center şi acolo se iau deciziile strategice în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei din Republica Moldova şi aceste decizii se iau deloc în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova, la momentul semnării Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Iată, de exemplu, copreşedintele acestui Comitet parlamentar de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, domnul Andi Cristea, a spus că ar fi nevoie autorităţile de la Chişinău să reconfirme încrederea faţă de instituţiile europene şi faţă de cetăţenii acestui stat. Cele mai importante lucruri sunt legate de continuarea reformelor, de stabilitate, de a menţine acest curs european. Cum răspund autorităţile la aceste mesaje ale demnitarilor occidentali?

Oazu Nantoi: „Ei răspund prin euro-mimare, prin declaraţii împăciuitoare, promiţătoare şi moderat optimiste. Dar în realitate noi vedem: cuvântul „reformă” a devenit cuvânt de ocară. Deci, nimeni în Republica Moldova, în primul rând, cei care se asociază cu „guvernare” nu au nevoie nici de reforma reală a Procuraturii, nici de justiţie independentă, nici de mass-media care să fie în slujba cetăţeanului şi a societăţii şi să ajute cetăţenii să înţeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Acestea sunt vulnerabilităţi care au potenţialul de a stagna acest curs european?

Oazu Nantoi: „În primul rând, să uităm sintagma „curs european”. Acordul de Asociere nu prevede curs european, prevede modernizarea ţării în conformitate cu standardele din Uniunea Europeană. Noţiunea de „curs european” apare atunci când ţara depune cererea pentru a deveni ţară candidat şi această cerere este acceptată. Deocamdată cursul nostru este de a bate pasul pe loc, cu lozinci fie pro-Est, fie pro-Vest, dar în realitate noi doar ne împotmolim. Când ne uităm la exodul cetăţenilor, acesta este singurul indice de curs european, deoarece cei tineri şi cărturari preferă să evadeze de pe nava naufragiată a statalităţii moldoveneşti în direcţie europeană. Acesta este cursul nostru european.”

Europa Liberă: Oricum continuă acest dialog între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bruxelles.

Oazu Nantoi: „Autorităţile de la Chişinău nu sunt sincere. Deoarece atunci când la 30 noiembrie 2014 cetăţenii au votat aşa cum au votat, fie şi cu eliminarea lui Renato Usatîi din cursă, fie şi cu partidul spoiler PCRM, dar oricum aşteptările erau legate de reconstituirea unei coaliţii pro-europene şi că această coaliţie pro-europeană va purcede la implementarea prevederilor Acordului de Asociere.

De atunci a trecut mai mult de un an de zile, furtul miliardului ne-a făcut faimă în întreaga lume, am ajuns pe paginile presei mondiale. Şi domnul Filat este în stare de arest, dar nimeni nu crede în faptul că el este responsabil de acest furt al miliardului. Declaraţiile domnului Pirkka Tapiola despre faptul că toate persoanele responsabile de furtul din sistemul bancar trebuie să ajungă în instanţa de judecată au rămas doar declaraţii.

Şi, eu repet, noi ne aflăm într-o situaţie de euro-mimare, când guvernarea spune cuvinte plăcute partenerilor externi şi de adormire a opiniei publice din Republica Moldova. Niciun fel de parcurs european atâta timp cât statul este unul captiv.”

Europa Liberă: Deputaţii, care au format majoritatea parlamentară, spun că totuşi s-au făcut paşi concreţi, de când a fost învestit un nou guvern, pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Și tot ei recunosc că mai există multe restanţe, dar, aşa cum au promis, în toamnă, la sfârşitul lui septembrie, când va avea loc o altă reuniune a acestui comitet parlamentar la Bruxelles, cei de la Chişinău vor merge cu rezultate şi mai bune.

Oazu Nantoi: „În primul rând, majoritatea parlamentară nu a fost creată de deputaţi, dar a fost creată de domnul Plahotniuc. Iar despre succese eu nu vreau să aud, atâta timp cât eu mă simt cetăţean al unui stat captiv.”

Europa Liberă: Dar lumea poate totuşi recâştiga încrederea că Moldova poate fi modernizată cu ajutorul Uniunii Europene?

Oazu Nantoi: „Moldova poate fi modernizată, dar acest tangou este dansat în doi. Uniunea Europeană demult, din 2009, când a fost lansat programul Parteneriatului Estic, este gata să ne fie partener, însă guvernările de la Chişinău, în linii mari, doar au mimat acest aşa-zis parcurs european, au contribuit la compromiterea lui şi, pe această cale, au eliberat terenul pentru partide populiste aşa-zise pro-ruseşti. În realitate Republica Moldova are nevoie de schimbarea clasei politice şi despre un eventual parcurs european se va putea de vorbit doar în cazul desfăşurării alegerilor parlamentare în Republica Moldova, în funcţie de rezultatul acestor alegeri. Atâta timp cât noi avem un stat captiv, eu nu am niciun motiv să vorbesc despre parcurs european, despre reforme, deoarece acei care au capturat statul nu vor ceda benevol, în niciun caz.”

XS
SM
MD
LG