Linkuri accesibilitate

După nouă luni de întîrziere, guvernul de la Chișinău a aprobat bugetul pe 2016


Experții constată  o dependență aproape integrală, a finanțării deficitului bugetar de sursele externe

Proiectul de buget pe anul acesta a fost prezentat miercuri guvernului, pentru a fi aprobat înainte de a fi trimis în Parlament. Adoptarea Legii bugetului 2016 a întârziat mult, mai întâi din cauza crizei guvernamentale, iar apoi din cauza incertitudinii finanțării externe. Principalii donatori – Statele Unite și Uniunea Europeană, România – au oprit ajutoarele, după furtul miliardului din sectorul bancar și au spus că așteaptă soluționarea cazului, dovezi ale reformelor și înțelegeri de colaborare între noul Guvern și Fondul Monetar Internațional. Se regăsesc ajutoarele externe în proiectul de buget și cam cît reprezinta ele?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Cu o întârziere de aproape nouă luni, dar într-un timp relativ scurt, executivul de la Chișinău a aprobat bugetul pentru 2016.

Proiectul legii prevede venituri de peste 31 miliarde de lei, cheltuieli de 35,5 miliarde de lei şi un deficit de peste patru miliarde de lei.

Principalele surse din care se va finanța acest deficit bugetar, dar și rambursarea împrumuturilor sunt din privatizare, valorile mobiliare de stat, însă și din împrumuturile externe.

Experții constată o dependență aproape integrală, a finanțării deficitului bugetar de sursele externe, ceea ce în condițiile actuale reprezintă un risc semnificativ. Către finele anului, datoria de stat va ajunge la peste 56 miliarde de lei.

Aici e vorba și despre gaura formată după dispariţia miliardului, a precizat ministra adjunctă de la finanțe Maria Cărăuș, care a prezentat proiectul Bugetului Național în ședința de guvern.

Cine primește mai mulți bani din buget și cine mai puțini? Bugete mai mari pentru armată şi mai mici pentru mediu şi investiţii sociale.

Cifra la care vor ajunge cheltuielile armatei, de 605 milioane lei, înseamnă o creştere cu o treime.

Totodată, vor fi alocați cu 38% mai puțini bani pentru protecția mediului. În bugetele unităților administrativ-teritoriale se planifică a fi repartizate aproximativ opt miliarde de lei.

Pentru lucrările de reparații ale instituțiilor de învățământ subordonate organelor de administrație publică locală se prevăd 180 milioane de lei.

Cele mai mari creșteri de alocări bugetare se atestă la Ministerele Economiei, Justiției și Transporturilor.

Documentul are aproape 300 de pagini și urmează să fie dezbătut și în plenul Parlamentului.

Dând o apreciere proiectului de buget pentru 2016, deputata socialistă Zinaida Greceanîi a spus marți postului de radio Europa Liberă că acesta va fi cu o sumedenie de găuri neacoperite.

Greceanâi a mai spus că acest proiect de buget este bazat pe surse externe, cum ar fi granturi şi credite, care sunt incerte:

„Neavând un program cu Fondul Monetar Internaţional, e puțin probabil că guvernul va obţine de undeva aceste resurse. Să pui în buget o acoperire din surse externe, granturi şi credite, care constituie din volumul bugetului circa 25%, aceasta e foarte riscant.”

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța scria pe o rețea de socializare că, nefiind aprobat încă, acest buget deja trebuie „rectificat”: cifrele din „buget” nu se corelează cu „politicile” care nici nu există încă.

Între timp, deputații socialiști intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Filip.

Liderul formațiunii, Igor Dodon, a declarat că motivația inițiativei va fi formulată, ținându-se cont de câteva compartimente, cel mai important fiind situația deplorabilă din domeniul economic, capitol în care semnatarii vor exemplifica prin lipsa politicii bugetar-fiscale, creșterea datoriei interne, dar și transformarea celor peste 13 mlrd. de lei (oferite BEM, Unibank și BS sub garanție de stat) în datorie reală a statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG