Linkuri accesibilitate

R.Moldova se pregătește de alegeri cu liste electorale „umflate” (România liberă)


Startul războiului informațional (Evenimentul zilei)

Lansarea activității la scutul antirachetă de la Deveselu, împreună cu inaugurarea lucrărilor la construcţia bazei nordice de interceptoare, în Polonia, au dat startul războiului informațional declanșat de Rusia. Este opinia lui Iulian Chifu. În articolul publicat în Evenimentul zilei, se remarcă trecerea de la declarații belicoase făcute de reprezentanți de eșaloane inferioare ale puterii de la Kremlin la declarații la vârf: preşedintele Vladimir Putin, la ministrul de Externe Seghei Lavrov, diferiţi reprezentanţi politici şi militari. Principalele linii de propagandă sunt susțineri contradictorii: scutul ar fi inutil, dar scutul ar fi în același timp o amenințare la adresa Rusiei. Nu contează că e vorba de un sistem defensiv, fără încărcătură explozibilă, „darămite nucleară”, și care nu are nicio legătură cu prevederile Tratatului forţelor cu rază medie de acţiune din Europa. Rusia a reacționa maximal, arată Chifu, anunțând că lucrează la construcția unei rachete nucleare capabile să distrugă un întreg continent și țări de dimensiunea Franței. „Fireşte că e greu de explicat de ce cineva ar dori să-şi apere ţara prin capabilităţi ofensive destinate distrugerii vieţii pe un întreg continent şi lansând distrugerea întreagă a omenirii. Printr-un asemenea demers, agenţiile de ştiri ruse îşi îndeplinesc obiectivul de a stârni teama în populaţia lumii” – am citat din Evenimentul zilei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Vasile Ernu atrage atenția în România liberă că Republica Moldova se pregătește de alegeri cu liste electorale umflate cu câteva sute de mii de alegători și că nimeni nu reacționează. E încă o dovadă că în această țară prezentului i se acordă mai puțină atenție decât obsesiilor și traumelor trecutului.

Guvernul de la București a împlinit șase luni de la instalare: scandaluri și înlocuirea mai multor miniștri, în stadiul de propunere sau după câteva luni de mandat, schimbarea garniturii de prefecți moșteniți de la guvernul Victor Ponta, normalizarea relației dintre premier și președinte. Dacian Cioloș avut contacte externe interesante și s-a bucurat de declarații de susținere din partea mai multor lideri europeni. În opinia analiștilor consultați de Adevărul, Cioloș s-a descurcat destul de bine, cu minusuri totuși la capitolul comunicare. În loc să-și poată comunica reușitele, a ajuns în situația să comunice reactiv, pentru a demonta diverse acuzații.

O analiză realizată de jurnaliștii de la Mediafax inventariază câteva note distinctive. „De la preluarea mandatului de premier, independent politic, dependent însă de susţinerea unei majorităţi parlamentare, Cioloş a evitat să-şi ostilizeze partidele, dar şi opinia publică, receptiv la solicitările de a veni în faţa Legislativului şi dispus la concesii, începând cu programul de guvernare”.

În revista 22, Andrei Cornea evaluează șansele Partidului Social-Democrat – de opoziție, de a promova rapid pachetul, de legi care să blocheze activitatea anticorupție. Va fi mult mai greu, crede analistul, după ce ambasadorul Statelor Unite la Bucureși a făcut o vizită la palatul Victoria. Acesta a apărut în public alături de liderul Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, pe care PSD tot vrea să-l debarce, ceea ce, crede Amdrei Cornea, ar dovedi că opoziția pregătea ceva destul de „sinistru”.

XS
SM
MD
LG