Linkuri accesibilitate

„În calitate de stat suveran Polonia are dreptul să decidă ce simboluri pot fi amplasate pe teritoriul său”


Bustul general sovietic Ivan Cherniahovski demontat de pe un monumet la Pieniezno, în septembrie 2015
Bustul general sovietic Ivan Cherniahovski demontat de pe un monumet la Pieniezno, în septembrie 2015

Un interviu cu Pawel Ukielski, adjunctul Institutului Memoriei Naționale din Polonia.

În Polonia va fi creat un muzeu sub cerul liber, unde vor fi expuse monumentele ce datează din perioada sovietică. În mass media din Federația Rusă această știre a fost prezentată ca o încercare a autorităților poloneze de a „distruge peste 500 de monumente dedicate soldaților sovietici”. Corespondentul Serviciului rusesc al Radio Europa Liberă, Alexei Dzikavițki, a stat de vorbă cu adjunctul Institutului Memoriei Naționale din Polonia, Pawel Ukielski, organizație la inițiativa căreia va fi inaugurat acest muzeu. El susține că monumentele ce reprezintă „morminte de război” nu vor fi atinse, iar restul monumentelor vor fi demontate doar dacă majoritatea localnicilor își va dori acest lucru:

Pawel Ukielski
Pawel Ukielski

Pawel Ukielski: „Ideea creării unui muzeu al monumentelor în semn de recunoștință față de Armata Roșie ne-a venit după ce am constatat că în Polonia există foarte multe asemenea monumente. Din start vreau să menționez că vorbim doar de monumente care au o încărcătură simbolică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:04 0:00
Link direct

Nu avem de gând să atingem locurile de veci și nu vrem în nici un fel să schimbăm cimitirile soldaților sovietici. În ceea ce privește construcțiile simbolice, autoritățile locale deseori nu știu ce să facă cu ele. Dacă le vor lichida se vor confrunta cu o serie de probleme. Cei care decid, totuși, să le elimine, sunt foarte puțini.

Noi, însă, ne-am propus să oferim o soluție globală pentru această problemă, ca să ajutăm autoritățile să o rezolve. Deci, va fi creat un muzeu interesant, în care va fi prezentată o filă importantă din istoria noastră. Or, multe dintre acestea nu au fost instalate de polonezi, ci chiar de Armata Roșie. Prin urmare, aici ele sunt tratate ca simbol al „subjugării” Poloniei de către Uniunea Sovietică.

Acest muzeu va fi unul în aer liber, cu un program educațional bine pus la punct, astfel încât să nu fie o „adunătură de monumente”, un fel de Disneyland nostalgic, ci un loc unde se pot afla lucruri importante din istoria Poloniei în cea de-a doua jumătate a sec. al XX-lea.”

Europa Liberă: Se știe deja unde se va afla acest muzeu?

Pawel Ukielski: „Nu, nu a fost luată încă decizia finală. În prezent ne-am îndreptat atenția spre două locuri. Primul, la Czerwony Bór, acolo unde în perioada celui de-al Doilea Război Mondial se afla un mare poligon militar. Al doilea, la Borne Sulinowo, unde ani la rând a fost amplasată o bază militară sovietică. Ultimul soldat a părăsit baza în 1993. Anterior, aceasta a aparținut Germaniei, or, alături se afla lagărul pentru prizonieri Gross Born. De fapt, pentru noi este important ca istoria locului pe care îl vom alege să fie în strânsă legătură cu mesajul pe care vrem să-l transmitem prin crearea acestui muzeu.”

Europa Liberă: Dar cum va arăta întregul proces din punct de vedere formal? Ca în prezent? Adică, locuitorii unei regiuni în care se dorește eliminarea unui monument sovietic se adresează Institutului Memoriei Naționale pentru expertiză și, în baza demersului, se votează în cadrul Consiliului local?

Pawel Ukielski: „Potrivit legislației poloneze, asemenea monumente sunt în grija autorităților locale. Acestea decid dacă le demolează sau le mută în altă parte. Institutul Memoriei Naționale poate doar oferi consultanță, o evaluare specializată înainte ca acestea să ia o decizie. Sper că crearea unui asemenea muzeu va încuraja autoritățile locale să se ocupe de această problemă și să ne transmită monumentele.”

Europa Liberă: Deci, nu se planifică adoptarea unei legi care ar obliga autoritățile să lichideze aceste monumente?

Pawel Ukielski: „Asemenea propuneri au fost făcute. Recent, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la decomunizare care, sper că, va fi promulgată în scurt timp de președinte. Însă această lege nu țintește monumentele, ea se referă doar la denumiri de străzi și instituții.

La demontarea monument Armatei Roșii de la Pieniezno în septembrie 2015
La demontarea monument Armatei Roșii de la Pieniezno în septembrie 2015

Institutul Memoriei Naționale a propus ca această lege să vizeze și monumentele, însă Parlamentul a decis o abordare mai îngustă a problemei. Noi nu excludem că pe viitor, poate, vom reuși să convingem guvernanții că e necesară o abordare sistematică, inclusiv la nivel legislativ. Dar, până când acest lucru nu se va întâmpla, noi ne vom baza pe legislația în vigoare.”

Europa Liberă: La început, ați menționat că inițiativa de a crea un muzeu al monumentelor ce datează din perioada sovietică nu se referă la pietrele funerare de pe teritoriile cimitirelor soldaților sovietici. Dar, de fiecare dată când un monument este lichida, partea rusă proteseată declarând că Polonia încalcă Acordul semnat în 1993 între Moscova și Varșovia, prin care părțile s-au angajat să protejeze locurile de veci...

Pawel Ukielski: „Da, așa este. Însă, în primul rând, trebuie să menționez că, în opinia părții polone, înțelegerea la care v-ați referit nu se aplică și în cazul monumentelor pur simbolice. Aici avem o dispută cu Federația Rusă. Poziția Poloniei e că în calitate de stat suveran are dreptul să decidă ce simboluri pot fi amplasate pe teritoriul său.

Prin urmare, are tot dreptul să elimine simbolurile care au legătură cu regimul totalitar. În plus, ne confruntăm și cu propaganda rusă.

Poziția Poloniei e că în calitate de stat suveran are dreptul să decidă ce simboluri pot fi amplasate pe teritoriul său...”

Televiziunile rusești de fiecare dată când abordează această temă arată imagini cu cimitirele soldaților sovietici, sugerând că decizia noastră se referă și la acestea. Adevărul însă este altul. Noi ne referim doar la monumente pur simbolice.

Federația Rusă utilizează un conflict juridic în scopuri de propagandă. Sunt sigur că o abordare calmă și complexă a problemei ne-ar permite să depășim neînțelegerile. Or, astăzi, orice acțiune din jurul unui monument poate provoca un conflict diplomatic. Dacă problema se va hotărî global, va dispărea motivul neînțelegerii, iar monumentele se vor ajunge în muzeu.”

Europa Liberă: În prezent, câte asemenea monumente sunt în Polonia?

Pawel Ukielski: „Suntem în proces de inventariere. Cifrele preliminare ne arată că ar fi vorba de 150, poate, 200 de monumente. Cele mai multe se află în partea de vest a țării, pe teritoriile care au fost alipite Poloniei după al Doilea Război Mondial. Motivul este unul banal: acolo au fost dislocate cei mai mulți militari sovietici, acolo propaganda încerca să convingă localnicii că doar prezența sovietică ar garanta securitatea graniței de vest a Poloniei. Din acest motiv cele mai multe monumente sunt în această regiune.”

XS
SM
MD
LG