Linkuri accesibilitate

Tehnică militară americană și sovietică în centrul Chișinăului de Ziua Victoriei pe rit occidental (VIDEO)


Tehnică militară americană și sovietică în centrul Chișinăului de Ziua Victoriei pe rit occidental
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Expoziția a nemulțumit opoziția socialistă care a organizat în după amiaza zilei un flash-mob. Activiștii PSRM au scandat „NATO go home!” și „Afară!”.

În Piața Marii Adunări Naționale din capitală a fost expusă duminică 8 mai tehnică militară, inclusiv echipamentul care este utilizat la exercițiul moldo-româno-american Dragon Pioneer 2016, dar și tehnică sovietică, ce aparține Armatei Naționale a Republicii Moldova.

La eveniment au fost prezenți militarii regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, alături de colegii lor moldoveni. Anterior s-a anunțat că expoziția va avea loc luni, 9 mai. Tehnica militară a fost adusă în PMAN în jurul orei 6 dimineața.

Ministrul Apărării Anatol Șalaru a explicat Europei Libere de ce s-a decis organizarea expoziției cu o zi mai devreme:

„Ambasada rusă a respins invitația noastră și a refuzat să participle la ceremonie. Deaceea, împreună cu partea americană am decis să facem acest lucru astăzi, când toată lumea civilizată comemorează sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. În toată lumea civilizată e pe opt mai. Numai în Uniunea Sovietică era pe nouă mai”.

Expoziția din centrul capitalei a nemulțumit opoziția socialistă care a organizat în după amiaza zilei un flash-mob. Activiștii PSRM au scandat „NATO go home!” și „Afară!”.

Prezent la acțiune, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a avertizat autoritățile „să nu se joace cu focul”:

„Astăzi, dis de dimineață, trupe străine au intrat în Chișinău sfidând legea și Constituția. Ei nu au avut nicio motivație juridică sau politică în acest sens. Credem că e o încălcare gravă a drepturilor noastre cetățenești.”

Reporterii Europei Libere relatează că locuitorii capitalei nu s-au arătat deranjați de prezența tehnicii de instruire, iar mulți chiar au insistat să facă poze alături de militarii americani. Iată ce ne-a declarat atasatul militar al ambasadei SUA la Chișinău, Joseph Bilbo:

„Americani fiind, sigur că sprijinim libertatea de exprimare și suntem fericiți că oamenii au ocazia să-și exprime opiniile. Sperăm doar să nu se insulte reciproc., să provoace violențe sau să lanseze declarații politice în cadrul unui eveniment apolitic”.

Între 3 și 20 mai, la Batalionul de Geniu de la Negrești, Strășeni, are loc exercițiul militar Dragon Pioneer 2016, care include acitivități de pregătire a efectivului medical, mentenanță și operațiuni geniste.

În Occident, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, la care Statele Unite au avut o contribuție esențială, este sărbătorită în fiecare an în data de 8 mai.

În 9 mai, Occidentul marchează Ziua Europei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG