Linkuri accesibilitate

Un popas american în PMAN, Chișinău, 8 mai 2016 (VIDEO)


Un popas american în PMAN, Chișinău, 8 mai 2016
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Cu ocazia comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, Ministerul moldovean al Apărării a expus în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală unităţi de tehnică militară.

La eveniment, anunţă un comunicat al instituţiei, vor fi prezenţi şi militarii Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, care participă la exerciţiul moldo-româno-american Dragon Pioneer 2016.

Anterior, ministrul Apărării Anatol Şalaru anunţase că expoziţia va avea loc pe 9 mai, provocând astfel o serie de critici din partea opoziţiei.

Liderul socialiștilor Igor Dodon avertizase că „mii de oameni” vor protesta la 9 mai împotriva prezenței militarilor americani în PMAN, iar liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, într-o scrisoare adresată ambasadorului Statelor Unite, a spus că sosirea de trupe și tehnică americane la exercițiul comun cu trupele moldovene este „o mare greșeală”.

Opoziţia socialistă din Republica Moldova a criticat prezenţa militarilor şi a tehnicii americane la expoziţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Autorităţile şi complicii lor au înţeles că în Ziua Victoriei - 9 mai, sînt mult mai puţine şanse de a intra cu tehnica militară în PMAN, de aceea au decis să intre cu o zi înainte, la ora 5 dimineaţa, folosindu-se de momentul cînd majoritatea cetăţenilor ţării, sînt alături de rude şi persoane apropiate pentru a-i pomeni pe cei morți”, se spune într-un comunicat PSRM remis presei.

Până pe 20 mai, la Batalionul de Geniu de la Negreşti, Străşeni, se desfăşoară exerciţiul militar moldo-româno-american „Dragon Pioneer 2016”. Ministerul Apărării anunţase anterior că exerciţiul include activităţi de pregătire a efectivului medical, mentenanţă şi operaţiuni geniste.

Reamintim că Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, la care Statele Unite au avut contribuție esențială, este sărbătorită în fiecare an de către Occident în data de 8 mai. În data de 9 mai, occidentul sărbătorește Ziua Europei.

Detalii în plus despre Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste pot fi găsite în această filă a Dicționarului european, afișată și la rubrica „În actualitate” de pe prima pagină a site-ului postului de radio Europa Liberă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG