Linkuri accesibilitate

Săptămâna imunizării - Angela Capcelea: „Părinții au dreptul să întrebe despre vaccinuri, medicii să răspundă”


Coordonatoarea de Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova, invitata emisiunii matinale de la EL.

În perioada 24-30 aprilie, în Republica Moldova este marcată Săptămână europeană a imunizărilor, o campanie de informare despre beneficiile vaccinării. Dar în ce măsură este conștientizată necesitatea imunizării și cum pot fi contraziși cei care le refuză, pentru că văd în vaccinuri un pericol pentru sănătatea copiilor lor? La aceste și alte întrebări vom căuta răspuns de la Angela Capcelea, coordonatoare Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ministerului Sănătății, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Centrului Naţional de Sănătate Publică și UNICEF Moldova organizează în această săptămână acţiuni de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea imunizării și lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare... Întâi de toate, doamnă Capcelea, cum stau lucrurile? Există necesitatea de a adapta mesajul la anumite schimbări, evoluții

Angela Capcelea
Angela Capcelea

Angela Capcelea: „Săptămâna curentă, începând cu 24 aprilie, se serbează în toată Europa săptămâna europeană a imunizării. Noi folosim această perioadă pentru a informa suplimentar și pentru a sensibiliza încă o dată opinia publică referitor la necesitatea vaccinării. Ținând cont de evoluția atât a maladiilor prevenite prin vaccinare, răspândirea lor cât și de informațiile care apar în mass-media, pe rețelele de socializare, părinții au tot mai multe întrebări, respectiv au nevoie de tot mai multe răspunsuri, care să fie pe înțelesul lor, astfel încât să poată lua o decizie bine argumentată.”

Europa Liberă: De fapt, este nevoie mai mult de informare, sau de combaterea unor prejudecăți a unor mișcări împotriva imunizării?

Angela Capcelea: „Eu cred că este vorba de ambele. Din păcate, mișcarea anti-imunizarea făcut deja victime. Nivelul de vaccinare a scăzut, dar după cunoaștem, vaccinarea are efect atunci când majoritatea populației este vaccinată. În momentul când acoperirea cu vaccinare scade, riscul de infectare cu boli prevenite prin vaccin crește. Din păcate, astfel de cazuri s-au înregistrat în mai multe state, inclusiv în Republica Molodva, când am avut în anii '90 epidemia de difterie, s-a întâmplat în România anul trecut, când au murit copii din cauza rujeolii, s-a întâmplat și în Ucraina, unde au fost recent două epidemii de rujeolă și au fost și cazuri de poliomielită. Moldova n-a avut cazuri de poliomielită de zeci de ani, dar există riscul de a avea aceste boli și sunt mai multe cauze, dintre care două principale: prima ține de informarea populației cu privire la nevoia vaccinării și cum sistemul de sănătate se adaptează la nevoile populației.”

Europa Liberă: Pe rețelele de socializare sunt grupuri cu mii de utilizatori în care sunt distribuite materiale în care se spune că vaccinarea ar fi un mit la ei cum ajungi?

Angela Capcelea: „Deci, practic aș spune că trăim în era conspirațiilor și aceste tipuri de mesaje sunt pentru diferite situații, inclusiv pentru vaccinare. Sunt grupuri anti-vaccinare destul de rigide. Unele sunt legate de anumite confesiuni religioase, altele de interese comerciale etc. Ținând cont că o minciună sau o informație scandaloasă se răspândește mai repede, părinții au dreptul să-și pună întrebarea dacă sunt adevărate și lucrătorii medicali sunt acei care trebuie să dezbată aceste mituri.”

Europa Liberă: La o simplă căutare pe google, putem vedea că cele mai multe întrebări apar la capitolul de inofensivitate, calitate. Poate garanta Republica Moldova în acest sens?

Angela Capcelea: „Sunt foarte corecte aceste întrebări, ele trebuie puse iar medicii trebuie să aibă răspunsuri. Ca răspuns sunt o sumedenie de cercetări, care deja sunt efectuate. Vorbim inclusiv de cercetări retrospective pe populația care a fost deja vaccinată, mai sunt cercetări prospective care încep cu copii care sunt vaccinați în prezent, dar și cu cei care urmează să fie vaccinați. Aici am în vedere cercetările în privința vaccinurilor care deja au fost aprobate, când vorbim de vaccinuri noi, atunci sunt cercetările experimentale, care sunt mai puține. Până la urmă, numărul de boli care pot fi prevenite prin vaccinare este foarte mic - 13 boli. Nu este așa de simplu să avem un vaccin care să ne protejeze de bolile infecțioase. Este o muncă foarte grea.”

Europa Liberă: Pentru a evita reacții adverse, ale vaccinării, părinții ar trebui să verifice dacă nu cumva un preparat sau altul este contraindicat copilului. Este aceasta o practică întâlnită în Republica Moldova, se fac asemenea controale copilului înainte să fie vaccinat?

Angela Capcelea: „Deci, noi vorbim de contraindicații și efecte adverse, puțin sunt diferite. Vorbim de contraindicație atunci când copilul nu trebuie să primească vaccin, pentru că situația lui imună este precară. În astfel de cazuri vorbim de maladii grave, de maladii care sunt tratate prin metode care presează imunitatea. În aceste cazuri, unele vaccinuri, nu toate, sunt contraindicate. Când vorbim despre control al sistemului imun, în cazul vaccinărilor noi vorbim doar de situații foarte grave imunodeficitare, care sunt depistate prin analize de rutină. Copii sunt testați, fac analizele generale și deja aceste sunt niște repere pentru părinți și medici atunci când se purcede la vaccinare.”

Europa Liberă: Adică toate nedumeririle unui părinte ar putea fi soluționate în cabinetul medicului de familie?

Angela Capcelea: „Cu siguranță și medicul este acela care trebuie să înțeleagă care sunt temerile, fricile ținând cont de foarte multe mesaje contradictorii, în special pe rețelele de socializare. Părinții au dreptul să pună întrebări, iar medicii sunt cei care trebuie să răspundă. Foarte mult contează și atitudinea generală a populației, pentru că atunci când în familie este o neîncredere față de vaccinuri, atunci mama când vine la medic își pune întrebări dar există o presiune și din familie.”

Europa Liberă: Acțiunile de informarea vizează și cadrele medicale?

Angela Capcelea: „Da, în prezent UNICEF a reînceput un ciclu de instruire în vederea noilor dovezi științifice, care au apărut în literatură și nu este vorba doar de dovezile științifice, dar și de modalitățile de comunicare cu populația. Sperăm că aceste instruiri și aceste modele de învățare și comunicare vor prinde bine medicilor.”

Europa Liberă: În România, bunăoară, se discută acum despre faptul că înscrierea copiilor într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii. Este aceasta o măsură eficientă?

Angela Capcelea: „Este una dintre măsurile aplicate de mai multe guverne. Fiecare țară își găsește măsurile după necesitate. De exemplu, în SUA accesul în colectivitățile de copii nu este permis dacă anumite vaccinuri nu sunt făcute. În alte state, inclusiv europene, vaccinarea este legată de subvenții sociale.”

Europa Liberă: Dar pentru Republica Moldova care ar fi cea mai eficientă măsură?

Angela Capcelea: „Cea mai eficientă măsură este încrederea părinților că fac un lucru corect pentru copii lor. Deci, conștientizarea că ceea ce face este cel mai bine pentru copil. Din păcate, nivelul de vaccinare în Republica Moldova, în ultimii 15 ani, scade foarte mult. De aceea, cred că guvernul își pune întrebarea cum să ridice nivelul vaccinării. Una dintre măsuri este de a indica necesitatea vaccinării copiilor care merg la școală. Deci, este o măsură care de fapt vine ca o informare suplimentară a părinților, pe lângă consecințele grave la care pot duce nevaccinarea copilului.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG