Linkuri accesibilitate

Sorin Ioniță: „E important să nu fie extremişti în Parlament”


Interviu cu directorul Expert-Forum de la București despe miza alegerilor parlamentare din România

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât de importante sunt aceste alegeri parlamentare de duminică din România? Care este miza acestui scrutin parlamentar?

Sorin Ioniță: „Este important, pentru că parlamentele sunt importante. Şi, după cum am văzut, şi în Moldova, şi în România, sunt partea cea mai stabilă a guvernării, adică ele nu prea se schimbă patru ani. Şi cum îl votăm, aşa îl avem patru ani înainte. Iar alinierea este importantă pentru modul cum vrei să faci un guvern. În al doilea rând, este important pentru că e primul test al României electoral, de când a început valul acesta de răsturnare a Europei în alegeri, cu Brexit și în America cu Donald Trump, dar valul acesta ascendent de populism şi de antieuropenism. Deci, iată ne testăm şi noi să vedem cât prinde. Şi, slavă Domnului, sunt actori politici în România care încearcă să se suie pe acest val şi să construiască euroscepticism, să construiască izolare, să construiască naţionalism, ceea ce nu ştiu dacă ne trebuie. Pericolul este mare. Clasa politică e destul de obosită în România, e chiar speriată, că are şi de ce în România, spre deosebire de Moldova, unde acolo nu prea i-a speriat nimeni. Poate de acum încolo să înceapă. Aici realmente au obosit, de unde niciodată nu au fost foarte entuziaşti, oricum, dar ne-a ţinut pe loc ancora Bruxellesului, ancora partenerilor externi, ancora Washingtonului şi faptul că toată lumea vorbea pentru democraţie liberală şi stat de drept şi susţinea instituţiile anticorupţie. Acum dacă ancorele acestea slăbesc, tocmai de aici văd eu pericolul. Să vedem cum vom reuşi noi să rezistăm pe picioare proprii, în momentul când Washingtonul nu se ştie încotro o ia şi Bruxellesul are treburi din zi în zi mai complicate şi nu va avea timp doar să ţină lecţii de urecheală cu guvernanţii de la Bucureşti. Aceasta este problema. Contextul extern este, într-adevăr, periculos în momentul acesta. Trebuie să vedem dacă vom reuşi să fim în continuare singura ţară fără extremişti în Parlamentul naţional şi în Parlamentul European, nici pe dreapta, nici pe stânga şi dacă vom putea să continuăm agenda aceasta la Bucureşti, pe care ne-am asumat-o.”

Europa Liberă: Dar de ce fel de clasă politică are nevoie astăzi România modernă?

Sorin Ioniță: „În primul rând, e important să nu fie extremişti în Parlament, adică oameni care să spună pe gură explicit lucruri care nu se spuneau până acuma. De exemplu: „Haide să terminăm. Haide să dăm amnistie la hoţi. Haide să devenim mai naţionalişti decât eram până acum. Haide să explorăm modele de democraţie neliberală”, cum spunea în Ungaria Victor Orban cu ani în urmă. Şi aceasta înseamnă foarte multe lucruri. Deci: „Hai să ne rupem încet-încet de Bruxelles, că suntem ţară suverană, slavă Domnului. Şi ce tot o ţinem aşa cu Procuratura şi procurorii impuşi de la Bruxelles şi de doamna Merkel”. Cam acesta este discursul. Nu vă e greu să-l înţelegeţi în Moldova, el prinde imediat la clasa politică, în primul rând, de la centru, din primării, de la oamenii de afaceri care au legături cu statul şi trăiesc din contracte cu statul. Deci, oamenii aceştia cuplează imediat la genul acesta de mesaj, pentru că în România ei sunt foarte speriaţi de toate aceste anchete. Şi vor, bineînţeles, să se întoarcă la imunitatea care exista înainte de 2004 în România, când se anchetau doar peştii mici. Cred că aceasta e miza alegerilor, cum a fost totdeauna în ultimii zece ani după 2004: continuăm sau nu lupta anticorupţie. Despre aceasta se votează în România, indiferent ce v-ar spune cineva, cu stânga, dreapta, modele nu ştiu de care. Nu există aşa ceva.”

Europa Liberă: Relaţia moldo-română îşi face loc în platformele electorale ale concurenţilor din România?

Sorin Ioniță: „Este chiar un actor politic și mă refer la fostul preşedinte Băsescu, care a propus chiar un minister al integrării...”

Europa Liberă: …reunificării…

Sorin Ioniță: „…reunificării. Evident, sunt partidele acestea mici care se luptă în jurul pragului electoral de 5% şi care vor să se diferenţieze. Mă rog, Băsescu a fost dintotdeauna un susţinător al Moldovei, bine, foarte mult în retorică, în fapt când şi când, dar acum, în calitate de lider de partid mic, lucrurile se văd altfel decât de la Preşedinţie, deci, acum e mult mai slobod la gură. Şi sunt şi alţii, este noul partid de extremă dreapta, România Unită.”

Europa Liberă: Cât de mult contează cine va fi viitorul premier al României?

Sorin Ioniță: „Viitorul premier contează foarte mult, pentru că puterea este în mâinile prim-ministrului. În România, pe bune, în Moldova nu întotdeauna e adevărat, dar în România este adevărat că puterea se află la primul ministru şi resursele şi atunci contează foarte mult. Iar bătălia este exact pe cum va fi echilibrul în Parlament, va reuşi PSD cu aliaţii săi pro-corupţie, adică alde domnul Tăriceanu şi acest partid naţionalist condus de mogulul media Ghiţă să intre în Parlament şi să facă toţi trei o coaliţie, vor face o coaliţie de 50 şi ceva la sută, atunci, mă rog, ar putea să impună primul ministru. Dacă scorul va fi foarte apropiat şi coaliţia de dreapta cu PNL, USR şi cine o mai fi, eventual, Băsescu, dacă intră în Parlament, se apropie de 50%, atunci preşedintele Iohannis poate juca o carte foarte puternică şi poate impune continuarea cu Dacian Cioloş premier. Cum a şi declarat că vrea. Și cum a declarat că nu doreşte să pună prim-ministru oameni anchetaţi penal sau implicaţi în anchete penale sau chiar condamnaţi, cum e domnul Dragnea şi cum e şi domnul Ponta, şi cum sunt foarte mulţi domni şi doamne. Deci, dacă preşedintele a spus aceasta explicit, le-a dat o mare lovitură. Şi cam aici se joacă jocul. Dacă PSD ia singur peste 51%, atunci nu mai ai ce să discuţi, după Constituţie pot pune primul ministru şi preşedintele nu-l poate refuza. Dar dacă nu iau 51%, şi e foarte puţin probabil să ia 51%, atunci vom avea acest joc. Deci, nu vă gândiţi că vom şti luni, pe 12 decembrie, primul ministru. Vor fi două-trei săptămâni în care se va negocia intens în Parlament, surprize, basculări, oameni racolaţi, pentru a face o majoritate, cum se întâmplă. Iar preşedintele Iohannis va avea un rol puternic de jucat. Cam acestea sunt scenariile. Sigur, mai rămâne întrebarea dacă intră şi maghiarii în Parlament, UDMR. Întotdeauna au intrat şi ar fi un dezastru să nu intre, pentru că s-ar sparge un model de convieţuire, în care ei sunt întotdeauna pe acolo, care, mă rog, s-ar radicaliza, ar începe altfel de discursuri. Aceasta iarăşi e o întrebare şi, în general, e o întrebare câte partide din acestea mai mărunţele vor lua 3-4% şi nu vor intra în Parlament. Deci, Băsescu, alde, extremiştii, UDMR, pentru că dacă sunt mulţi care iau 3-4% şi nu intră, atunci sunt şi multe voturi de redistribuit şi vor arăta altfel coaliţiile câştigătoare în Parlament. Dar aceasta este democraţia noastră proporţională, nu e rea. E bine ca Moldova să rămână cu ce are, cu sistemul acesta electoral, pentru că ideile acestea de a schimba radical sistemul, ca să reformezi ţara, am văzut că nu duc nicăieri, e doar o pierdere de vreme. Ţara se reformează altfel, nu schimbând sistemul electoral. De aceasta ne-am convins şi noi.”

Europa Liberă: Cât de mult contează votul din diasporă?

Sorin Ioniță: „Votul din diasporă la alegerile pentru Parlament nu contează foarte mult, mult mai puţin decât la prezidenţiale. Sigur, trebuie încurajaţi cetăţenii români din Republica Moldova să vină la vot, dar diaspora care include şi Moldova are o singură secţie de votare pe care candidează doi senatori şi patru deputaţi, atâţia vor fi aleşi. Deci, şase oameni, cam 1% din tot Parlamentul. Toată diaspora votează pentru acei şase oameni, deci, cum se împart ei între partide. Cu alte cuvinte, nu contează foarte mult, din păcate. A fost o întreagă discuţie la noi, dacă nu ar trebui să fie mai multe secţii, să aibă mai mulţi reprezentanţi. Dar până una alta, acestea sunt regulile jocului. Deci, de data aceasta contează foarte mult ce se votează în interiorul graniţelor României.”

XS
SM
MD
LG