Linkuri accesibilitate

Amnesty International declară „rușinoasă” reacția comunității internaționale la abuzurile drepturilor omului


Un protestatar din Moldova scrie un slogan pe o mască ce acoperă fața, 10 aprilie 2009, Chișinău
Un protestatar din Moldova scrie un slogan pe o mască ce acoperă fața, 10 aprilie 2009, Chișinău

Concluziile Raportului Anual despre situația în domeniul Drepturilor Omului făcut astăzi public de Amnesty International

Amnesty International spune în Raportul Anual despre situația în domeniul Drepturilor Omului, făcut astăzi public, că anul 2014 a fost catastrofal sub aspectul respectării drepturilor omului. Organizația a declarat reacția comunității internaționale față de conflicte, abuzurile guvernelor și a grupărilor armate drept „rușinoasă și ineficientă”.

Tortură și discriminare în R. Moldova

Republica Moldova este corigentă la capitolul pedepsirii torționarilor. În Raportul Anual despre situația în domeniul Drepturilor Omului se spune: „În ciuda faptului că pentru prima dată în R. Moldova a fost încarcerat un torționar, carențele frecvente ale sistemului confirmă existența impunității.”

Mormântul lui Valeriu Boboc la Bubuieci
Mormântul lui Valeriu Boboc la Bubuieci

După mai mult de cinci ani, n-a fost încarcerat nici un reprezentant al forțelor de ordine în legătură cu dosarul 7 aprilie 2009. Polițistul acuzat de omorul lui Valeriu Boboc, care a decedat în urma rănilor în urma torturii, a fost achitat. După părerea organizației bazate la Londra „autoritățile au eșuat să asigure justiție pentru majoritatea victimelor torturii sau maltratării din partea forțelor de ordine în timpul acelor evenimente”.

AI este îngrijorat și de fenomenul maltratării pacienților în instituțiile psihiatrice din R. Moldova. Conform raportului din 2013 a Observatorilor Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), unii pacienți sunt bătuți cu bâtele, sunt ținuți în condiții inumane, duc lipsă de produse de igienă personală și sunt insultați sistematic.

Nici persoanele LGBTI nu se simt în siguranță în R. Moldova. Multe investigații polițienești a cazurilor de violență împotriva susținătorilor drepturilor LGBTI au eșuat, se scrie în raport. „Legea privind egalitatea șanselor, care a intrat în vigoare în 2013, este departe de standartele internaționale”, consideră organizația pentru drepturile omului. „Aceasta nu afirmă clar că discriminarea în baza orientării și identității sexuale este interzisă, inclusiv la locul de muncă.”

Situația romilor din România

În raportul anual, AI condamnă discriminarea continuă a romilor în România și evacuarea lor forțată din propriile locuințe.

Evacuarea romilor din Lille (Franța) pe 18 septembrie, 2013
Evacuarea romilor din Lille (Franța) pe 18 septembrie, 2013

În septembrie 2013, 101 de oameni, printre care 55 copii, s-au trezit în stradă, după ce casele lor au fost demolate în urma unui ordin municipal.

„Familiilor nu li s-au oferit nicio compensație pentru pierderile sau stricăciunile provocate proprietății lor”, se scrie în raportul AI.

Ca și în cazul R. Moldova, România mai are de lucrat la capitolul prevenirii torturii și maltratării pacienților instituțiilor de psihiatrie.

Conflictul din Ucraina

În estul Ucrainei, unde din aprilie au murit peste 5.600 de oameni în conflictul armat, nici separatiștii pro-ruși, nici militarii ucraineni n-au avut grijă să protejeze civilii prinși în schimburile de focuri, se afirmă în raport.

„Niciuna dintre părți n-a manifestat dorință de a trage la răspundere vinovații de răpiri, tortură și maltratare”, a spus organizația ce apără drepturile omului.

După părerea AI, Consiliul Securității al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a eșuat în încercarea de a face față conflictelor din regiune, inclusiv celui din Ucraina.

Un an de la Maidan: „Lupta continuă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

„Dacă ar fi să analizăm mecanismele internaționale existente, am realiza că cei cinci membri permanenți din Consiliul de Securitate ONU ar trebui să renunțe la dreptul de veto când este vorba de genocid, atrocități în masă și crime împotriva umanității pentru a da mână liberă instituțiilor și organizațiilor internaționale”, a declarat John Dalhizen, directorul regional pentru Europa și Asia Centrală.

Drepturile omului în Rusia

Din 2012, libertatea exprimării în Rusia este tot mai restricționată. AI condamnă faptul că ONG-urile finanțate din străinătate sunt hărțuite, denigrate public și forțate să se înregistreze în calitate de „agenți străini”.

Alexei Navalnî în instanța de judecată de la Moscova, pe fundal - fratele său Oleg Navalnî din închisoare, 17 februarie
Alexei Navalnî în instanța de judecată de la Moscova, pe fundal - fratele său Oleg Navalnî din închisoare, 17 februarie

Guvernul a înăsprit controlul asupra instituțiilor media. Disidenții precum Aleksei Navalnî și activiștii care susțin drepturile LGBTI sunt persecutați, iar dreptul oamenilor la libera întrunire este încălcat sistematic, se scrie în raport.

AI amintește cazul demonstrației din Piața Bolotnaia în 2012, după care zece oameni au fost condamnați la închisoare pentru participarea la protestul calificat drept „dezordine în masă”.

Proteste la Moscova
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Represiunile disidenților din Azerbaidjan

Azerbaidjan a fost criticat puternic de AI pentru „represiunile deosebit de agresive împotriva disidenților”. Jurnalista serviciului azer al radio Europa Liberă Hadija Ismailova este ținută în arest preventiv de pe 5 decembrie în baza acuzațiilor considerate de mulți motivate politic. Marți, a fost arestat alt activist azer Taleh Xasmammadov, declarat și el prizonier de conștiință de organizațiile internaționale.

Scrisoarea Hadijei Ismailova din închisoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:42 0:00

„Chiar atunci când credeai că situația din Azerbaidjan nu se mai poate înrăutăți, autoritățile azere reușesc să o facă mai proastă”, a declarat John Dalhizen. „Presiunile asupra societății civile, jurnaliștilor, liderilor politici de opoziție și alți disidenți din Azerbaidjan a căpătat proporții alarmante din anul trecut.”

AI a spus că la sfârșitul anului 2014, în închisorile azere au fost înregistrați 23 de prizonieri de conștiință, printre care blogeri, activiști și avocați.

XS
SM
MD
LG