Linkuri accesibilitate

Alegerile din Franța, mod de întrebuințare


Marea necunoscută rămâne cum vor vota nehotărâții, care nu sunt deloc puțini.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen conduc în continuare în cel mai recent sondaj ce indică preferințele electoratului francez la alegerile prezidențiale care vor avea loc în două tururi, duminică 23 aprilie și două săptămâni mai târziu, pe 7 mai.

Nu e nici o exagerare în a spune că de alegerile din Franța depind atât viitorul Uniunii Europene, cât și cel al Alianței Nord Atlantice, NATO. Doi dintre principalii candidați doresc dispariția ambelor structuri, sau cel puțin ieșirea Franței din ambele. Este vorba de candidații de extrema dreaptă și extrema stângă, Marine Le Pen și Jean-Luc Mélenchon.

Sunt 11 candidați care râvnesc fotoliul de președinte și fiecare e pătat de scandaluri. Chiar și favoritul, Emmanuel Macron, independent, e acuzat de legături oneroase cu mediul de afaceri. A lucrat ani întregi la banca familiei Rothschild înainte de a fi ministru de Finanțe, apoi a aprobat niște contracte oarecum suspecte. Cât despre François Fillon, candidatul de centru-dreapta, el e fragilizat de un scandal privind deturnare de fonduri publice și angajări fictive ale membrilor familiei sale.

Marine Le Pen conducea până acum în sondaje, însă cele mai recente arată acum că Emmanuel Macron, centristul fost ministru al Economiei, conduce acum pentru prima oară cu un punct. Macron este cotat astăzi cu 24% din opțiunile de vot, cu 5 zile înaintea scrutinului. Pe locul al doilea rămâne candidata Friontuluio Național, Marine Le Pen, cu 23 de procente.

Cei doi și-au inversat pozițile astfel față de sondajele de săptămâna trecută, diferența dintre ei fiind minimă. Candidatul dreptei, Francois Fillon, ocupă acum locul trei, la câteva procente în urmă.

Peste 20% din francezi nu și-au exprimat intenția de a merge la vot, iar peste 40% încă se declară indeciși pentru cine să voteze.

Comentatorii politici subliniază ceva total inedit: este pentru prima oară în istoria Franței că nimeni nu poate prezice cu certitudine care sunt cei doi candidați care vor câștiga în primul tur.

Dacă este limpede că majoritatea celor 11 candidați nu au nici cea mai mică șansă de a depăși un procent sau două și că e vorba în mod limpede de candidaturi mai degrabă folclorice, șase scenarii ar fi posibile pentru al doilea tur.

Le Pen vs. Fillon

Este varianta care domina până recent, până la ascensiunea lui Macron și până ca lanțul de scandaluri financiare să îl lovească pe Fillon. Fillon spera astfel să strângă toate forțele politice, repetând performanța lui Jacques Chirac în 2002 împotriva lui Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine. Chirac îl învinsese atunci pe fondatorul Frontului Național cu un impresionant 82% din voturi.

Macron vs. Le Pen

Din nou, Macron, tânăr, modern, nici de dreapta nici de stânga, ar strânge toate forțele politice în jurul lui, denunțând în Le Pen o candidată care dorește o Franță izolaționistă și care este sub anchetă pentru deturnare de fonduri europene în calitatea sa de europarlamentar. Macron este dat așadar ca viitorul președinte al Franței în această variantă, cu toate că se află la prima campanie electorală din viața sa.

Macron vs. Fillon

La șanse probabil egale de a învinge, Macron ar trebui să joace cât mai puternic pe coarda probității morale vizavi de candidatul dreptei moderate, prins în scandaluri și care își declară simpatia pentru Putin.

Le Pen vs. Mélenchon

Aceasta este varianta pe care o dorește cel mai mult Le Pen însăși, deoarece oricare din cei doi ar câștiga e limpede că ar lucra activ la distrugerea actualului sistem politic al Franței și ar căuta să scoată țara din NATO și din zona euro. Franța ar avea de ales între o extremistă de dreapta și un extremist de stânga, știind că ambii își exprimă simpatia pentru Putin.

Macron vs Mélenchon

Ambii vin dinspre stânga, chiar dacă Macron se declară acum centrist și ambii au contribuit la săparea Partidului Socialist al lui François Hollande, al cărui candidat, Benoît Hamon, nu pare a avea vreo șansă de a ajunge în al doilea tur. Din nou, cea mai probabilă ar fi ovictorie a lui Macron și în această variant, Mélenchon putând speria prin programul său extrem de radical și marile ridicări de impozite pe care le promite.

Mélenchon vs. Fillon

Această variantă ar fi un eșec teribil pentru candidata Frontului Național Le Pen, care s-ar vedea bătută și de sistemul politic actual, încarnat de Fillo, și de un candidat recent, venit din afara sistemului și a cărui ascensiune a fost foarte rapidă, bazată pe un program radical de reforme ultra-stângiste.

Marea necunoscută, însă, rămâne, deocamdată, cum vor vota nehotărâții, care nu sunt deloc puțini: circa 40% dintre alegători spun că nu s-au decis încă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG