Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate în Bulgaria


Peste 6,8 milioane de cetățeni bulgari sînt chemați duminică în fața urnelor pentru alegerile parlamentare anticipate.

Cele peste 12.000 de secții de votare au fost deschise la ora 7.00 și se vor închide la 20.00. De la Sofia relatează Petio Petkov.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

Votul pentru cel de al 44-lea parlament bulgar este obligatoriu. Se aplică sistemul proporțional cu preferințe în cadrul listelor de partid.

La scrutin participă 20 de partide și coaliții, și un număr de independenți.

Cei peste 2 milioane de imigranți bulgari votează în 371 de secții din 70 de țări.

Votul decurge fără incidente deosebite. La ora 13.00 participarea a depășit 25,3% - cu 2% mai mult fața de cea de la alegerile de la 2014.

În pofida interdicției de a fi anunțate rezultate prin exit polluri înainte de încheierea votării la ora 20.00, o serie de ziare și agenții au publicat cu regularitate astfel de rezultate pe adrese Facebook care nu pot fi sancționate.

Partidul socialist și partidul centrist GHERB merg umăr la umăr, cu rezultate între 30 și 31%. În cursul dimineții socialiștii au avut un avantaj de aproape 6% dar treptat partidul ex-premierului Borisov a recuperat rămânerea în urmă, pentru ca să piardă din nou viteză în primele ore ale după amiezii.

Pe locul 3 cu 10-11% se află coaliția Patrioți uniți, urmată la scurtă distanță de Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Foarte aproape de pragul de 4 procente se află trei formațiuni – coaliția Blocul Reformator, partidul Volia (Voința), al omului de afaceri Veselin Mareșki, și Coaliția ABV-Mișcarea 21.

XS
SM
MD
LG