Linkuri accesibilitate

Cum și când s-ar putea alege președintele?


„Este o situaţie ruşinoasă pentru Alianţă, dar mai există o speranţă că-i va lumina Cel de Sus.”





Curtea Constituțională a decis ieri că șeful statului va trebui ales prin procedura deja existentă și că după fiecare eventual eșec parlamentul trebuie dizolvat. Ce urmează acum, cum și când s-ar putea alege președintele, i-a întrebat Vasile Botnaru pe câțiva formatori de opinie de la Chișinău.

Formatori de opinie de la Chișinău alegerea președintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct



Europa Liberă: Directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă, Igor Boţan, consideră că decizia Curţii Constituţionale totuşi nu a înlăturat definitiv ceaţa, prin care orbecăie Parlamentul de la Chişinău.

Igor Boţan: „Soluţiile care se întrevăd ţin de cooperarea cu opoziţia şi găsirea unui compromis de comun acord, care să pună la cale modificări în Constituţie, după care probabil să aibă loc alegerile propriu-zise.”

Europa Liberă: Între timp Parlamentul îşi poate permite să amâne iniţierea alegerii preşedintelui până la finalizarea mandatului de patru ani?

În prezent nu există nici o scuză pentru amânarea declanşării procedurii alegerii şefului statului.

Igor Boţan: „Părerea mea este că această problemă nu este foarte clar elucidată. Ar fi bine dacă în această decizie ar fi elucidată şi problema dizolvării de drept dacă timp de un an de zile după dizolvarea precedentă nu a avut loc alegearea şefului statului. Din câte îmi dau seama, o astfel de clauză nu există. Şi atunci iarăşi parlamentarii au la dispoziţie ceva timp. Dar în prezent nu există nici o scuză pentru amânarea declanşării procedurii alegerii şefului statului. Singura scuză ar fi dacă politicienii din Alianţa pentru Integrarea Europeană şi Partidul Comuniştilor ar ajunge la un numitor comun.”

*

Europa Liberă: Editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru, este de părere că evoluţiile politice oricum au intrat într-o pâlnie, care era lesne de imaginat.

Nicolae Negru:
„Alianţa pentru Integrare Europeană are numai o singură soluţie, deşi ieri spunea Vlad Filat că există două soluţii. Prima: să se adune toate partidele parlamentare, să găsească o candidatură, care le-ar conveni tuturor. Şi a doua, zicea el, o nouă constituţie. Ceea ce mi se pare că este o utopie în situaţia de azi. În timp ce alegătorii Alianţei sunt dezamăgiţi foarte mult şi ar putea să nu vină la referendum, alegătorii PCRM ar ieşi, ar vota împotrivă şi o nouă constituţie nu ar fi adoptată. Şi atunci în general ar fi o catastrofă. Şi acum este o situaţie ruşinoasă pentru Alianţă, dar mai există o speranţă că-i va lumina Cel de sus şi vor acţiona în interesul naţional, aşa cum le place tuturor să spună.”

Europa Liberă: Parlamentul are acum posibilitate să mimeze căutarea soluţiei până la sfârşitul mandatului?

Puteau de la bun început să se aşeze şi să găsească o candidatură de compromis.

Nicolae Negru: „Din păcate situaţia e neclară. A fost o altă decizie, care a spus că Constituţia, din păcate, nu reglementează situaţia în care se află acuma Parlamentul, după eşuarea alegerii preşedintelui. Şi Curtea Constituţională a lăsat la latitudinea Parlamentului să rezolve această problemă. Puteau de la bun început să se aşeze şi să găsească o candidatură de compromis. Dar domnul Lupu într-atât de tare vroia să fie preşedinte, iar domnul Ghimpu speaker, încât au zis: ian, să mai încercăm să mai aruncăm cu piatra în baltă şi poate Curtea Constituţională o va scoate.”

*

Europa Liberă: Expertul de la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, Leonid Litra, crede că euforia politicienilor, care vor să profite de alegeri anticipate este un sfetnic rău.

Leonid Litra:
„Tocmai de rezolvarea problemelor sistemice avem nevoie şi anume cum depăşim această criză, în cazul în care se repetă un scor electoral pe care l-am avut la alegerile din noiembrie 2010.”

*

Europa Liberă: Analistul Bogdan Ţârdea consideră că Parlamentul nu mai are loc de întors.

Preşedintele trebuia să figureze pe topul zilei şi nu la finele formării organelor puterii.

Bogdan Ţârdea: „Domnul Dumitru Pulbere anterior acestei decizii a dat comentarii în care a spus că Parlamentul a încălcat de mai multe ori Constituţia, fiindcă a amânat procedura de alegere a şefului statului, a amânat procedura de dizolvare a Parlamentului şi nu a respectat consecutivitatea alegerii organelor de stat – preşedintele trebuia să figureze pe topul zilei şi nu la finele formării organelor puterii. Respectiv, parlamentarii nu mai au acum motive reale pentru a tergiversa la infinit şi în curs de câteva săptămâni, maxim câteva luni ar trebui să pună pe rol procedura de alegere a şefului statului.”

Europa Liberă: Dar dacă tot au încălcat Constituţia, aşa cum a spus domnul preşedinte al Curţii Constituţionale, doi ani, de ce n-ar mai încălca încă trei ani?

Bogdan Ţârdea:
„Parvine norma despre uzurparea puterii de stat. Şi încălcarea recomandărilor Curţii Constituţionale şi a Constituţiei. Respectiv, aici deja avem o dimensiune penală, pe de o parte. Şi dimensiunea politică, pe de altă parte , fiindcă există anumite organisme internaţionale, există Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei, monitorizare, planul de acţiuni şi multe, multe alte acţiuni, care îngustează câmpul de manevră a actorilor din Republica Moldova. Oricum s-ar numi ei – Alianţă, comunişti, necomunişti, etc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG