Linkuri accesibilitate

„Nu există o legătură între integrarea europeană şi cea euroatlantică”.


Martin Sieg
Martin Sieg

Un interviu cu consilierul parlamentar de politică externă Martin Sieg de la Berlin.


„Nu există o legătură între integrarea europeană şi cea euroatlantică. NATO şi UE sunt două organizaţii diferite şi necesită procese de integrare diferite” a declarat pentru Radio Europa Liberă consilierul pe probleme de politică externă şi securitate în parlamentul german, Martin Sieg.

Există ţări membre UE dar care nu sunt membre NATO, a continuat Martin Sieg, referindu-se la Irlanda, Suedia, Finlanda sau Austria.

„Unii pot face o legătură între integrarea europeană şi cea euroatlantică, pentru că ţările care au aderat la UE în ultimii zece ani, au devenit anterior membre NATO. Însă este vorba doar de coincidenţă. Aderarea la Alianţa Nord-Atlantică nu a fost niciodată o condiţie. Dacă Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană şi nu la NATO, asta înseamnă că Republica Moldova va adera la UE şi nu la NATO” a conchis consilierul german pe probleme de politică externă şi securitate, Martin Sieg.

Amintim că recent liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a acuzat partidele aflate la guvernare că ar transforma „integrarea europeană în integrare euroatlantică” şi ar „eroda” în acest fel statutul de neutralitate al Republicii Moldova prevăzut de constituţie.
XS
SM
MD
LG