Linkuri accesibilitate

Ofițeri britanici, francezi și italieni dislocați în sprijinul insurgenților libieni


Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie se află într-un turneu european solicitînd asistență pentru înlăturarea lui Gaddafi.


Ţările occidentale se află în căutarea unor căi noi pentru a-i ajuta pe rebelii libieni să-l răstoarne de la putere pe Muammar Gaddafi, fără a trimite trupe terestre în Libia. În timp ce liderii rebelilor se află într-un turneu european după sprijin, iar Marea Britanie le promite consilieri militari, situaţia de pe teren pare să stagneze, cu forţele guvernamentale continuând să atace singurul oraş al rebelilor din vestul ţării.

Rebelii îşi menţin poziţiile în estul Libiei, în timp ce forţele preşedintelui Gaddafi controlează vestul şi continuă asedierea oraşului port Misrata, singurul bastion al opoziţiei în teritoriul sub control guvernamental.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay a spus că presupusa folosire de către forţele guvernamentale a bombelor cu fragmentaţie şi lunetiştilor pentru a-i ataca pe civili poate constitui o „ crimă internaţională”. Se crede că sute de oameni ar fi fost ucişi la Misrata, al treilea oraş ca mărime al Libiei în decursul săptămânilor de asediu.

Un oficial local a implorat Franţa şi Marea Britanie să trimită trupe terestre pentru a apăra oraşul de forţele lui Gaddafi – prima astfel de cerere, potrivit agenţiei franceze de presă.

În evoluţii separate, Italia şi Franţa au spus că trimit echipe mici de ofiţeri în Libia pentru a-i ajuta pe rebelii anti-Gaddafi să se organizeze mai bine. Anunţurile urmează unei decizii asemănătoare luate de Marea Britanie, dar toate cele trei ţări au subliniat că nu vor trimite trupe terestre.

Autorităţile de la Tripoli au criticat trimiterea instructorilor militari britanici în tabăra opoziţiei. Ministrul de externe, Abdul Ati al-Obeidi a declarat la BBC că misiunea britanică nu va face decât să prelungească luptele.

Ieri, pe 19 aprilie, s-a împlinit o lună de la începerea operaţiunilor aeriene ale NATO pentru apărarea civililor libieni, dar finalul rămâne imprevizibil. Purtătoarea de cuvânt a alianţei, Oana Lungescu şi-a exprimat, însă, optimismul că atacurile aeriene îşi vor atinge ţinta – distrugerea capacităţilor militare folosite de Muammar Gaddafi împotriva propriului popor.

Lungescu a spus că timp de o lună NATO a lovit ţinte diverse: tancuri şi lansatoare de rachete, vehicule blindate şi depozite de muniţii. „Menţinem presiunea asupra forţelor regimului Gaddafi pentru a opri atacurile brutale asupra civililor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Generalul de brigadă olandez Mark van Uhm care conduce operaţiunea aliată a spus că NATO erodează în mod constant capacităţile militare ale lui Gaddafi şi că până acum au fost distruse în proporţie de peste 30 la sută.

În ziua împlinirii unei luni de la startul operaţiunilor NATO, fiul lui Gaddafi, Seif al-Islam a spus într-un discurs televizat că este foarte optimist şi că forţele guvernamentale vor ieşi învingătoare.

Între timp, liderul rebelilor Mustafa Abdel Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie se află într-un turneu european după sprijin pentru înlăturarea lui Gaddafi. Jalil s-a întâlnit azi la Paris cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

După ce discutase ieri la Roma cu ministrul italian de externe, Franco Frattini Jalil a mulţumit ţărilor occidentale pentru intervenţia aeriană. Liderul opoziţiei libiene a spus că fără atacurile aliate începute pe 19 martie, la Benghazi, sediul opoziţiei, ar fi avut loc un masacru. „Libienii nu vor uita niciodată acest lucru”, a spus Jalil, dar şi-a exprimat speranţa că presiunea militară asupra lui Gaddafi va creşte şi-l va forţa să plece după 40 de ani de la putere.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG