Linkuri accesibilitate

UE trebuie să devină moderator în negocierile 5+2 (Evenimentul zilei)


O constituție nouă va trebui să reașeze rolul puterilor în stat (22).


Intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul zilei, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a primit si o intrebare referitoare la semnalele date de Rusia in privinta Transnistriei. Retragerea propriu-zisa a munitiei rusesti din aceasta regiune i s-ar parea ministrului roman gestul cel mai important din partea Rusiei, in contextul sperantelor ca negocierile in format 5+2 vor fi reluate in iunie. „Pentru noi, spune Baconschi, este importanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova, apropierea ei de UE, precum este si asumarea unui rol mai important de catre UE, care nu poate fi observator, ci trebuie sa devina moderator in acest dialog”.

In acelasi interviu, seful diplomatiei romane incearca sa nuanteze opinia defavorabila incetatenita despre noua putere de dreapta de la Budapesta, cu care Romania ar avea o relatie foarte buna. O tinta de atins pentru diplomatia romaneasca este reprezentarea in parlamentul de la Budapesta a minoritatii romane, se mai arata in Evenimentul zilei.

In saptamanalul 22, Cosmin Alexandru scrie despre apropiata relansare a temei unei noi Constitutii a Romaniei. Seful statului a anuntat recent ca proiectul este aproape gata si ar putea fi prezentat public dupa sarbatorile de Paste. O Constitutie noua (prin modificari aduse celei din 2003) va trebui sa reaseze rolul puterilor in stat, pentru că slaba lor definire este sursa celor mai daunatoare conflicte din sanul societatii romanesti – crede autorul. Ar trebui introdus ferm principiul responsabilitatii. Actuala formula, de republica semiprezidentiala, este probabil cea mai proasta varianta – sunt cateva dintre consideratiile comentatorului. Cosmin Alexandru spune: „razboiul de uzura intre puterile statului a sfarsit prin a ne uza pe toti cei care am fi vrut decizii mai rapide, mai corecte si mai eficace. Ne-a inapoiat in raport cu alte tari din Europa care, in loc sa-si epuizeze resursele politice, adiminstrative si economice in competitii interne, au inteles ca concureze cu alte tari in productivitate, dezvoltare si oportunitati”.
XS
SM
MD
LG