Linkuri accesibilitate

„Cu adoptarea noului Cod al Educaţiei mita îşi va da treptat obştescul sfârşit” (M.Șhleahtițchi/Komsomolskaia Pravda)


Boris Focșa și finanțarea culturii (Moldavskie vedemosti).


Editorialul din Timpul, Constantin Tănase îl dedică Ligii tineretului rus din Republica Moldova. Dl Tănase scrie că liga este „braţul ideologic” al Rusiei şi că la Moscova se schimbă regimurile şi preşedinţii, denumirile, doctrinelor, dar spiritul imperial - nu. Chiar dacă „lagărul socialist” nu mai există de 20 de ani, ruşii au grijă ca nu cumva fostele „republici unionale” să-şi permită prea multă… suveranitate. În unele foste republici nu le merge deloc, în altele - mai puţin. În Republica Moldova însă ruşii continuă să fie la ei acasă, crede Constantin Tănase. Editorialistul nu îşi imaginează ca vreo „ligă a tineretului german” să activeze, de exemplu, pe teritoriul Rusiei suverane şi să le amintească ruşilor că Germania fascistă i-a eliberat de comunişti.

Adevărul scrie că „low costul”, adică călătorii cu avionul la preţuri mai mici, ar putea intra în Moldova în 2012. Autorul articolului, Ion Preaşcă, scrie că „Fără liberalizare, preţurile la călătorii cu avionul nu vor scădea”. Adevărul citează experţi care spun că preţul biletelor avia se va reduce cu 50%, iar numărul pasagerilor se va tripla, dacă Moldova implementează regulile UE privind piaţa aeriană.” Pe de altă parte, mai scrie Adevărul, autorităţile de la Chişinău amână anularea unor reglementări din motive inventate ce favorizează compania de stat AIR Moldova”.

Komsomolskaia Pravda
publică o discuţie telefonică şi on-line a cititorilor cu Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi. Ministrul menţionează, între altele, că „Odată cu adoptarea noului Cod al Educaţiei mita îşi va da treptat obştescul sfârşit”.

Moldavskie vedomosti publică un articol consacrat finanţării culturii. Ministrul Culturii, Boris Focşa este citat afirmând că banii alocaţi de la bugetul de stat pentru necesităţile Ministerului Culturii şi Turismului nu trebuie cheltuiţi exclusiv pentru salariile angajaţilor. „În caz contrar nu va putea fi vorba de nicio modernizare în acest domeniu” crede ministrul.

Şi ziarul Economist scrie că în cel mult cinci ani, Republica Moldova va trebui să renunţe la coniac şi şampanie. Conform unui acord încheiat cu Uniunea Europeană, Moldova se obligă să protejze denumirile de origine ale băuturilor alcoolice. În consecinţă, scrie Economist, mai multe produse moldoveneşti cu denumiri asemănătoare Cahors, Madera, Heres sau Porto – vor dispărea de pe piaţă.
XS
SM
MD
LG