Linkuri accesibilitate

Autoritățile refuză să dea informații despre suspecții arestați după atentatul de la Minsk


Blocul prezumtivilor atentatori de la Minsk
Blocul prezumtivilor atentatori de la Minsk

Opinia publică privește cu scepticism modul de desfășurare a investigației oficiale.


Autoritatile din Belarus continua sa nu spuna prea multe despre persoanele retinute de politie si banuite ca ar fi pus la cale explozia din metrolul de la Minsk din 11 aprilie soldata cu 13 morti si in jur de 100 de raniti. Au spus doar ca suspectii sunt din localitatea Vitsebsk.

Iata insa ca mai multe site-uri rusesti, citind surse anonime din politia din Belarus au spus ca cei trei ar fi Dimitry Kanavalau, de 25 de ani, Ulad Kavaliou, tot de 25 de ani si Ilia Kolosov de 23 de ani. Potrivit site-urilor rusesti toti trei ar locui in acelasi bloc.
Purtatorul de cuvint al KGB-ului de la Minsk, Alexandr Antanovici nu a comentat informatiile aparute in internet: „Nu confirmam si nu negam aceste relatari. Pur si simplu nu vrem sa comentam informatiile care apar pe internet.” Purtatorul de cuvint al KGB-ului a avertizat si asupra raspindirii de „zvonuri”.

In fata blocului in care se presupune ca ar locui cei trei politia a inconjurat locul si nu se permite accesul in zona. Contactata la telefon, mama unuia dintre presupusii atentatori a acuzat presa ca scormoneste noroiul: „N-am nici ginduri si nici opinii. Nimic. Nimeni nu mi-a spus nimic si stiu la fel de mult ca si dumneavoastra. Stiu acelasi lucru. Dar de ce aveti nevoie de asta ? Stricati vietile oamenilor inca si mai mult ! si asta e tot. Nu faceti nimic. Aflati tot felul de lucruri, dar pina la urma oricum n-o sa scrieti adevarul!”

Vecinii de bloc ai baietilor privesc cu scepticism la investigatia oficiala si la viteza cu care au fost descoperiti suspectii si au cuvinte de bine despre familiile celor trei presupusi vinovati. Desi oficial s-a spus ca in subsolul blocului s-au descoperit dovezi ale modului in care se pregateau explozibile, vecinii le-au spus colegilor nostri de la serviciul belarus ca politia n-a venit sa caute niciodata nimic in subsolul blocului. Un vecin a declarat postului nostru de radio, sub conditia anonimatului: „Numai Dumnezeu stie ce fel de subsol e acesta. Miroase ingrozitor si tevile refuleaza foarte des. Iti trebuie o masca de gaze ca sa intri acolo. Nu exista nici lumina si nu e nici un bec. Nici intrerupator nu e. Subsolul este impartit in boxe de cite doi metri patrati fiecare. Fiecare boxa are lacat. Ce fel de laborator sa se fi facut acolo ?!”

Autoritatile au mai spus si ca cei retinuti au marturisit ca sunt autorii altor doua explozii, una in 2005 si una in 2008. Nici una din aceste explozii nu s-a soldat cu victime.
Procuratura a anuntat ca va formula acuzatiile oficiale pe 23 aprilie.
XS
SM
MD
LG