Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Corupția, crima organizată și aderarea Bulgariei la spațiul Schengen


Vizita la Sofia a ministrului de interne al Franței și o ofertă de ajutor tehnic.


Ministrul francez de interne, Claude Gueant, a efectuat la începutul săptămînii o vizită la Sofia la invitația omologului său bulgar Țvetan Țvetanov. Vizita a avut un scop principal – trecerea în revistă a realizărilor Bulgariei în procesul de îndeplinire a criteriilor Schenghen. Mediile sofiote au văzut în ea o ultimă încercare de a fi influențată poziția negativă a Parisului fața de aderarea Bulgariei.

Benita Ferrero-Waldner, Claude Gueant și Cecilia Sarkozy la Sofia în 2007
Ministrul francez a declarat la conferința de presă comună cu omologul său Țvetanov și cu premierul Boiko Borisov, că Franța sprijină candidatura bulgară dar trebuie respectate toate criteriile – cele tehnice, și cele de caracter general ce țin de corupția și crima organizată. Parisul este pregătit de a acorda ajutor tehnic Bulgariei. În curând în zona de graniță vor sosi experți francezi.

Boiko Borisov a constatat că situația se complică de afluxul de imigranți din nordul Africii la care se adaugă problemele cu combaterea corupției și crimei organizate moștenite de guvernarea precedentă de centru stîngă. În privință criteriilor Schenghen, Sofia stă chiar mai bine decât unele țări membre, a spus Borisov. Bulgaria așteaptă un raport pozitiv de monitorizare în domeniul justiției și afacerilor interne.

Într-un comentariu pe un ton mult mai pesimist, corespondenta postului național de radio la Bruxelles Diana Cepișeva constată că aderarea Bulgariei la zona Schenghen a devenit un fel de tragere într-o țintă fără centru, întrucât acțiunile corecte nu mai duc spre rezultate corecte. „În aceasta uniune, mult mai diferită de cea la care am aderat în 2007, nu mai are importanță că grupul de experți pe lîngă Consiliului Europei a votat că România este pregătită. Aderarea la zona Schenghen nu mai ține de niște reguli ci de o bunavoința”.

Tot legat de aderarea Bulgariei la zona Schenghen sunt așteptați la Sofia, în următoarele săptămâni, ministrul german de interne și ministrul olandez pentru problemele europene.
XS
SM
MD
LG