Linkuri accesibilitate

Proteste ale minorității arabe în Iran


Minoritatea arabă reprezintă cca 3 % din populaţia Iranului şi în istoria recentă au avut mai multe tentative de revoltă.


Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi a spus că în ultima săptămînă cel putin 12 oameni au fost omoriti in Iran in urma ciocnirilor dintre fortele de securitate si etnicii arabi. Intr-o scrisoare deschisa, trimisa inaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Shirin Ebadi vorbeste despre pericolul răspindirii violentelor în una din cele mai bogate regiuni in petrol, din Iran, Huzestan. Relatarea corespondentei Europei Libere la Washington, Golnaz Esfanidiari este rezumata de Oana Serafim.

În regiunea Huzestan trăieşte cea mai numeroasă minoritate arabă din Iran. Săptămîna trecută, în capitala provinciei au avut loc mai multe demonstrații de protest împotriva discriminării la care aceasta minoritate spune că este supusă de regimul de la Teheran.

In scrisoarea sa către Navi Pillay, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Shirin Ebadi scrie că protestele au fost organizate prin reţele de socializare şi că pe 15 aprilie demonstranții au ieşit pe străzile capitalei regionale. In ciuda faptului ca regimul de la Teheran a lăudat revoltele şi protestele din lumea arabă de la începutul acestui an ca pe o „deşteptare islamică” a popoarelor, în faţa unor proteste de stradă, regimul de la Teheran a folosit fără şovăire violenţa. Astfel, scrie laureata premiului Nobel pentru pace, ciocnirile s-au soldat cu 12 morţi, 20 de răniţi şi cîteva zeci de arestaţi.

Printre arestaţi, ca peste tot, artisti, scriitori, intelectuali şi militanţi pentru drepturile omului. Ebadi cere Naţiunilor Unite să intervină urgent pentru eliberarea celor arestaţi.
Potrivit unor militanţi pentru drepturile omului printre cei arestaţi s-ar afla şi o tînără de 17 ani.

Arabii reprezintă cam 3 % din populaţia Iranului şi în istoria recentă au avut mai multe tentative de revoltă, cerînd oprirea discriminărilor rasiale, culturale, economice şi politice.
Corespondenta noastră citează statistici potrivit cărora locuitorii acestei extrem de bogate regiuni in petrol trăiesc intr-o sărăcie extremă, mai gravă decît în unele părţi ale Africii.

Protestele din Huzestan au fost ocolite de presa oficială din Iran, relatîndu-se doar că în urma unor alternaţii între anumite „elemente declasate înarmate” o persoana a murit.
Agentia de stiri Fars a anunţat ca „evenimentele din Huzestan” au fost discutate de membrii comisiei de politica externă din Parlamentul de la Teheran, dar nu au fost date detalii.

După alegerile prezidenţiale din 2009 si masivele proteste post electorale din Iran, presa oficială ocoleşte cu abilitate orice informaţie legată de revolte şi aplică fără şovăire forţa împotriva celor care critica regimul de la Teheran.
XS
SM
MD
LG