Linkuri accesibilitate

Frustrări în relațiile de parteneriat dintre Statele Unite și Pakistan


La locul unui atac terorist la Quetta
La locul unui atac terorist la Quetta

Statele Unite susțin că talibani afgani își pregătesc acțiunile în Pakistan unde își găsesc și refugiu.


Raporturile americano-pakistaneze continua sa se afle in centrul politicii externe a Casei Albe. Este aceasta relatie una pozitiva sau una problematica ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, cu explicații.

Presedintele Barack Obama a mostenit parteneriatul cu Pakistanul de la predecesorii sai. El a continuat sa ofere ajutor substantial acelei tari. Speranta sefului executivului american a fost si este ca parteneriatul cu Islamabadul va ajuta America in razboiul din Afganistan si va oferi regimului pakistanez sursa de stabilitate, care sa-l faca sa impiedice furnizarea de tehnologie nucleara catre extremisti. Ceea ce Obama a obtinut in schimb este considerat insuficient.

La frontiera cu Afganistanul, elemente talibane continua sa actioneze cu prea mare libertate de miscare. Raporturile s-au inrautatit, Islamabadul cerind limitatea atacurilor cu avioane americane fara pilot, care țintesc elemente teroriste, dar ucid si civili. Pakistanul doreste de asemenea sa limiteze prezenta si activitatile CIA in tara. Raporturile dintre cele doua tari sint „de nevoie”, ele limitindu-se la relatii de securitate.

Washingtonul spera ca sprijinul se va materializa in ajutor nelimitat din partea regimului pakistanez, dar in acea tara se inmultesc apelurile ca cooperarea cu Statele Unite sa fie limitata, nu extinsa. Islamabadul priveste si el parteneriatul cu America in termeni pragmatici, in special pentru a tine pasul cu rivalul regional, India si a dezvolta economia.

Christina Fair de la Universiatea George Washington spune ca ambele tari ramin in acest mariaj nefericit pentru ca au nevoie una de cealalta. Dar exista numeroase ratiuni de frustrare. Pakistanul este numultumit ca, in ciuda celor trei mii de militari cazuti victime luptei impotriva talibanilor pakistanezi, Statele Unite continua sa critice Islamabadul si continua atacurile cu avioane fara pilot, atit de nepopulare in acea tara.

Statele Unite sustin ca talibani afgani isi pregatesc actiunile in Pakistan si gasesc refugiu si ca grupari islamice militante, unele cu legaturi cu Al Qaida, se intaresc in Pakistan. Presa pakistaneza critica „aroganta” americana si slabiciunea regimului presedintelui Ali Zardari. Articole sustin ca Pakistanul este invinuit pe nedrept pentru slabiciunea NATO in Afganistan.
XS
SM
MD
LG