Linkuri accesibilitate

16.04 - Chișinău: Vizita la Moscova a lui Vladimir Voronin


Vladimir Voronin cu Vladimir Putin la Moscova în 2006
Vladimir Voronin cu Vladimir Putin la Moscova în 2006

Vladimir Voronin: „Ne putem juca oricum cu vectorii orientării externe, dar există scopuri şi obiective strategice pe care nu le poţi neglija şi acestea sunt orientate spre Rusia”


16 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Vizita la Moscova a lui Vladimir Voronin.

Dan Ionescu: Deşi astăzi este zi de sărbătoare, viaţa politică nu cunoaşte pauză. Aceasta, în primul rând, datorită vizitei preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova. Este vorba de prima vizită, pe care acesta o face în străinătate, după instalarea sa în funcţia de şef al statului. Corespondenta noastră Lina Grîu a însoţit delegaţia moldoveană, aflându-se în prezent la Moscova, de unde transmite următoarea relatare.

Prima vizită de lucru a noului preşedinte moldovean, liderul comunist Vladimir Voronin, efectuată la o săptămână după inaugurare, a avut ca destinaţie capitala Federaţiei Ruse, ţară, pe care Vladimir Voronin o consideră cel mai important partener strategic al Republicii Moldova, atât pe plan economic, cât şi pe plan politic.

„Ne putem juca oricum cu vectorii orientării externe, dar există scopuri şi obiective strategice pe care nu le poţi neglija şi acestea sunt orientate spre Rusia”, a declarat Vladimir Voronin, după discuţiile purtate la Kremlin cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Întâlnirea en tête-à-tête cu preşedintele rus a durat mai bine de o oră, faţă de cele 30 de minute, rezervate de protocol. Discuţiile s-au axat în principal pe relaţiile economice, o atenţie aparte fiind acordată şi tematicii transnistrene.
Vladimir Putin a declarat pentru presă, că ţara sa salută intenţia comuniştilor de a adera la uniunea Rusia-Belarus şi este dispusă să conlucreze în acest sens.

La rândul său, Vladimir Voronin a declarat, că o soluţie pentru situaţia social-economică dificilă din Republica Moldova sunt procesele integraţioniste, orientate spre spaţiul post sovietic. Sarcina comuniştilor este restabilirea a ceea ce a fost distrus în ultimii 10 ani, a spus Vladimir Voronin. După întâlnirea en tête-à-tête dintre cei doi şefi de stat, a urmat şedinţa plenară a delegaţiilor, la care au participat din partea rusă ministrul de Externe, Igor Ivanov, vicepremierul, Victor Kristenco, ministrul Agriculturii, Alexandru Gordeev, ministrul de Interne, Boris Grâzlov şi alţii.

Delegaţia Moldovei a fost reprezentată de vicepremierul Andrei Cucu, ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, ministrul de Interne, Vladimir Ţurcanu, ministrul adjunct de Externe, Eugen Carpov şi alţi oficiali. După şedinţă, Vladimir Voronin a declarat că toţi membrii delegaţiei îşi vor păstra funcţiile în viitorul Guvern, care va fi investit joi.

După şedinţa plenară, au fost semnate şi două documente bilaterale – Memorandumul de consultări şi cooperare între ministerele de Externe, semnat de miniştrii Nicolae Cernomaz şi Igor Ivanov, şi o declaraţie comună a celor doi şefi de stat. În declaraţia comună a preşedinţilor, se menţionează că cooperarea şi parteneriatul dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă corespunde intereselor naţionale ale celor două state. Prin declaraţie, Rusia se obligă să se implice mai activ în soluţionarea conflictului transnistrean, reieşind din principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Iată ce a declarat la această temă preşedintele rus, Vladimir Putin.

Vladimir Putin: „Vedem că s-au făcut deja multe în domeniul reglementării. Conducerea de astăzi a Republicii Moldova este gata să facă paşi concreţi pentru reglementarea definitivă, iar Rusia, nu este nici un secret, poate juca aici un rol pozitiv, cu condiţia ca părţile să primească garanţii de securitate, iar varianta de reglementare să corespundă intereselor legale ale acestora. Rusia este gata să-şi asume rolul de garant al înţelegerilor, care pot fi obţinute în viitorul apropiat.”

Programul de astăzi al preşedintelui Voronin a fost unul foarte încărcat. Primul său interlocutor a fost liderul fracţiunii comuniste din Duma rusească, Ghenadi Ziuganov, cu care Voronin a avut o discuţie călduroasă. Ziuganov a promis că va veni la Chişinău pe data de 21 aprilie, pentru a participa la congresul ordinar al PCRM. Şi la această întâlnire a fost abordată tema uniunii Rusia-Belarus.

Vladimir Voronin: „Am discutat în linii generale posibilitatea aderării şi s-a vorbit despre aceea, că nu trebuie să ne grăbim, nici din partea Moldovei, nici din partea Rusiei. Trebuie să mergem încet, pas cu pas, începând cu integrarea în organismele economice, în primul rând, pe urmă o să hotărâm problemele sociale, pe care le avem, pe parcurs. Şi mai departe, pe parcurs, ne consultăm şi cu cetăţenii ţării, şi ai Rusiei şi ai Belorusiei, şi ai Moldovei.”

Ghenadi Ziuganov a declarat, că Republica Moldova nu va fi o povară în uniunea Rusia-Belarus deoarece „până nu demult eram o ţară”. Vladimir Voronin s-a mai întâlnit cu preşedintele Dumei de stat, Ghenadi Selezniov, care a confirmat sprijinul Dumei pentru noua conducere de la Chişinău. La întâlnirea cu preşedintele comisiei ruse pentru soluţionarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov, acesta şi-a confirmat intenţia de a vizita Chişinăul pe data de 18 aprilie. Vladimir Voronin a mai avut întâlniri cu preşedintele concernului rus de gaze Gazprom, Rem Veahirev, precum şi cu ministrul de interne, Boris Grîzlov, şi secretarul Consiliului de securitate, Vladimir Ruşailo. Mîine preşedintele Vladimir Voronin va susţine o conferinţă de presă la agenţia Itar TASS şi se va întâlni cu conducerea concernului de gaze Itera.

Lina Grîu, de la Moscova, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG