Linkuri accesibilitate

Taxele de înregistrare a mașinilor cumpărate în străinătate


Un recent amendament legislativ încearcă să pună stavilă practicii de eludare a plății taxelor.


Taxele pe care le plătesc cetăţenii RM atunci când vor să-şi înregistreze un autoturism procurat în străinătate pe teritoriul moldovenesc variază, în funcţie de capacitatea şi vechimea maşinii, între o mie şi 15 mii de euro. Taxa practic este comparabilă cu suma platita pentru cumpărarea autoturismului. Cel puţin în cazul maşinilor la mîna a doua, la a căror import statul a impus o restricţie – în Moldova se acceptă înregistrarea unităţilor cu o vechime de pînă la 7 ani de la fabricare. În ţările europene autoturismele mici cu o vechime ce se apropie de limita admisă în Moldova costă între 3 şi 4 mii de euro. Prin urmare este simplu de calculat că pentru un cetăţean cu venituri medii din RM achiziţionarea unei maşini fie şi purtate nu este un lucru lesnicios.

În încercarea de a ieşi de sub presiunea acestor condiţii, mulţi proprietari de maşini cumpărate în străinătate au renunţat să le înregistreze oficial pe teritoriul RM şi preferă să circule în baza de procură dată de proprietarul de drept al unităţii ce rămîne în evidenţă undeva în străinătate. Maşina cu plăcuţe străine putea să circule prin Moldova timp de 180 de zile pe an după care trebuia să părăsească teritoriul moldovenesc, după care putea să revină iar bine-merci.

Statul se plînge de pierderi de peste 100 de milioane de lei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct


Această metodă de ocolire a ghişeului de incasare a taxelor de înregistrare a devenit deosebit de populară mai ales după ce anul trecut guvernul a anulat obligativitatea depuneri unui gaj la traversarea hotarului, comparabil cu costul maşinii, procedură ce a fost contestată mai cu seamă de rezidenţii altor state care călătoreau cu maşina.

Anularea gajului a deschis o ecluză pe care imediat au sesizat-o oameni întreprinzători. Maşini cu o vechime mult peste 7 ani au fost cumpărate de cetăţeni moldoveni la preţuri convenabile şi fără să suporte şi înregistrarea acestora.

Drept urmare guvernul s-a trezit, într-un singur an, cu peste 35 de mii de autoturisme fără evidenţă, dar şi cu o sumă neincasată din taxele de înregistrare de peste 100 de milioane de lei – estimarea aparţine preşedintelui comisiei bugetare parlamentare, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă.

Un amendament intrat la 1 aprilie în vigoare limitează la 90 de zile termenul permis de aflare pe teritoriul moldovenesc a autoturismelor cu numere străine. Decizia i-a scos în stradă pe proprietari, printre ei şi Mihail Beltei, locuitor al raionului Edineţ, deţinătorul unui autoturism cu numere lituaniene.

Mihail Beltei: „Când au venit la putere, toţi au spus că ne vor da liberă circulaţie, integrare europeană. Care liberă circulaţie, care integrare. Dacă ei interzic aflarea pe teritoriul moldovenesc a autoturismelor cu numere străine. Taman cum era cu comuniştii, aşa e şi acum.”

Automobiliştii vizaţi de noua restricţie se declară convinşi că autorităţile caută să le intre în voie vînzătorilor de automobile noi, cărora criza le-a dat peste cap vînzările. Reprezentanţii guvernului spun că se ghidează exclusiv de interesul de a aduna bani la buget pentru a plăti salarii şi pensii, inclusiv pentru persoanele care au profitat de breşa din actele normative şi s-au eschivat de la plata taxelor de înregistrare.

Am căutat să aflu la Serviciul Vamal cum îi va afecta noua prevedere pe cetăţenii altor state care doresc să stea în Moldova cu tot cu maşină mai mult decât termenul impus prin amendarea legii.

„Este regim de admitere temporară, se achită doar o taxă pentru proceduri vamale, cam 20 de euro pentru un autotorim de vreo 10 mii de euro. Şi în cazul rezidenţilor, acei de bună credinţă nu pătimesc, sunt afectaţi cei care nu au demonstrat bună credinţă, declarând că introduc maşina pe teritoriul RM în regim temporar, ” ne-a spus Corneliu Trofaila, sef de departament la Serviciul Vamal.

O iniţiativă legislativă înaintată recent de deputatul liberal Munteanu propune o soluţie reparatorie – maşinile aduse pînă în aprilie curent să fie luate în evidenţă, indiferent de vechime, cu incasarea taxelor cuvenite. Iniţiativa urmează să obţină mai întîi avizul Guvernului, care se pare că nu este încîntat de generozitatea deputatului liberal şi promite propria souţie fără să dea însă detalii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG