Linkuri accesibilitate

Reuniunea NATO de la Berlin - reevaluarea cooperării cu Rusia, Ucraina și Georgia


Sergei Lavrov și Anders Fogh Rasmussen
Sergei Lavrov și Anders Fogh Rasmussen

Secretarul General NATO Rasmussen: modernizarea relației dintre Alianța Atlantică și Rusia contribuie la securitatea internațională.


Miniştrii de externe din NATO au discutat astăzi la Berlin despre relaţia alianţei cu Rusia, Ucraina şi Georgia în cadrul unei reevaluări a programelor de parteneriat cu ţările ne-membre.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a alăturat celor 28 de miniştri aliaţi la şedinţa Consiliului NATO-Rusia, având pe agendă între alte chestiuni situaţia din Libia, Afganistan şi cooperarea la apărarea antirachetă.

Ministrul de externe rus Sergei Lavrov
Secretarul general al alianţei, Anders Fogh Rasmussen a spus că zi de zi între NATO şi Rusia se construieşte o relaţie modernizată pentru secolul 21, pentru că împreună cele două părţi pot contribui mai mult la securitatea internaţională.

Un program comun de apărare antirachetă, readus la viaţă la summit-ul NATO de anul trecut la Lisabona, poate fi un test pentru această relaţie. Preşedintele american Barack Obama se confruntă cu presiuni politice în creştere din cauza cooperării cu Moscova în chestiunea scutului antirachetă. Într-o scrisoare pe care i-au adresat-o joi, 39 de senatori i-au cerut preşedintelui Obama să transmită la orice contact cu Rusia mesajul clar că Moscova nu va avea vreun cuvânt de spus în ceea ce priveşte locaţia, capacităţile şi calendarul desfăşurării scutului antirachetă.

Consiliul NATO-Rusia a fost precedat de discuţii purtate de miniştrii de externe aliaţi cu Georgia. Secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus că Washington-ul sprijină suveranitatea Georgiei şi nu a încetat să ceară Rusiei „la cel mai înalt nivel” să respecte acordul de încetare a focului din 2008.

Anders Fogh Rasmussen și ministrul de externe georgian Grigol Vashadze
La şedinţa comisiei NATO-Georgia, înfiinţată după războiul ruso-georgian din 2008, secretarul general al alianţei Anders Fogh Rasmussen a mulţumit autorităţilor georgiene pentru participarea la misiunea din Afganistan.

Rasmussen a spus că relaţia NATO-Georgia s-a aprofundat semnificativ în ultimii ani în beneficiul ambelor părţi şi a întregii zone euro-atlantice. Această relaţie, a spus oficialul NATO, a ajutat Georgia să joace un rol tot mai mare de contribuabil la securitate”.

În acelaşi timp, însă, NATO a chemat Georgia, care doreşte să se alăture alianţei, să facă mai multe reforme democratice pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

Spre deosebire de Georgia, Ucraina şi-a schimbat sub preşedintele Victor Ianucovici politica de aderare la NATO a fostei guvernări pro-occidentale.

Anders Fogh Rasmussen și ministrul de externe ucrainean Kostyantyn Hryshchenko
La lucrările comisiei NATO-Ucraina azi la Berlin s-a pus accent pe cooperarea în chestiuni de interes comun ca situaţia din Afganistan, Balcani, lupta cu terorismul şi rezolvarea conflictelor îngheţate.

Anders Fogh Rasmussen a spus că discuţiile din comisie ajută la stabilirea unor priorităţi pentru următoarele luni şi a amintit despre asigurările primite de la conducerea ucraineană la începutul anului. Rasmussen a declarat că atunci când a vizitat Kievul în februarie, preşedintele Ianucovici i-a reafirmat angajamentul său personal pentru continuarea unui dialog politic activ şi cooperarea practică între NATO şi Ucraina.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG