Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: China din cărți


E clar: atît China cît și India au schimbat macazul, au dat mîna liberă producției și comerțului și au devenit, astfel mari puteri.


Toată lumea învățată știe ceva despre China. Nici India nu e mai ferită atoatecunoscători. În ultimii 10-15 ani, vechea bibliotecă pe teme chineze și indiene a fost dată la o parte de un val de cărți scrise și tipărite săptămînal care vin să explice tot despre succesul, secretele, amenințările sau lipsa de amenințări, supremația sau prăbușirea la fel de inevitabilă a Chinei și a Indiei. În majoritate, aceste cărți care a apar și dispar înlocuite de următoarea carte sînt un efect și nu o cercetare.

China și India fac o impresie enormă pentru că au acoperit orizontul, exact în momentul în care Occidentul s-a făcut mai mic și pare mai puțin palpitant. Reacția atîtor jurnaliști, comentatori, economiști și politicieni e normală. Însă ea nu trebuie confundată cu istoria și, în genere, cu cercetarea serioasă. Marea majoritate a acestor cărți spun, de fapt, în feluri diferite, unul și același lucru: ce știm despre China e ce știm, ce nu știm e ce nu știm. Teoriile complicate și
Traian Ungureanu
previziunile de ultimă oră nu trebuie luate în serios. Asta pentru că știm tot și nu trebuie să căutăm secrete.

E clar: atît China cît și India au schimbat macazul, au dat mîna liberă producției și comerțului și au devenit, astfel, în douăzeci și ceva de ani, mari puteri. Pe de altă parte, foarte puțin autori știu cu adevărat ceva profund despre China și India, despre mentalitatea și reacțiile acestor societăți în fața încercărilor viitoare. Judecata și bunul simț sînt încă utile. Muntele de cărți recente despre mersul lumii sub conducere chineză sau în alianță cu India nu explică nimic. Deși, asta nu înseamnă că viitorul va fi ce ne imaginăm astăzi.
XS
SM
MD
LG